Автоцивілка для мопеда чи мотоцикла: переваги та правила оформлення

  • 1 лип. 2020 12:20
  • 1428
    • Новина Автоцивілка для мопеда чи мотоцикла: переваги та правила оформлення Ранкове місто. Кропивницький
     
    Яка у вас виникає асоціація зі словом «мотоцикл»? Думаємо, що ви відразу згадаєте швидкість, легкість і свободу. Але дуже часто навіть досвідчені мотоциклісти потрапляють в ДТП через ці почуття. А з приходом весни й літа водіїв двоколісних транспортних засобів стає ще більше.
     
    ОСЦПВ – це захист потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди (ДТП). Страхова компанія виплатить кошти на ремонт майна потерпілого і збитки через шкоду здоров’ю.

    Чи потрібне ОСЦПВ для мопеда та мотоцикла?

    Наші громадяни не дуже люблять читати закон і не всі знають, що виявляється потрібне. Оформлення ОСЦПВ для мопедів і мотоциклів також обов’язкове, як і для автомобілів, тому що цей вид страхування поширюється на всі види наземного транспорту. Оформити ОСЦПВ для мотоциклів та мопедів можна так само легко, як і для автомобілів. Це можна зробити або в офісі страхової компанії, або ж через Інтернет, використовуючи зручний сервіс, як https://autobooking.com/ua-ua/insurances/osago.
     
    Проаналізувавши невтішну статистику можна зробити висновок, що приблизно половина ДТП трапляються за участю мототранспортних засобів. Водії часто порушують правила маневрування, обгону, знаходяться в стані алкогольного сп’яніння. Але невеликий плюс – мототранспортні засоби завдають меншої шкоди через свою вагу і габарити. Тому страховка на цей вид транспорту буде дешевша.

    Оформлення ОСЦПВ для мототранспортних засобів

    На жаль, ми не побачимо черги в страхових компаніях із власників мототранспортних засобів, через те, що вони не поспішають купувати ОСЦПВ. Часто в результаті аварії вже немає сенсу ремонтувати свій мотоцикл або інший засіб, тому що виходить дорожче, аніж придбати новий. Також цей вид транспорту часто наражається на небезпеку, тому що його можуть легко вкрасти. Але закон один для всіх, обов’язковий для виконання, тому оформлення ОСЦПВ – це важлива частина в житті будь-якого водія.

    Які ж потрібно документи для оформлення:

    • Техпаспорт на ваш мототранспортний засіб;
    • Ваш паспорт та ідентифікаційний код;
    • Посвідчення, за допомогою якого ви можете підтвердити свої пільги – якщо необхідно і є така можливість (на мотоцикли, мопеди також поширюються пільги, як і на автомобілі).

    Також важливим фактором є формування ціни ОСЦПВ. Багато чинників впливають на вартість, серед них:

    • Тип транспорту;
    • Об’єм двигуна;
    • Місце реєстрації власника мотоциклу чи мопеду;
    • Франшиза та інші доповнення.
     
    Наприклад, байкери, які мають транспортний засіб з об’ємом двигуна понад 3000 сантиметрів кубічних, заплатять більшу суму, ніж водії мотоциклу з об’ємом двигуна менше, ніж 3000 кубічних сантиметрів, ще і якщо вони живуть в невеликому місті.
     
    Також часто страхова компанія визначає вартість ОСЦПВ, спираючись на ймовірність настання ДТП. Тому деякі власники можуть витратити на страхування більше.
     
    Очевидно, що потрібно шукати тільки перевірені страхові компанії, які будуть з легкістю співпрацювати з вами та ви зможете їм довіряти. Від ДТП ніхто не застрахований: ні водії автомобіля, ні мототранспортного засобу. Для того, щоб уберегти себе від фінансових труднощів, потрібно обов’язково оформляти ОСЦПВ. Багато водіїв думають, що їх «пронесе». Дійсно, може вам пощастить, а може, доля зіграє з вами злий жарт. Щоб уникнути проблем потрібно страхуватися і дотримуватися законів нашої країни.