Кіровоградщина: На кого в області найбільий попит серед професій

  • 24 черв. 2020 09:04
  • 963
    • Новина Кіровоградщина: На кого в області найбільий попит серед професій Ранкове місто. Кропивницький
     
    У січні-травні 2020 року роботодавці проінформували центри зайнятості області про наявність 14 тисячах вакансій, що на 25,5% менше, ніж у січні-травні 2019 року.
     
    За видами економічної діяльності: 46% вакансій пропонується у сільському господарстві, на підприємствах переробної промисловості 11%, в оптовій та роздрібній торгівлі 8%. 
     
     
    За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування; кваліфікованих робітників з інструментом; представників найпростіших професій і працівників сфери торгівлі та послуг.
     
    На 1 червня 2020 року кількість вакансій, заявлених роботодавцями до служби зайнятості Кіровоградської області, у порівнянні з відповідною датою минулого року, знизилась на 21,4% та становила 2,2 тис. одиниць. Крім того у базі даних служби зайнятості містилася інформація про 0,3 тисячі пропозицій роботи, отриманих з інших джерел.
     
    У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технічного устаткування і кваліфікованих робітників - це трактористи – машиністи сільськогосподарського виробництва, водії, трактористи, електрогазозварники, слюсарі-ремонтники, швачки, слюсарі з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, монтери колії, електромонтери з експлуатації розподільних мереж, слюсарі-сантехніки, токарі, дорожні робітники, слюсарі-електрики з ремонту електроустаткування, слюсарі з ремонту колісних транспортних засобів.
    Також затребувані працівники сфери послуг (продавці, кухарі, охоронники, молодші медичні сестри, офіціанти, кондуктори громадського транспорту, соціальні робітники, бармени).
     
    Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи - бухгалтери, спеціалісти державної служби, медичні сестри, інспектори, вихователі, лікарі загальної практики – сімейні лікарі, фахівці, агрономи, економісти, електрики дільниці.
    Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, прибиральники службових приміщень, вантажники, сторожа, двірники, комірники, робітники з благоустрою та укладальники-пакувальники. 
    Середній  розмір заробітної плати у вакансіях станом на 01.06.2020 року становив 6,6 тис. грн. (на відповідну дату 2019 року – 5,5 тис.  грн.), у  76%  вакансій  розмір заробітної плати – вище мінімальної. 
     
    Серед міст і районів області найбільшу заробітну плату пропонували роботодавці Маловисківського району – 10,0 тис. грн., м. Кропивницького та Кропивницького району – 7,5 тис. грн., Долинського району – 6,2 тис. грн., Благовіщенського району – 6,2 тис. грн. та м. Світловодська та Світловодського району – 6,1 тис. грн. В решті районів середній розмір оплати праці у вакансіях коливався від 4,9 тис. грн. до 6,0 тис. гривень.
     
    Найвищий розмір оплати праці пропонується у вакансіях для прохідника (26,0 тис. грн.), гірника очисного забою (21,6 тис. грн.), машиніста бурової установки (21,6 тис. грн.), кріпильника (16,1 тис. грн.), люкового (гірничі роботи) (15,6 тис. грн.) та гірничомонтажника підземного (15,3 тис. грн.).
    Також, високий рівень заробітної плати пропонується у вакансіях начальника станції (22,0 тис. грн.), інженера-конструктора (18,2 тис. грн.), керуючого відділенням (17,8 тис. грн.), головного економіста (15,7 тис. грн.).
     
    Станом на 1 червня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила 18,4 тис. осіб, що на 57,3% більше, ніж на відповідну дату минулого року.
    Всього протягом січня-травня 2020 року послугами служби зайнятості Кіровоградської області скористалися 28,9 тис. безробітних громадян.
           
     За видами економічної діяльності, серед безробітних, які мали професійний досвід, 33% працювали у сільському господарстві; 15% у оптовій та роздрібній торгівлі; 12% у сфері державного управління й соціального страхування; 12% у переробній промисловості. 
    За професійними групами, серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування; працівники сфери торгівлі та послуг, представники найпростіших професій та законодавці, вищі державні службовці, керівники.
     
    Станом на 1 червня 2020 року на одну вакансію в середньому по області претендувало 8 безробітних (станом на 1 червня 2019 року – 4 особи). 
    Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у інформації та телекомунікації (37 осіб), а найменше – у добувній промисловості, мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку (2 особи).
    За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед технічних службовців (24 особи), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (3 особи).
     
    Відділ статистики та прогнозування
    Кіровоградського обласного центру зайнятості