Як проходить пробне ЗНО в умовах карантину в Кропивницькому

  • 16 черв. 2020 16:31
  • 1196
    • Новина Як проходить пробне ЗНО в умовах карантину в Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький

    Уряд заборонив проведення пробного ЗНО за три дні до того, як воно мало відбутися. Натомість, влада запропонувала пройти його онлайн. Як складають пробне ЗНО у Кропивницькому та чи повернуть за це кошти, дізнавався журналіст «Утреннего города».

     
    Щоб скласти пробне ЗНО з української мови та літератури онлайн, абітурієнту необхідно зайти на особистий кабінет на сайті регіонального центру оцінювання якості освіти з 11:00 15 червня до 18:00 19 червня. У кабінеті абітурієнту необхідно завантажити тестовий зошит і бланк та пройти саме тестування. Як зазначила одинадцятикласниця Катерина Скородзієвська, ЗНО мало ряд обмежень у порівнянні з тим, яке мало було проходити у форматі офлайн. 
     
    - ЗНО я пройшла в онлайн формат ще в перший день об 11 ранку. Зайшла в свій кабінет на УЦОЯО, скачала зошит, все написала. Текст писали по бажанню, оцінюється він так само. Хто скільки захоче, той стільки собі й поставить. Що стосується результатів тестування, то їх дають відразу після проходження всіх завдань за шкалою кількості правильних відповідей. По 200-бальній шкалі ми дізнаємося результати пізніше, їх нам обіцяли надіслати до особистого кабінету, - стверджує Катерина Скородзієвська.
     
    Цьогоріч пробне ЗНО коштувало абітурієнтам від 138 до 150 гривень. На нього зареєструвалися понад 360 тисяч випускників українських шкіл, які загалом сплатили 53 мільйони. Тепер у Міносвіти обіцяють повернути всі кошти. Сьогодні мінфін запевнив, що напрацював максимально спрощений механізм повернення цих коштів, відповідно до якого необхідно буде звернутись до регіонального відділення УЦОЯОУ із заявою, вказавши реквізити рахунку, на який здобувач освіти чи його батьки хочуть отримати кошти.
     
    - Що стосується коштів, то якщо їх повернуть, я буду вдячна. Але ходити й вибивати гроші бажання я не маю. Все ж таки тест я написала, хоч і не такий, на який сподівалася. Ми ж навіть могли отримати друкований зошит, звернувшись до навчального закладу, в якому мали писати пробне. Але туди, в більшості, прийшли учні із сільських шкіл, які мають писати ЗНО в місті. Мені було легше писати тест онлайн в себе вдома, - розповідає Катерина Скородзієвьска, - на пробне я хотіла піти в першу чергу для того, аби в напруженій атмосфері розрахувати весь необхідний мені час для іспиту. Мова йде і про тести, й про твори й перенесення відповідей до бланку. Сидячи в себе в кімнаті, цього не зробиш. Адже обмеження в часі ЗНО не має. Увімкнув собі тест і можеш піти поснідати, прогулятися чи подивитися серіал. Головне – надіслати відповіді до 19 червня. Сам результат мене не дуже цікавив, але вдома, так як за часом слідкувати не вийшло, хотілося б отримати гарні бали. 
     
    Що стосується основної сесії, то в МОН запевняють, що ЗНО в Україні обов’язково бути. За їхніми словами, український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові до проведення ЗНО-2020 у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації.
     
    - Міністерство, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та гнучко реагують на дані від МОЗ щодо епідеміологічної ситуації. Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.
     
    Нік Шендеровський