Кіровоградщина: Депутати облради намагаються зекономити на культурі і освіті

  • 15 черв. 2020 17:06
  • 815
    • Новина Кіровоградщина: Депутати облради намагаються зекономити на культурі і освіті Ранкове місто. Кропивницький
     
    На скільки зменшили фінансування освітніх і культурних проєктів на Кіровоградщині?
     
    Частина видатків обласного бюджету на реалізацію освітніх і культурних проєктів зменшилась на суму в 2 млн. 985 тис. 776 грн.
    Таке рішення прийняла постійна комісія з питань бюджету, фінансово-економічної політики та інвестицій 12 червня.
     
    Під час засідання сесії депутати затвердили програми, ініційовані ОДА, проте зменшили фінансування передбачених ними проєктів.
     
    - Ми відповідально готувались до сесії, на якій мали розглядатись програми, ініційовані ОДА. Пройшли всі комісії, передбачені регламентом обласної ради. Під час проведення президії відповіли на питання керівників депутатських фракцій. Зазначили, що для боротьби з коронавірусом наявний кризовий фонд і динамічно залучаються кошти бізнесу. Закликали підтримати освітні та культурні ініціативи, проте по факту депутати внесли зміни до обласного бюджету без фахового обговорення, – зазначив Андрій Балонь.
     
    Згідно рішення бюджетної комісії, економити вирішили на програмі освітнього та культурного розвитку. Йдеться про таке:
     
    • на 42 тис. 676 грн зменшили видатки на фінансування проєкту «Увічнення пам’яті героїв Української революції 1917-1921 рр. на теренах рідного краю».
    • на 733 тис. грн – фінансування таких освітніх проєктів, як «Місця сили», «Люби і знай свій рідний край», «Освітній портал Кіровоградщини», «Дистанційна школа лідерів учнівського самоврядування» і «Робототехніка».
    • на 1 млн. 50 тис. 100 грн – фінансування культурних і мовних проєктів. Наприклад, йдеться про ініціативи «Доступний вільний простір для молоді» на базі бібліотеки для юнацтва ім. Є. Маланюка та «Використання української мови в усіх сферах суспільного життя області».
    Окрім цього, на 1 млн. 160 тис. грн зменшили фінансування апарату ОДА. Ці кошти були внесені до проєкту «Про обласний бюджет Кіровоградської області на 2020 рік» і передбачались на створення ситуаційного центру при ОДА. Йшлося про мобільне матеріально-технічне оснащення, яке дозволяло б оперативно опрацьовувати дані у випадках надзвичайних ситуацій.
     
    - Стало відомо, що безпосередньо перед початком сесії зранку була проведена бюджетна комісія, на якій розробили проєкт рішення внесення змін до обласного бюджету. Проте це відбулось без фахового обговорення.
     
    У результаті політичні амбіції призвели до прецеденту та розбалансування обласного бюджету. Під намірами направити більше коштів на охорону здоров’я, були проігноровані інші важливі напрями – культура та освіта. ОДА проаналізує стан дотримання вимог регламенту під час винесення на голосування питання про внесення змін до обласного бюджету, а також дотримання окремими депутатами Закону України «Про запобігання корупції» у частині вимог щодо недопущення конфлікту інтересів, – зазначив перший заступник голови ОДА Ігор Кузьмін.