Кіровоградщина: Ринок праці на карантині

  • 24 черв. 2020 11:19
  • 1311
    • Новина Кіровоградщина: Ринок праці на карантині Ранкове місто. Кропивницький

    Кіровоградщина: Ринок праці на карантині

    Cпецпроєкт «COVID&громада: рецепти антивірусу»

    Кропивничанка Христина Ковалевська (на фото) три місяці працювала моделлю в Індії, два з них в умовах жорсткого карантину. Двадцять четвертого березня індійський уряд запровадив воєнний стан. Людям заборонили виходити на вулицю. Але дизайнери та фотографи знайшли вихід: моделі позували у себе вдома та працювали через програму Фейс тайм.

    – Десятого травня я евакуаційним рейсом повернулась до України. Зрозуміло, що грошей не заробила, та ще й купувала квиток на літак за власні кошти. Прибувши додому, почала працювати журналісткою в місцевій газеті. Мені пощастило, адже я приїхала вже на період пом’якшення карантину, тому робота була. Зарплати вистачає на оплату за навчання в університеті. Думаю, після відкриття кордонів уже полечу до Туреччини, де працюватиму моделлю, - розповідає дівчина.

    Читайте також: Українські заробітчани: Як склалося життя людей, які вимушено повернулися додому з інших країн?

    Ситуація, в якій опинилася Христина, ще не найгірша. У розпал пандемії більшість виробництва зупинилося, найбагатші люди світу за кілька днів втратили понад трильйон доларів. Та поки одні сидять без роботи та спостерігають за крахом економіки, інші непогано заробляють. 

    Передусім, онлайн-платформи, якими люди почали активно користуватися, залишившись удома під час карантину. Одним з проєктів, який найбільше хайпанув за останні пів року, стала платформа для відеоконференцій Zoom. В умовах переходу на віддалений спосіб життя стало знову можливо навчатися, працювати, зустрічатися з друзями онлайн. Кількість скачувань програми зросла більш ніж удвічі, як і ціна за акцію. Попит на Zoom вивів її засновника Еріка Юаня в число найбагатших людей планети. У 2020 році бізнесмен уперше увійшов до списку мільярдерів, який щорічно складає журнал Forbes. Його статки оцінили у вісім мільярдів доларів.

    Але Zoom стала прибутковою не лише для своїх власників. Адже це чудова можливість для того, аби вчити людей. Тому тренери та спорстмени, вчителі та репетитори, психотерапевти та екскурсоводи змогли організувати собі заробіток, який втратили в умовах реального життя. 

    Коронавірус допоміг зрости й індустрії онлайн-розваг. Найбільшу вигоду отримали Netflix і YouTube. Компаніям навіть довелося тимчасово знизити якість трансляції фільмів, серіалів і відео для розвантаження мереж.

    Читайте також:  На кого в області найбільший попит серед професій

    Як не дивно, але перегляд фільмів несподівано завершився доленосною подією в родині кропивничанки Вікторії Балевич. Її одинадцятирічний син, натхненний серіалом про кадетів, теж вирішив стати військовим.

    – Саша навчається у п’ятому класі, дивиться багато фільмів. Якось він каже: «Мамо, я теж хочу бути кадетом!» Почали шукати, де є відповідні навчальні заклади, і знайшли у Кропивницькому! Подали документи, успішно пройшли співбесіду, і у вересні мій син уже буде ліцеїстом. Це дуже радісна подія для нашої сім’ї, – зазначає Вікторія.    

    Цікава деталь: ВООЗ визнає, що і фільми, і відеоігри ефективні для стримування поширення вірусу, адже вони змушують людей сидіти вдома.  

    Проте не все так райдужно. Коронавірус завдав нищівного удару економіці різних держав. Наприклад, економіка Японії впала в рецесію через фінансові наслідки пандемії. Таке падіння є найбільшим з 2015 року. У схожій ситуації й економіка Німеччини. Як зазначив міністр праці ФРН Губертус Гайль, ситуація на ринку праці є найгіршою у повоєнній історії.

    Українська економіка теж не виняток. За даними МВФ, у 2021 році український ВВП зросте на 1,1%, а падіння 2020 року прогнозують на рівні 8,2%, і лише у 2025 році він досягне 4% щорічного зростання.

    У Кабміні вирізняють два варіанти розвитку подій. Оптимістичний передбачає швидке подолання поширення коронавірусу. Кризовий – розгортання другої хвилі зараження і глобальна фінансово-економічна криза.

    За кризовим сценарієм прогнозується падіння ВВП в 2021 році на рівні 5-7% з подальшим помірним зростанням в середньому за період 2022–2024 роки на рівні 2,5% щорічно. За оптимістичним сценарієм прогнозується прискорене зростання економіки з 2021 року, і це дозволить в кінці 2024 року перевищити рівень розвитку 2019 року на 17,4%. В середньому за період 2021–2024 роки зростання ВВП прогнозується на рівні 5,4% на рік з прискоренням зростання до 6,5% в 2024 році.

     

    Допомога від держави

     

    З початку карантину в Україні до служб зайнятості додатково звернулося понад 140 тисяч громадян. Водночас біль ніж чотири тисячі мешканців Кіровоградщини знайшли роботу, розповідає заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян. Попри карантинні обмеження, ця державна структура допомагає знаходити роботу тим, хто її втратив, а роботодавцям – підбирати персонал, користуючись Інтерактивною мапою вакансій

    – Допомогу виплачують у кожному випадку індивідуально, враховуючи страховий стаж, та у встановлені терміни, – інформує посадовець. – Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 650 грн, максимальний – 8408 грн. До нас звернулося багато людей, які звільнені з роботи два, три, п’ять, десять років тому. Вони або були за кордоном, або працювали нелегально, не маючи відповідних записів. З дванадцятого березня таких громадян зареєстровано удвічі більше, ніж торік. Та держава виділила додаткові кошти. Кіровоградській області надали 50 мільйонів гривень. Ми використали мільйон триста, тож фінансового ресурсу достатньо для подальших виплат.

    Читайте також: З 1 липня в Україні перераховуватимуть пенсії.

    Роботодавці можуть до нас звертатись протягом тридцяти днів після зупинення діяльності. Згодом цей строк змінили на девяностоденний, а 29 травня доповнили категорією ФОПи. Тож і безробітні працівники, і ФОПівці можуть отримувати виплати за весь період карантину. Прийнято 282 рішення стосовно 1065 безробітних (і працівників, і підприємців).

    Як оформити виплати? Оскільки з 18 березня центри зайнятості перейшли на дистанційну роботу, документи приймають або через скриньку, або через електронну пошту. Нещодавно запрацював портал державних послуг онлайн «Дія». Люди, які мають електронний кабінет шукача роботи, можуть подати документи через нього.

     

    Як стати «цінним кадром»

     

    Аліна Маркіна працює в ІТ-компанії EVNE Developers менеджеркою з управління талантами. Вона констатує: ринок праці постраждав ще на початку карантину. Чимало підприємств, організацій зменшували свої витрати саме за рахунок працівників, тому Україна переповнена кадрами.

    –  Звичайно, падає і ціна за кандидата: навіть дуже хороший спеціаліст, відкритий до нових пропозицій, зараз коштує дешевше, ніж до початку карантину, – зауважує вона.

    Аліна радить: якщо ви втратили роботу, подбайте про власні конкурентні переваги і виявіть гнучкість.

    – Не треба боятися, коли пропонуватимуть зарплату менше, ніж мали на попередньому місці роботи. На жаль, в цій ситуації це найбільш імовірний варіант, адже більшість компаній вже не може витрачати на персонал стільки ж, скільки і раніше. Ну і в середньому дуже багато кандидатів, тому є хороші претенденти, які просять небагато, аби якомога швидше знайти роботу. Цей момент треба врахувати та не просити занадто багато.

    Перегляньте свій робочий профіль. Можливо, буде змога подаватися на суміжні посади або й геть спробувати щось інше. Відкривається також багато позицій «для новачків», тому буде з чого вибрати.

    Прочитайте про зміни в сферах, які відбулися за ці три місяці. Роботодавці цінуватимуть, якщо ви орієнтуватиметеся в ситуації, і якщо ви ще привнесете щось корисне для них, поділитеся тією інформацією, що прочитали, – чудово й поготів!

    Пройдіть онлайн-курси, пробуйте за короткий період часу дізнатися побільше інформації в своїй сфері діяльності і для загального розвитку.

    На додачу до попередніх пунктів Аліна Маркіна радить слідкувати за трендами, вчити щось нове, вміти орієнтуватися в ситуації, пропонувати ідеї, так звані м’які навички, тобто вміння вести діалог, красиво розмовляти, посміхатися, проявляти емпатію. Цінними якостями будуть вміння підлаштовуватися під певні ситуації, швидко реагувати, самодисципліна. Деякі компанії перейшли на віддалену роботу, тому вміння контролювати себе вдома під час роботи стало ледь не ключовим для них.

    – У будь-якій сфері буде корисно знати принаймні базові маніпуляції із комп’ютером. Майкрософт, гугл документи, вміти загуглити відповідь на потрібне питання, мати адекватні сторінки в соціальних мережах. Це база, але вона має бути у кожного, – резюмує Аліна Маркіна.

     

    Свіжі ідеї, нові навички 

     

    Навчатись ніколи не пізно, особливо – під час карантину! Так вважають співзасновниці Бізнес-школи WAKEUP Вікторія Талашкевич та Жанна Січкарь, які ще у 2017 році запропонували кропивничанам новий формат – неформальну освіту для дорослих. Серед учнів школи – люди, котрі розвивають власну справу, керують підприємствами та прагнуть особистого розвитку.

    – Бізнес-школа ввела формат навчання онлайн перед карантином, але тепер він навіть зручніший і підходить для тих, хто не може взяти участь у тренінгах через поїздки чи віддаленість від Кропивницького! Онлайн учнів ми включаємо до спеціальної закритої групи кожного тренінгу – і вони можуть дивитися та слухати тренерку у форматі прямого ефіру, а по закінченні навчання отримати постійний доступ до відео і матеріалів спікера, - каже Вікторія Талашкевич.

    За період карантину викладачка педуніверситету Наталя Фенько провела тренінг «Як написати книжку», тренер Володимир Вященко навчав ораторській майстерності, експертка Ольга Гріднєва – мистецтву презентації.

    – На заняття приходять різні люди, але всі вони об’єднані прагненням самовдосконалення, – каже Ольга. – Обмеження у зв’язку із COVID ставлять нові виклики і підштовхують до пошуку нових знань і нових можливостей. Власне, адаптація до нових умов зараз як ніколи важлива, це – питання виживання. Не секрет, що професії та напрямки діяльності застарівають, стають незатребуваними, щезають. Зараз це відбувається шаленими темпами, і нові знання та навички, вивчення досвіду інших людей – це ресурс, завдяки якому можна залишитись на плаву.

    Щоб зареєструватися на тренінг – телефонуйте, пишіть (вайбер, телеграм) (050)321-39-19 (Вікторія) або (066)328-40-48 (Жанна).

    Бізнес потребує свіжих нестандартних ідей, підкреслює президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Ірина Саєнко.

    – Що стосується затребуваних професій, я вважаю, лідерами залишаться існуючі тренди: маркетологи, фахівці з цифрових продуктів і рішень. Сьогодні бізнес не перестає працювати, а змінює орієнтири. Ймовірно затребуваним буде навик створення продуктів на основі IT-технологій, перш за все робототехніки. Зростатиме потреба у фахівцях з онлайн-навчання, в діджитал-стратегах та маркетологах – саме вони розроблятимуть нові продукти на основі досліджень ринків збуту. Все більшого значення набуватимуть працівники із навиком нетворкінгу, які здатні максимально швидко і ефективно вирішувати складні життєві завдання і бізнес-питання,використовуючи кола друзів і знайомих.

     

     

    Природа надихає

     

    Втім, не діджитал єдиним, переконана керівниця Кіровоградського пресклубу Вікторія Талашкевич. Під час карантину вона зайнялася заготівлею корисних рослин для ароматних фітоторбинок.

    – У моєму бізнесі в сфері інформаційних та освітніх послуг мало що змінилося, – ділиться вона. – Водночас я стала більше часу проводити вдома, хоча як тренерка та експертка працюю не менше. Просто це відбувається онлайн, і вивільнився час, який раніше займали переїзди до інших міст. Оскільки я живу у приватному будинку, то звернула увагу на ті квіти, трави, дерева, чагарники, кущі, які є в саду. Їх завжди було багато. Просто за роз’їздами у мене не доходили руки до того, щоб ними займатися, сушити.

    А ідея виникла завдяки тому, що стилістка й візажистка Наталка Горбачова подарувала мені минулого року торбинку для ванни з сухими травами, яку зробив її брат. Він живе в Києві і займається розробкою власного бренду отаких мішечків. Це мене зацікавило, бо класна річ: ти кидаєш мішечок у ванну, приміщення наповнюється природними ароматами, без барвників та підсилювачів запаху.

    Під час карантину я зайшла до нього на сторінку і побачила, що він якось не дуже просуває свою продукцію в соціальних мережах (а саме вони стали класним медіа для просування ідей, в тому числі бізнесових, під час карантину і самоізоляції). І я подумала, що це гарна нагода завести профіль Фітоторба в Інстаграмі, і розповідати людям про квіти, трави, які є в моєму садку, в українських полях і лісах. Щоб ці трави збирати, сушити. Думаю, ближче до кінця літа будемо шити перші мішечки і продавати.

    Якщо раптом з якихось причин цей бізнес не піде, то все одно фітопродукція згодиться для себе, для родини. Я планую замовити торбинки або в когось із кропивницьких майстринь, або пошити власноруч.

     

    Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів цього матеріалу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

     

    Людмила Макей

    Нік Шендеровський

    Христина Ковалевська     

     

    Читайте також:

    Кіровоградщина: У Вільшанці колишня безробітна стала трактористкою.

    Безробітні Кіровоградщини можуть безкоштовно вивчитись на перукаря-модельєра.

    На Кіровоградщині є сто вакансій для людей з інвалідністю.