СБУ попереджає заробітчан Кіровоградщини про «схеми» у Росії

  • 3 лип. 2020 16:35
  • 662
    • Новина СБУ попереджає заробітчан Кіровоградщини про «схеми» у Росії Ранкове місто. Кропивницький
     
    Служба безпеки України вкотре попереджає громадян регіону про те, що заробітчани, які працюють на теренах РФ, перебувають під пильним оком російських спецслужб.
     
    Зазвичай іноземні спецслужби створюють підґрунтя для залучення наших співвітчизників до конфіденційного співробітництва та використання у розвідувально-підривній діяльності на шкоду державній безпеці України.
     
    Популярним для РФ залишається механізм втягування заробітчан до наркотрафіку на російській території. «Работодавці» підбирають працівників на українських сайтах з пошуку роботи та пропонують перевозити під виглядом кур’єрської доставки пакунки з невідомим вмістом.
     
    Так з початку року контррозвідники Кіровоградського обласного управління СБУ перевіряли інформацію стосовно мешканців Запоріжжя та Одещини, які в різні часи виїхали на заробітки до Росії та потрапили в поле зору представників російської спецслужби.
     
    Після прибуття «кур’єрів» до місця призначення, російські правоохоронці заарештували двох наших співвітчизників за доставку пакунків з наркотичними речовинами та засудили до відбуття покарання у виправних установах РФ. Згодом, в обмін на екстрадицію на територію України, представники іноземної спецслужби запропонували засудженим підписати згоду про конфіденційне співробітництво на користь ФСБ РФ.
     
    За завданням співробітників спецслужби країни-агресора, українські громадяни мали підшукувати серед засуджених в українських закладах позбавлення волі осіб, які є прибічниками існування так званих «ЛНР» та «ДНР» та надсилати їхні данні на електронні поштові скриньки кураторів, звідки їм надходитимуть інші подальші вказівки.
     
    Отже, потрапивши до колонії на території Кіровоградської області, в’язні одразу повідомили СБУ про факт та обставини їх вербування.
     
    За вказаними фактами слідчими обласного СБУ було відкрито кримінальні провадження в ході яких проведено низку перевірочних заходів стосовно завербованих осіб.
     
    Згідно із положенням ч. 2 ст.111 Кримінального кодексу України Олександрійським районним судом Кіровоградської області українських громадян звільнено від кримінальної відповідальності за державну зраду.
     
    Служба безпеки України нагадує мешканцям області про те, що у разі виникнення на території іноземної країни будь-яких ускладнень - затримання, фізичного та психологічного тиску з боку правоохоронних органів РФ, спонукання до негласного співробітництва з іноземними спецслужбами - українським громадянам рекомендується невідкладно звертатися за номером телефону «гарячої» лінії Управління СБ України в Кіровоградській області – (0522) 36-13-06 або електронну поштову скриньку - usbu_kvg@ssu.gov.ua.