Кропивницький: після пом'якшення карантину відкрилися бібліотеки, галереї та музеї

  • 15 черв. 2020 13:04
  • 1160
    • Новина Кропивницький: після пом'якшення карантину відкрилися бібліотеки, галереї та музеї Ранкове місто. Кропивницький
     
    10 червня, після пом'якшення Кабміном карантинних заходів, почали працювати бібліотеки, музеї та галереї Кропивницького.
    Журналістка "Утреннего города" поспілкувалася з директорами закладів та дізналася, як пройшов перший день відкриття.
     
     
    - З 1 травня музей почав працювати в звичайному режимі, але без прийому відвідувачів та співробітників віком більше шестидесяти років. А вже з 10 червня дозволяється одна людина на п'ять квадратних метрів. Нарешті, до нас можуть ходити кропивничани з сім'ями, друзями тощо. Обов'язкова умова - наявність захисних засобів як для відвідувачів так і для працівників музею. Найближчим часом буде презентація виставок, які планували, наприклад, експозиція монет, гіпсових скульптур від нашого земляка Андрія Німенка.
     
     
     
    Але великі відкриття будуть лише після закінчення карантину, - каже заступниця директора обласного художнього  музею з наукової роботи Ганна Осіпова.
    Також 12 червня була представлена виставка художніх творів митця Сергія Дриги.
     
    Невід'ємною частиною міста є художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна, у якому часто збираються музиканти, художники, поети, щоб насолодитися витворами мистецтва.
     
    - Коли я закрила музей, то усвідомила, що картини - сироти, які тьмяніють без людей. Сьогодні перший день роботи нашого закладу після пом'якшення карантину. Весь колектив радіє цьому, але, на жаль, концерти та масові заході ще не можна проводити. Зараз працюють три зали. У першій представлена персональна виставка творів народного художника України Михайла Надєждіна "Модерніст у мистецтві - прагматик у житті".
     
    У другій - виставка творів килимарства заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко "Весна, кохання, життя". Її відкрили ще 3 березня, але кропивничани не встигли завітати до нас перед карантином, тому закликаю їх долучитися до мистецтва вже сьогодні. А у третій залі - таємнича художня виставка Володимира Федорова "Сучасне українське образотворче мистецтво". Нам передали картини, які художник писав для себе та родини. Хочу зазначити, що сьогодні мистецтво знову відродилося, - зазначає директорка музею Віта Чернова.
     
     
    10 червня кропивничани завітали не тільки до музеїв, а й до бібліотек. Так, до Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки імені Д.І.Чижевського у перший день прийшло понад п'ятдесят мешканців міста.
     
    - Багато заходів проводилося в онлайн режимі. У нас були різні плани, але, враховуючи рекомендації МОЗ, можемо працювати вже з тими можливостями, які має бібліотека. Ми відкрили абонементи та читальні зали. Але зараз наші відвідувачі не можуть користуватися фондами у відкритому доступі, а тільки за допомогою бібліотекаря. Також книжки можна замовити по телефону або за електронною поштою. Ми створили всі умови для безпечної роботи в бібліотеці: біля входу є антисептик, рукавиці, а чергові мірять температуру. В кожному читальному залі є правила користування закладом під час карантину, а також на офіційному сайті та у фейсбуці. Ми дотримуємося дистанції - 1,5 метри, у приміщенні не може бути більше людей, ніж одна особа на 5 квадратних метрів. А кожні три години провітрюємо зали та робимо дезінфекцію. Масові заходи ще не проводимо, але вже є заявки на презентації книжок. Наприклад, книги з питань розвитку туризму від Льотної академії Національного авіаційного університету. Люди скучили за новими книгами та живим спілкуванням, - розповідає директорка бібліотеки імені Д.І.Чижевського Валентина Животовська.
     
     
    А директорка Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка Лариса Савенко зазначила, що більшість кропивничан відвідали заклад ще до обіду:
     
    - Ми не приймали містян з 12 березня. Безумовно, вони сумували за новими книжками. Під час карантину працівники встигли відокремити стару літературу від нової та переформувати масові заходи. Зараз співробітники дотримуються всіх карантинних заходів, щоб захистити своє здоров'я та відвідувачів. В окремому ящику, протягом п'яти діб, будуть зберігатися книги, які сьогодні здали кропивничани. Тільки після цього ми виставимо їх на полички для читачів, тобто у літератіри теж є власний карантин.
     
     
    А вже через два тижні, другого липня, почне працювати кінотеатр "Портал", але прем'єру на цю дату чекати не варто.
     
    - Так, кінотеатр відкривається другого липня, але прем'єр фільмів не буде. Все залишається стабільним, як до карантину: "Троль: Історія з хвостом", "Поклик пращурів", "Стволи Акімбо", "Казки магічного міста". Попередній продаж квитків буде, коли МОЗ визначить чіткі дати відкриття кінотетрів в Україні. А зараз ми чекаємо постанов щодо протиепідемічних заходів щодо кінотеатрів, - пояснює менеджер Олександр.
     
    Відкриття музеїв, галерей, бібліотек дозволяє кропивничанам більш культурно проводити своє дозвілля.
     
     
    Христина Ковалевська
     
    Нагадуємо, з 5 червня почали працювати кафе та ресторани.