Другі на лінії фронту: як волонтери Кіровоградщини кують «Броню для медика»

  • 8 лип. 2020 12:07
  • 1069
    • Новина Другі на лінії фронту: як волонтери Кіровоградщини кують «Броню для медика» Ранкове місто. Кропивницький

    Cпецпроєкт «COVID&громада: рецепти антивірусу»

     

    Як свідчить статистика захворювання на COVID-19, до групи підвищеного ризику входять медичні працівники. Так, станом на 30 червня 186 лікарів, медсестр та лаборантів інфікувалися у медичних закладах Кіровоградщини. Одужали з них 170. Однак є підстави припускати, що ця кількість є значно більшою. Причина – недостатня захищеність медиків, які змушені контактувати з хворими на коронавірус. Відтак, необхідно терміново вирішувати проблему на місцевому рівні.

     

    Як показує практика, в цій справі місцева ініціатива часто випереджає неповоротку державну систему. Поки чиновники думали, де взяти гроші та як їх використати, у Кропивницькому з’явився доброчинний соціальний проєкт «Броня для медика». У соціальних мережах волонтери ветерано-волонтерського громадського простору «Krop:hub Кропивницький», які раніше активно допомагали військовим, оголосили про старт акції «Броня для медика Кропивницький». Згодом цей проєкт об’єднав волонтерів, підприємців, медичних працівників міста й Кіровоградської області.

    А за словами організаторки акції Катерини Колтунової, почалось все 23 березня, коли на Кіровоградщині були офіційно зафіксовані перші випадки зараження коронавірусною інфекцією.

    – Ми зібрались з небайдужими людьми у Krop:hub і почали вирішувати, що робити, адже волонтери реагують на виклики дуже швидко. Почався карантин, під час якого особливо популярними стали онлайн-заходи. Я подумала, що цей підхід може спрацювати й у нашій справі. Адже у нас дуже багато цікавих людей, яким є про що розповісти. Так з’явився благодійний аукціон інтернет-зустрічей, – розповідає Катерина Колтунова.

     

    Як прийшла ідея

    – Карантин затягнувся, онлайн-спілкування стало основою комунікації. Як тільки все почалось, я почала хаотично думати, як же продовжити життя хабу онлайн, щоб і надалі підтримувати наші благодійні напрямки та взагалі саму ідею волонтерства. Думала про марафони, спілкування онлайн тощо. Тут же ми постали знову перед реальним викликом часу і збагнули, що медикам потрібні не просто маски, а все для бар’єрного захисту. А це чималі кошти. Водночас, коли запрацювали наші хабівські ініціативи, до нас почали звертатись люди з пропозицією об’єднати зусилля. Я зрозуміла, що саме може дати наша медійна платформа.

    У хаба вже є соціальний капітал, багато людей з щирим та добрим серцем, які відгукнулися одразу на цю ідею та із задоволенням сказали, що готові виділити свій час та знання, аби допомогти у зборі коштів.

    Дотичною метою було «розбудити» людей, які в режимі «моя хата скраю» не планували долучатися до спільної боротьби з проблемою. Адже коли ти бачиш приклад соціальної відповідальності від цікавих, авторитетних особистостей, то і сам починаєш діяти схожим чином. Безумовно, можна довго говорити про те, що це робота уряду, міськради, що і далі нічого не робитиме держава, поки волонтери все тягнуть... Але то все полеміка на тижні. А реагувати треба оперативно і на місцях. Крім того, індивідуальний підхід, людські зв’язки та відносини роблять дива.

    Отже, ідея прийшла, паралельно надихнули львівські колеги з подібним аукціоном, і ми за півтора дні запустили процес у Кропивницькому. Першими залучили тих, хто миттєво зрозумів і підтримав ідею, потім люди самі почали пропонувати свої лоти та поширювати інформацію про наш Krop:online.

     

    Як працював аукціон?

    – Кожен охочий міг поспілкуватись із цікавими містянами. Спікери ділилися з тим, хто зробить найбільшу ставку, своїми навичками, досвідом, цікавими історіями з життя. Мова  і про журналістику, і пробне заняття з іноземної мови, і декламування поезій, і пробіжку, і просто посиденьки за кавою онлайн тощо. Були навіть онлайн-концерти для скрипки, які проводила артистка камерного оркестру «Концертіно» Олена Смотренко. Окрім хорошої справи – допомоги медикам – кожен може знайти собі однодумця, дізнатися щось нове, прокачати певні навички або просто провести вечір у хорошій компанії. Нам усім зараз це також необхідно, – пояснює пані Катерина.

    Організатори збирали кошти для таких медичних закладів нашого міста: обласна лікарня, перша міська лікарня, екстрена швидка допомога, дитяча обласна лікарня, лікарня швидкої допомоги, поліклінічні відділення – сімейні лікарі та вузькі спеціалісти, районна лікарня.

    Також не забули про патрульну поліцію та працівників блок-постів. І, звичайно ж, хлопців та дівчат, які воюють на сході України. За весь час дії акції організаторам вийшло зібрати 71738 грн.

    Аукціон онлайн-зустрічей пройшов у два етапи, на яких вдалося зібрати 4500 грн та 5100 грн відповідно. До того ж 2000 грн  зібрали на онлайн-концерті. Я особисто спілкувалась з усіма учасниками аукціону: з тими, хто надав свій час та вміння на лоти, і з тими, хто робив ставки та забирав свої лоти, – а це 118 свідомих щирих, цікавих та допитливих людей, які розуміють цінність підтримки тих, хто нас захищає. А ще у нас з’явились чудові друзі – гурт BeTwins, які провели благодійний онлайн-концерт з тристороннім стрімом зі своїх сторінок та сторінок Krop:hub. Тільки з онлайн-заходів ми зібрали та використали на потреби медиків міста (засоби індивідуального захисту) 11600 грн.

     

    Захисні маски, надруковані на 3D­принтері

    Ще одну акцію, варту уваги, організував кропивницький підприємець Олексій Чорний. З перших днів початку пандемії в Україні Олексій передав місцевим медикам захисні екрани, про які в Україні на той момент іще мало хто чув.

    – Ця ідея прийшла у голову, ще коли пандемія коронавірусу тільки починалася в Китаї. На той час у мережі можна було зустріти фото медиків, обличчя яких постраждало від щоденного носіння захисних окулярів. Тоді проєктори на 3D-принтерах придумали такий формат захисту – маски, які ми зараз виготовляємо. Вона заміняє окуляри й звичайну маску одночасно й дозволяє людям працювати в більш комфортних умовах. Зараз вже існує величезна кількість різноманітних масок. Ми ж взяли за основу італійську модель, трохи вдосконаливши її. За перший час ми роздали на благодійність близько 250 таких масок для місцевих медичних працівників, – розповідає Олексій Чорний.

    Захисні екрани кожен може  замовити  індивідуально за цим посиланням, а  ще  можливе  нанесення логотипу.

     

    Лікарні

    У березні уряд ухвалив законопроєкт, який гарантує доплати медичним та іншим працівникам, які дотичні до протидії пандемії коронавірусу. Чи отримали вони їх? Принаймні ті, кого ми опитали, запевнили, що гроші їм віддали, але були певні нюанси.

    – Я була серед перших, хто зайшов лікувати хворих на COVID-19. Працювала у два заходи і кожного разу майже по три тижні жила в стінах лікарні. Коли почали прибувати перші хворі, в голові особливо думок не було. Я розуміла, що надходять люди з поганим самопочуттям і в паніці, бо вони перші, хто захворів, і мені потрібно швидко та правильно надати їм допомогу і заспокоїти, – розповідає медична сестра інфекційного відділення Валентина.

    За умови анонімності, медпрацівниця розповіла, що обіцяні Міністерством охорони здоров’я 300% доплати за роботу в умовах пандемії отримувала, але не в тих розмірах, які було обіцяно.

    – Виплати були і премія була, але з них вирахували великі податки і дали не те, що обіцяли. Щоб ви розуміли, для прикладу, звичайний оклад складає 6200 гривень (це півтори ставки з нічними). Відпрацювавши на ковіді 18 днів (півтори ставки, через добу), я отримала оклад теж 6200 гривень, і лише через місяць прийшли «ковідні» 15 тисяч гривень. Тобто мені їх не повністю виплатили і не виплатили добові, – говорить медпрацівниця.

    Через невиплату обіцяних доплат працівники «швидкої допомоги» навіть організували акцію із увімкненими сиренами. Втім, уже 15 травня Національна служба здоров’я України виплатила майже 124 мільйони гривень усім вітчизняним центрам надання екстреної медичної допомоги, які працюють із пацієнтами, зараженими COVID-19. Серед них – і Кіровоградська область.

    Як зазначив директор профільного департаменту Кіровоградської облдержадміністрації Олег Рибальченко, станом на кінець травня всім медичним працівникам виплатили надбавки за березень. За квітень Центр екстреної медичної допомоги отримав кошти за рахунок контракту з Національною службою здоров’я, продовжується контрактування всіх інших закладів.

    Одним із медзакладів, до якого надходила допомога від акції «Броня для медика Кропивницький», стала міська лікарня швидкої медичної допомоги. За словами лікаря-уролога Станіслава Селіна, оскільки влада не виділяє кошти на придбання засобів захисту для лікарень, які напряму не працюють з хворими на COVID-19, він разом з колегами співпрацює з волонтерами, які й допомагають їм усім необхідним.

    – Ми не працюємо напряму із хворими на коронавірус. Але кожен пацієнт, що прибуває до нашої лікарні, – потенційно хворий на COVID-19. До нас можуть приїхати хворі з лихоманкою, але коронавірус це чи будь-що інше – нам не відомо. Тому ми й працюємо з ними, дотримуючись усіх протокольних правил. Вдягаємо маски й окуляри. Єдине, що костюмами зараз не користуємося. Адже ті, що нам спершу постачали волонтери, не відповідали всім вимогам. Зокрема, вони не були водонепроникними. Нові ж, які вже відповідають усім стандартам, занадто жаркі. І зараз у них просто неможливо працювати більше, ніж 30 хвилин...

    Держава забезпечує засобами захисту тільки опорні лікарні. У Кропивницькому це перша міська та обласна. Спершу ми самі собі купували маски та все інше, потрібне для роботи. Адже розуміли, яка нині відповідальність лежить на всіх лікарях. Зараз же нам постачають усе необхідне волонтери і меценати. Вони закуповують і костюми, й маски, й окуляри. Допомоги йде від них багато, але ми завжди шукаємо щось нове. Те, що можна використовувати багато разів – костюми, респіратори, окуляри та інше, ми маємо вдосталь. Що ж стосується масок, антисептику чи рукавичок, то їх завжди мало, адже цей ресурс постійно використовується і дуже швидко розходиться.

    Але загалом, варто розуміти, що такої пандемії ще не було. Ситуація, в якій ми опинилися, стала чимось абсолютно новим для всіх нас. З нею зіткнулися вперше і влада, і громада, і ми, лікарі. Тому зараз усе напрацьовується експериментальним шляхом, частково беремо досвід у інших країн і просто чекаємо.

    Дійсно, коронавірус зробив серйозний виклик людству, яке не має досвіду життя в подібних умовах. Сьогодні волонтери, незамінні помічники лікарів, медичних сестер та лаборантів, перебувають разом із ними на лінії невидимого фронту. Вони кують броню для медиків.

     

    Матеріал опубліковано в рамках програми MediaEmergencyFund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів цього матеріалу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

    Читайте також: "Пандемія: час можливостей" громадська кампанія.

    Виклики мобілізують тих, хто спроможний діяти.

    Нік Шендеровський