Кіровоградщина: У суді розглядатимуть справу щодо незаконної прослушки розмов активістів

  • 17 черв. 2020 16:04
  • 1258
    • Новина Кіровоградщина: У суді розглядатимуть справу щодо незаконної прослушки розмов активістів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Апеляційний суд скасував неправосудну ухвалу судді Вовка щодо незаконного прослуховування розмов активістів
     
    Апеляційний суд скасував ухвалу одіозного судді Печерського районного суду Сергія Вовка, якою було відмовлено координатору Руху Опору Капітуляції у Кропивницькому Дмитру Сінченку в задоволенні скарги на бездіяльність Національної поліції України. Бездіяльність полягала у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення злочину.
     
    Апеляційний суд постановив повернути скаргу Дмитра Сінченка на повторний розгляд до суду першої інстанції.
     
    - Це ще одна маленька перемога у цій справі, доволі очікувана. Апеляційний суд визнав мою правоту в очевидних речах – у тому, що поліція зобов’язана вносити в реєстр будь-яку заяву про вчинення злочину і розслідувати її. На жаль, суддя Вовк виніс політично упереджене, нічим не обґрунтоване рішення, яким без жодних слідчих дій, без ніякої оцінки доказів, безапеляційно визначив, що прослуховувати українців можна, якщо вони політичні опоненти президента. А вважати інакше – це, на думку судді Вовка, якісь «політичні переконання». Тепер ймовірність того, що справа про незаконне прослуховування активістів буде розслідуватись, збільшилась», - зазначив Дмитро Сінченко, координатор Руху Опору Капітуляції у Кропивницькому.
     
    Нагадаємо, Володимир Зеленський під час зустрічі з ветеранами та волонтерами в Офісі президента заявив, що має роздруківки телефонних розмов активістів акцій «Ні капітуляції!». Активіст Дмитро Сінченко звернувся з офіційним запитом до президента з проханням надати йому документи, які підтверджують законність здійснення прослуховувань, на що ОП повідомили про відсутність таких документів.
     
    Після цього Сінченко написав заяву про вчинення кримінального правопорушення – незаконного прослуховування, однак Національна поліція відмовилась вносити її до ЄРДР, і Дмитро написав скаргу на бездіяльність правоохоронців до суду, після чого суддя Вовк відмовив у задоволенні позову.
     
    Юридичну підтримку Дмитру в цій справі надає правозахисник Микита Андрєєв в рамках платформи «Свої Люди» від Bihus.Info.
     
    - Вважаю, що дії невстановлених осіб, які передали Президентові України роздруківки розмов громадських активістів – учасників акцій протесту, містять ознаки кримінальних порушень, визначених статтями Кримінального кодексу України:
     
    1) частиною першою статті 359 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації
     
    2) частини другої статті 163 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про дії, пов’язані з порушенням таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи Іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер, вчинені щодо державних чи громадських діячів, або вчинені службовою особою або з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації», - йдеться в заяві Дмитра Сінченка.
     
    Раніше за заявою Дмитра Сінченка в ДБР відкрили провадження за фактом можливої державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України) за спроби узаконити проросійську автономію окупованих територій Донецької і Луганської областей.
     
    Згодом до справи долучили і інші заяви, в яких ідеться про відведення українських військ із лінії зіткнення в районі кількох населених пунктів, про візит Зеленського та Єрмака в Оман та їхню ймовірну зустріч із високопосадовцями країни-агресора – Росії, та про створення так званої консультативної ради з представниками ОРДЛО, а фактично – із маріонетками Кремля.
     
    Прес-служба РОК-Кропивницький