Що означає День Святої Трійці. П’ятидесятниця

  • 5 черв. 2020 13:32
  • 1654
    • Новина Що означає День Святої Трійці. П’ятидесятниця Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    День Святої Трійці, як одне з головних свят, відзначається Православною Церквою через сім тижнів після Пасхи Христової. Воно присвячене спогаду про Зішестя Святого Духа на апостолів, що сталося на п'ятдесятий день після Воскресіння Христового. І тому День Святої Трійці називається також П'ятидесятницею.
     
    За словами святого праведного Іоанна Кронштадського, «Господь наш Ісус Христос, Який вознісся від нас на Небо, хоча і не залишив нас, послав, згідно з обіцянкою, в п'ятдесятий день після Свого воскресіння з мертвих, від Бога Отця Бога Духа Святого - третю особу Пресвятої Трійці. Бог Дух Святий животворящий, від Бога Отця виходить (з Ним і Сином завжди разом славиться), зійшов на апостолів, у вигляді вогненних язиків. І вони раптово відродилися, освятилися, просвітилися, примудрилися і почали говорити про великі справи Божі на різних мовах. З цього часу увійшов Дух Святий в світ, - Утішитель, крім Господа Ісуса Христа, рівносильний Йому, рівнославний і сопрісносущний Йому і Богу Отцю. Бо три особи в Богові єдиносущні і неподільні, і кожна із них бере участь у спасінні людського роду. Без Духа Святого немає істинного життя в людині, немає миру в душі, немає світла Божого, немає правди, святості, істинної радості і блаженства. Без Духа Божого не може бути в нас і немає істинної віри, надії та любові, чистоти серця, істинної чесноти і немає спасіння».
     
    Неможливо людському розуму повною мірою осягнути, що є Бог Троїчний в Особах і Єдиний по суті, це можливо прийняти і збагнути вірою.
     
    Свято П'ятидесятниці можна назвати днем народження Святої Соборної і Апостольської Церкви - образа Царства Божого на землі! У цей день дією Святого Духа люди отримали можливість долучатися тих благ, які дарував їм Ісус Христос, тобто отримали можливість бути Церквою.
     
    У Бога ми єдині з нашими померлими. Тому напередодні П'ятидесятниці встановлено церковним уставом служби Троїцької поминальної суботи.
     
    Помолимося за всіх спочилих отців, сестер і братів наших, за всіх будівельників і захисників нашої малої Вітчизни і нашої України.
     
    В нашій фортеці святої праведної Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя, приблизно з 1755 р. діяла дерев'яна церква Святої Трійці. Вона була побудована за зразком дерев'яних козацьких церков війська Запорізького, яке завжди захищало Православну церкву. У кінці 19-го- на початку 20-го століть на місці дерев'яного Троїцького храму стояла кам'яна каплиця, зруйнована більшовицькою владою. Зараз тільки кам'яний хрест і табличка нагадують нам про це святе місце. Сама земляна фортеця майже повністю збереглася. Це наша історична і культурна спадщина державного значення. І відродити церкву Святої Трійці, престольне свято якої є нашим державним святом, - важлива справа громади. Бо фортечна церква Святої Трійці була духовною основою нашого міста, теперішнього обласного центра. Це наша історія, наша свята пам'ять, це Божий заклик до миру і злагоди між людьми.
     
    У Благовіщенському соборному храмі нещодавно був закінчений настінний розпис «Зішестя Святого Духа на апостолів». Це прекрасна робота двох відомих художників (з нашого міста, міста святої Єлисавети, і з Володимира, міста святого князя Володимира).