Кіровоградщина: Гуртом добре й вірус долати

  • 17 черв. 2020 14:02
  • 1939
    • Новина Кіровоградщина: Гуртом добре й вірус долати Ранкове місто. Кропивницький
     
    Cпецпроєкт «COVID&громада: рецепти антивірусу»
     
    Не встигли новостворені об’єднані територіальні громади вникнути в тонкощі самостійного господарювання, як для місцевого самоврядування з’явились нові виклики: введення карантинних заходів, придбання захисних засобів, обладнання та медпрепаратів для лікарень, турбота про соціально незахищених громадян. Крім того, потрібно знайти фінанси для виплати підвищеної зарплати медикам, які працюють на передньому краї епідемії, організувати їх підвезення на роботу тощо. Як під час епідемії живуть сільські громади? Чи витримує додаткове навантаження бюджет? Чи зможуть вони стримати розповсюдження коронавірусної інфекції на своїй території?
    Про це ми розповімо в черговому випуску спецпроєкту «COVID-19&громада: рецепти антивірусу».
     
     
    Приютівська ОТГ: життя триває
     
    Приютівська об’єднана територіальна громада, розташована на території Олександрійського району, одна з наймолодших в області. Утворена у квітні 2018 року, вона об’єднала п’ять сільських та одну селищну раду. Відтоді у громади з’явилися власні кошти та нові можливості. Та запровадження карантинних заходів змусило перейти на роботу в особливому форматі.
     
    На перший погляд, життя в ОТГ нічим не відрізняється від міського: ті ж проблеми, тільки в менших масштабах, розповідає голова Приютівської ОТГ Андрій Коломійцев. Дорожники підсипають і вирівнюють грунтові дороги. Закупили для сільських шкіл комп’ютерну техніку на чверть мільйона гривень. У Користівському ліцеї почали ремонтувати навчальні аудиторії, а у Приютівській амбулаторії – ще одну палату. Днями презентували новий туристичний маршрут «Від індустрії до загубленого краю», який проходить повз колишній вуглерозріз «Морозівський» та озера села Протопопівки.
     
    – Ми дотримуємося всіх правил, які діють і в межах міста, – каже він. – Приютівка розташована неподалік від Олександрії та лікарень, які обслуговують міську та району місцевість. Чимало медиків живуть на території громади і їздять працювати до Олександрії. Коли в Україні заборонили міжміські перевезення, селищна рада уклала договори з перевізниками, які підвозили медиків та представників інших критичних індустрій до місця роботи та проживання. До того ж громада фінансує лікарні первинного рівня: виділяє з бюджету кошти на енергоносії, ліки та додаткову оплату, яка мотивує спеціалістів працювати у сільській місцевості.
     
    Селищна рада виділяла кошти на боротьбу з поширенням коронавірусної інфекції. Здебільшого вони йшли на дезінфекційну обробку, яку виконували комунальники, пожежники та інші місцеві служби. Мова йде про дитячі та спортивні майданчики, магазини та інші місця скупчення громадян.
    Але насправді вірус став матеріальним комом у горлі ОТГ, яка напряму залежить від роботи місцевих підприємств (основним з них є Олександрійський цукровий завод, потужності якого розташовані в смт Приютівці). Працюють підприємства – надходять гроші. І навпаки.
     
     
    Наша громада відчула економічні труднощі. Зокрема, у квітні бюджет недоотримав два мільйони гривень. У травні було трохи краще. Сподіваюся, у червні ситуація стабілізується. Також надійшло менше з податків від приватних підприємців. Адже більшість наших громадян під час карантину не виходили на роботу й, відповідно, не отримували зарплату. Тому з податків отримали на 300 тисяч гривень менше, ніж планували, – зауважує Андрій Коломійцев.
     
    – З початку карантину ми працюємо повноцінно, бо дистанційно працювати у нас немає технічної можливості, – продовжує він. – Єдине обмеження, яке відчули наші громадяни, стосувалося доступу до адміністративних закладів. І все ж наша економіка в умовах пандемії виявилася більш стійкою, ніж у великих містах. Адже основа бюджету громади – сільське господарство, яке не припиняло свою роботу під час карантину. Тому й прибуток у цьому плані ми, на щастя, не втратили.
    Досвід Приютівської ОТГ показовий ще й тим, що на території громади двоє мешканців захворіли на коронавірусну інфекцію. Це заробітчани, які повернулися з Польщі. У них хвороба проходила  безсимптомно. Вірус виявили під час обсервації, лабораторний аналіз підтвердив наявність COVID-19. Андрій Коломійцев зазначає: для громади це стало перевіркою на готовність діяти в екстремальних ситуаціях.
     
     
    – Незадовго до цього депутати селищної ради першими в області затвердили Програму протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, яка дозволила залучити кошти з місцевого бюджету. Депутатський корпус підтримав ініціативу керівництва селищної ради і збільшив обсяги фінансування програми майже до 560 тисяч гривень. Завдяки цьому вдалося допомогти незахищеним громадянам, провести якісні запобіжні заходи в кожному населеному пункті, а також додатково профінансувати харчування, медикаменти та засоби захисту у лікарнях другого рівня.
     
    А як же «корона» у двох мешканців Приютівки, запитаєте ви? Повторний аналіз вірусу не виявив.
     
     
    Юрій Гульдас: Ми вже звикли до пандемії, але вона ще нікуди не зникла
     
    Епідемія – час для підтримки, вважає член правління Асоціації малих міст України, маловисківський міський голова Юрій Гульдас. Він та очолюваний ним орган місцевого самоврядування не залишили містян без допомоги під час карантину. Лікарні забезпечили протиепідемічними засобами, а запроваджені заходи та неординарні рішення дозволили стримати розповсюдження небезпечної інфекції.
     
    На другий день карантину Маловисківська міська рада терміново створила волонтерський штаб “Звертайтеся – допоможемо».
     
    – Штаб створили для допомоги жителям громади в умовах COVID-19, і одразу за вказаними номерами телефонів «гарячої лінії» почали надходити повідомлення від маловищан та жителів сіл. Люди говорили, що хочуть стати волонтерами. Підприємці, а разом з ними і пересічні мешканці громади висловили готовність закупити і доправити продукти харчування, ліки, інші предмети першої необхідності до медичних закладів. Як і в Кропивницькому та інших містах області, люди бралися довезти медичних працівників до Маловисківської районної лікарні на власному авто, – каже Юрій Гульдас.
     
     
    Зверталися до волонтерського штабу люди, які повернулися з-за кордону або перебували на самоізоляції, а також громадяни з низькими статками. Водночас у магазинах різко підскочили ціни на продукти, і міському голові довелося втрутитись у ситуацію.
     
    – Менш забезпечені громадяни ходили на ринок, де ціни нижчі від магазинних. Але після того, як на вимогу Міністерства охорони здоров’я ринки закрили, у людей не лишилося вибору. Всі були змушені скуплятись у магазині, – зазначає очільник міста. Він спілкувався з підприємцями, переконував встановити адекватну вартість продуктів.
     
    Водночас до віддалених сіл двічі на тиждень завозили продукти. Наприклад, до селища Первомайського, яке розташоване у вісімнадцяти кілометрах від Малої Виски, староста громади особисто привозить медикаменти, продукти харчування тощо.
     
    – Якщо у жителів виникають проблеми, вони можуть подзвонити до своїх старост, які контролюють ситуацію, – пояснює Юрій Гульдас. – На щастя, в нашому районі проблем із постачанням продуктів та ліків немає. Коли почалася епідемія, співробітники міської ради провели акцію: зібрали 50 тисяч гривень для працівників інфекційного відділення районної лікарні. Зі своєї зарплатні перерахували на картку кожного з них по чотири тисячі гривень. Медичні заклади отримали 53 тисячі гривень на придбання захисного одягу: халатів, масок, рукавиць.
     
    Комунальне підприємство щодня проводило дезінфекцію під’їздів та зупинок, місць масового скупчення людей, чистило дороги. Зараз також стараємося дотримуватися усіх протиепідемічних заходів. Після пом’якшення карантину садочки у Малій Висці ще не працюють, але з першого липня, сподіваюся, вони відкриються. Звичайно, люди вже звикли до епідемії, але вона ще є, тому слід бути обережними всім. Місто невелике, а взаємозв’язок дуже щільний, і місцева влада намагається оберігати народ від небезпеки захворювання.
     
    Життя почало повертатись у звичне русло. З 19 травня працівники філії «Маловисківський райавтодор» за кошти з міського бюджету розпочали ремонт вулиці Шкільної. Триває ремонт алей та робота над проєктом парку – громадського простору, підготовленого в рамках проєкту «Туристичний кластер «Маєток поміщиків Кудашевих» – інновація економічного розвитку Маловисківської ОТГ».
     
     
    Попельнастівській громаді бути!
     
    Під час карантину в Попельнастівській громаді сталася надзвичайна подія. Вранці десятого квітня директорка сільського будинку культури Ольга Чорнобривець прийшла на роботу і виявила, що зникла вартісна звукопідсилювальна апаратура.
     
    – Майно, яке належало всій громаді, яке дарувало радість і дітям, і дорослим під час святкових концертів і урочистих заходів, безслідно зникло! – розповідає вона.
     
    Ця звістка приголомшила не лише працівників будинку культури, а й усіх мешканців Попельнастого, каже вчитель місцевої школи Валерій Жванко. Та недовго тривала розгубленість селян. Викрадачів апаратури швидко знайшли, майно громади повернули, а тих, хто на нього зазіхнув, передали в руки правоохоронців. Обійшлися власними силами, за участі сільського голови Олега Волянського та поліцейського офіцера громади Ярослава Рябенького, який викликав слідчо-оперативну групу і розкрив злочин по гарячих слідах.
     
     
    – Попельнастівська ОТГ активно працює і в умовах карантину, – продовжує Валерій Жванко. – Багато непомітної, але такої необхідної роботи виконали за останній час. Поліцейський офіцер громади постійно контролює осіб, що виїздили за межі населеного пункту на довгий час. Крім роз’яснювальної роботи, моніторінгу стану громадян та комунікацій, також здійснюється подвірний обхід жителів ОТГ. З двору в двір роздали 1200 багаторазових захисних масок працівники Попельнастівської сільської ради, за кошти якої їх закупили. Засоби захисту отримали всі члени сімей у Долинському, Травневому і Попельнастому.
     
    Також за сприяння голови облдержадміністрації Андрія Балоня через мережу супермаркетів АТБ придбали і роздали 169 продуктових наборів: у Попельнастому – 125, Травневому – 30, Долинському – 14. Продуктові набори отримали люди віком 75+ та непрацюючі громадяни з інвалідністю.
    Організовував та координував процес сільський голова Олег Волянський. Дійсно, каже він, спроможність ОТГ визначається реальною турботою про живих людей на місцях, а не статистичними алгоритмами чи сухими цифрами, які народжуються у високих кабінетах.
     
    Попри карантин, цей травень, як і багато років поспіль, дав старт роботам із впорядкування території села. Відремонтували дорогу у напрямку до Олександрії та на території ОТГ. Кожен господар і господиня навели лад біля свого двору. Відбулися такі роботи і у місцях спільного користування. У центрі села впорядкували територію біля Братської могили, оновили алею з державними прапорами, викосили узбіччя, побілили дерева. Навели порядок і на території двох християнських храмів. День пам’яті і примирення та День Перемоги цього року пройшли в іншому форматі, але пам’ять про героїв, які вибороли для нас мирне життя, – безсмертна, підкреслює Валерій Жванко.
     
    Аж тут, як грім серед ясного неба, звістка: Попельнастівська громада, яка була визнана спроможною, раптом зникла з перспективного плану Кіровоградщини. Такий «сюрприз» зробив Кабмін, коли прийняв постанову про переформатування громад Кіровоградщини. Ухвалений урядом Перспективний план області, який набув чинності 14.05.2020 року, просто «стер» їх з мапи Кіровоградської області.
     
    – Ми довго йшли до створення своєї громади, держава Законом України «Про добровільне об’єднання» дала нам шанс відчувати себе господарями на своїй території. Як пояснити зараз громаді, що все було марно, що ми вже ніхто і за нас вирішили нашу долю… Ми не знаємо, як пояснити нашим партнерам з Євросоюзу, які вже інвестують кошти в Попельнастівську ОТГ, що громади, створеної  відповідно до законодавства, тепер НЕ ІСНУЄ у планах чиновників! – розводить руками сільський голова.
     
    Порадившись з активістами та мешканцями сіл, вирішили не здаватись і захищати свої права в законний спосіб. Постанову Кабміну оскаржать у суді. А 29 травня у Києві біля приміщення Кабінету Міністрів та Офісу Президента відбулася акція протесту проти руйнації успішних громад. Акцію організувала Асоціація ОТГ України. Представники Попельнастівської ОТГ передали звернення зі своїми вимогами та аргументами до Кабінету Міністрів та Офісу Президента.
     
     
     
    Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів цього матеріалу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
     
     
    Людмила Макей
    Нік Шендеровський
    Христина Ковалевська