Кропивницький: Як у місті працюють фітнес-зали та чи потрібні вони містянам (ФОТО)

  • 5 черв. 2020 16:35
  • 1263
    • Новина Кропивницький: Як у місті працюють фітнес-зали та чи потрібні вони містянам (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    З 1 червня в Україні зняли ряд обмежень. Окрім усього кабмін зняв заборону на користування спортивними клубами. Тепер їх можна відвідувати всім охочим, але з дотриманням певних карантинних норм. 
     
    Не виключенням стали й спортивні заклади Кропивницького, які з понеділка почали приймати в себе клієнтів. Журналіст «Утреннего города» вирішив поцікавитися, чи дотримуються в місцевих закладах карантинних обмежень та як зараз виглядають зали міста.
     
    Відповідно до рішення кабміну, для тренажерних залів зробили такі вимоги:
     
    - перед початком робочого дня всім співробітникам в обов'язковому порядку повинні вимірювати температуру тіла. Якщо вона виявиться вище 37,2 градусів і будуть присутні симптоми ГРВІ - їх не повинні допускати до роботи;
    - клієнтам теж повинні вимірювати температуру тіла;
    - на вході до закладів потрібно організувати місце для обробки рук антисептиком, що містить спирт;
    - у зоні проведення занять повинні розмістити додаткові антисептичні засоби, паперові рушники та урни для їх утилізації;
    - дозволено одночасне перебування клієнтів з розрахунком максимум 1 людину на 10 квадратних метрів залу для індивідуальних занять та 1 особу на 5 квадратних метрів для групових занять (не більше 10 осіб в групі);
    - групові заняття можна проводити виключно за попереднім записом;
    - одночасно використовувати роздягальні і душові кабіни можна на рівні не більше 50% - для клієнтів можна відкривати тільки кожну другу шафу і душову;
    - тренажери для кардіо-тренувань потрібно розмістити на відстані не менше 2,5 метрів один від іншого;
    - всім співробітникам потрібно використовувати маски або респіратори і рукавички;
    - співробітників потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту мінімум на 5 днів;
    - приміщення і поверхні повинні дезінфікувати кожні дві години;
    - рідке мило, антисептики, паперові рушники в спортивних залах має бути постійно в наявності;
    - приміщення також потрібно провітрювати кожні дві години.
     
    що заборонено
    - використовувати багаторазові рушники;
    - розміщувати друковану продукцію для клієнтів;
    - відкривати дитячі кімнати, СПА-зони;
    - надавати послуги масажу;
    - одночасно використовувати багатофункціональні тренажери декількома людьми;
    - проводити групові заняття для дітей до 12 років і групові заняття для більш ніж 10 осіб.
     
    У тренажерному клубі Драйв нас запевнили, що там усіх норм дотримуються. Щоранку роблять температурний скринінг як для всіх працівників, так і для клієнтів. Цікаво, що за чотири дні роботи клубу жодної людини з підвищеною температурою не виявили. 
     
     
    Окрім тренажерок після послаблення карантину відкрилися й інші спортивні заклади. Наприклад, школи танців. Як зазначив представник школи брейк-дансу Mix of Steps Олександр Сірий, обмеження для них діють такі ж, як і для інших спортивних закладів. 
    - Ми працюємо тричі на тиждень, дотримуємося тих же правил, як і інші спортивні заклади: маємо дезінфікуючі засоби, дотримуємося відстані й постійно прибираємо та провітрюємо приміщення. Проте найбільша складність для нас зараз – це людський страх. Клієнти поки що бояться відправляти своїх дітей до нас на тренування. З одного боку я їх розумію, адже небезпека вірусу є. Але з іншого, як на мене, краще займатися спортом, який покращує роботу легенів, ніж сидіти у чотирьох стінах та дихати пилом вдома, - розповідає Олександр Сірий.
    Водночас із цим, під час карантину значно збільшилася кількість людей, які почали тренуватися вдома. На думку психолога Андрія Фоменка, це пов’язано з тим, що спорт і рух загалом – це спосіб лишатися «на плаву» в нестандартних для себе умовах.
    - Насправді, єдина можливість ефективно працювати з субдепресією та депресією – це рухатися, краще планово, аби почати відчувати додатковий ресурс – тілесну радість. А коли ресурси обмежені, то кожен із них на стратегічному рахунку, - розповідає Андрій Фоменко.
     
    Зараз же, коли зали відкрилися, думка людей, які раніше займалися в залах, розділилася. Так, відповідно до опитування, в якому взяли участь 200 містян віком від 15 до 50 років, кожен третій житель Кропивницького вже пішов чи незабаром планує піти в тренажерний зал. Дві ж інші третини опитуваних до залу йти не планують. Причини називають різні, серед них як просто відсутність грошей чи часу, так і страх заразитися вірусом чи те, що під час карантину вони почали надавати перевагу тренуванням вдома.
    - Раніше, до карантину, я ходила до одного із місцевих залів. Займалася тричі на тиждень і так, приблизно, останні роки чотири. Під час карантину було складно адаптуватися, адже тренуватися вдома я не звикла. Проте, через один-два тижні таких зайнять я почала відчувати набагато більший кайф від всього цього. Це те відчуття, коли не треба нікуди бігти після роботи чи навчання. Ти просто можеш встати з ліжка й почати займатися. А замість чоловіків, які ходять навколо й постійно дивляться на тебе, ти можеш зустріти погляд лише свого котика чи іншого домашнього улюбленця, - розповідає Катерина Ткачук. 
    - Особисто я ще поки що боюся йти до залу. Адже вірус нікуди не зник, а зайвий раз йти й контактувати з купою людей без особливого приводу – це, на мою думку, не найкращий варіант в умовах міжнародної пандемії, - розповідає Марія Свиридова.
     
    - Хоч в зал я і не планую йти, але вважаю, що їх відкриття – це добре. Адже вірусом, по суті, можна заразитися навіть вийшовши в магазин за хлібом. А спорт – це те, що допомагає з цим вірусом боротися, - розповідає Валентина Шаповал.
     
    Схоже до Валентини думає й Антоніна Краснопольска, представниця тренажерного залу Драйв. 
     
    - Як на мене, зараз це актуально. Людина займається спортом і його респіраторна система стає набагато витривалішою, у людини випрацьовується імунітет. Окрім того, є люди, яким життєво необхідні зайняття спортом. Інакше, це може для них виявитися набагато більш небезпечним, ніж коронавірус. Безумовно, що все треба робити з розумом, дотримуючись карантинних правил. І ми дотримуємося цих правил, адже здоров’я людей – це найголовніше, - розповідає Антоніна Краснопольська. 
     
    І дійсно, спорт покращує здоров’я й імунітет. Водночас із цим, не варто забувати про те, що пандемія не закінчилася і нові антирекорди, які показує Україна – тому підтвердження. Тому до всього, і навіть до спорту, варто підходити з розумом.
     
    Нік Шендеровський