Чорний день Андрія Балоня. От і залишилась Кіровоградщина без очільника

  • 1 лип. 2020 19:04
  • 2031
    • Новина Чорний день Андрія Балоня. От і залишилась Кіровоградщина без очільника Ранкове місто. Кропивницький
                              
    От і залишилась Кіровоградщина без очільника. 25 червня детективи НАБУ спільно з ГУ БКОЗ та УСБУ в області за процесуального керівництва САП викрили голову Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня та його спільника, посадовця цієї ж ОДА, в отриманні майже двохмільйонного хабара. 
     
    – Як встановило слідство, чиновники у змові запропонували керівникові регіонального осередку одного з органів державної влади в області надати їм неправомірну вигоду в 1,8 млн грн в обмін на невчинення перешкод у його діяльності, – повідомляє пресслужба НАБУ. – За умовами «пропозиції», кошти мали передаватися траншами. Перший транш у 100 тис. грн посадовці отримали в червні 2020 року, що зафіксовано в матеріалах слідства. Під час передачі другого – у 250 тис. грн — їх викрили. Голову ОДА та його пособника, голову патронатної служби Сергія Шевченка, затримали.  
     
     
    Того ж дня у будинку, де мешкає Балонь, провели обшуки. Свідки дивувались, побачивши автоматників на вулиці та біля будинку найвищого посадовця області. Але вони ще більше здивувалися б, якби побачили знахідки, виявлені правоохоронцями в цьому будинку: сумки, набиті грошима, та чорна бухгалтерія.   
    За цим слідували відставка (як не дивно, за власним бажанням), різкі висловлювання Президента Володимира Зеленського: «Немає «наші – не наші». Вкрав – сідай» та арешт.  
     
    Вищий антикорупційний суд України заарештував Балоня та його  25-річного подільника (до речі, з династії чиновників), які розробили систему поборів за те, щоб їхні підлеглі залишались на посадах. Обидва перебуватимуть під домашнім арештом два місяці. Балоню надали право виплатити 10 млн застави. 
     
    – Усе було прогнозовано відразу після його призначення на посаду в область, – зазначає голова Центральноукраїнського антикорупційного офісу Андрій Лаврусь. – Нова команда працювала не на Президента, не на область, а на власні кармани. Землю під собою не відчували. Відкати, підряди, призначення своїх на посади. Розумні люди це бачили, а пристосуванці розказували, що це плітки. На підтвердження вказаному задекларовані та придбані родиною Балоня Porsche Cayenne, Audi Q7. Будинок на 380 квадратів типу знімав.
     
    Найцікавіше, що Андрій Балонь – колишній правоохоронець, кандидат юридичних наук. За іронією долі, тема його дисертації називається «Розслідування злочинів, вчинених з використанням службовою особою своїх повноважень». А може, цей епізод був науковим експериментом до його дисертації? Запитання, запитання… А їх до посадової особи (вже колишньої) у мешканців Кіровоградщини набралось чимало. 
     
     
    Ми продовжуємо запитувати: де плити зі злітно-посадкової смуги, які незаконно вивезли вантажівками з реєстраційними номерами південних регіонів і «місце знаходження яких встановлює поліція» – з-під носа в якої їх і вивезли?! – коментує начальник спеціалізованої інспекції міськради Андрій Максюта. – Чому незаконно працює в місті кар’єр на Автолюбителів, через який відчувають незручності тисячі жителів міста Кропивницького і с. Соколівського, а правоохоронці «розслідують» і ніхто не може забезпечити доступ екологів для перевірки?! Чому збудовано асфальтний завод поруч з житловими будинками в Підгайцях і як давали погодження на його роботу служби та відомства? І ще багато чого можна запитати... Так от новини минулого тижня, мабуть, відповідають на ці запитання. Дивимось фото – сумки, брикети... І щось починаємо розуміти... 
     
     
    Вочевидь, приклад Андрія Балоня непоодинокий. Корупційна схема стара, як світ, і, здається, невмируща. А днями у ЗМІ з’явилась інформація, що екс-чиновник вважає себе жертвою політичних репресій.         
    І наостанок цікава деталь. Після представлення в Кіровоградській облдержадміністрації вісім місяців тому Андрій Балонь заявив у телеінтерв’ю про свою «нульову толерантність до корупції». Соупаденіє?..
     
    ЗАСТЕРЕЖЕННЯ. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
     
    Людмила Макей