Як працюють музеї у Кропивницькому під час карантину?

  • 3 черв. 2020 13:34
  • 1075
    • Новина Як працюють музеї у Кропивницькому під час карантину? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як працюють міські музеї в умовах карантину, ми попросили розповісти наукового співробітника комунального закладу «Кропивницький музей музичної культури ім. К. Шимановського», зберігача фондів Олену Классову (на фото).
     
    – У зв’язку із встановленням в Україні карантину міські музеї переорієнтували свою діяльність, – каже вона. – Ми всі, колеги, спілкуємося, обговорюємо досвід, ділимося досягненнями. По суті, музеї, як і раніше, працюють за напрямками: організаційна, науково-дослідна, науково-збиральницька, науково-освітня та експозиційно-виставочна робота. Але через карантин остання перейшла в режим online. 
     
    Четвертого травня на каналі «Кіровоград» стартував проєкт «Відеоекскурсії музеями міста Кропивницького». Першим був літературно-меморіальний музей Карпенка-Карого (за підтримки телеканалу TTV), наступний – художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна (за підтримки телеканалу UA:Кропивницький).
     
    З нагоди 180-річчя від дня народження Марка Кропивницького на замовлення управління культури і туризму міськради творча група молодих телевізійників у співдружності з музеями М.Кропивницького та І.Карпенка-Карого створила відеоекскурсію в двох частинах «Український Шекспір. Батько театру світового рівня», опубліковану на сторінках управління культури і туризму міської ради і музеїв у фейсбуці та на сайтах. Ювілею корифея українського професійного театру присвячена й віртуальна виставка «Марко Кропивницький і будинок Тобілевичів» музею Карпенка-Карого, яка розповідає про гостини актора і драматурга в міській оселі Тобілевичів.
     
    До Дня пам’яті та примирення і 75-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні міські музеї презентували дві онлайн-виставки: «Вогонь пам’яті», на якій представлені картини та унікальні фотодокументальні матеріали (музей Осмьоркіна) і «Доблесть не вмирає з героєм, а переживає його», присвячену 25 письменникам-землякам, які воювали у ІІ світовій війні (музей Карпенка-Карого).
     
    18 травня, в день 85-річчя народного художника України Михайла Надєждіна, музей Осмьоркіна відкрив його віртуальну персональну виставку «Модерніст у мистецтві – прагматик у житті». Експозицію складають тринадцять живописних та графічних творів митця з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво», серед них чимало автопортретів художника.
     
    У Міжнародний день музеїв відбулась культурно-мистецька акція «Віртуальні музейні гостини», присвячена 35-річчю створення художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна. 
     
    Ще одна дата, повз яку не пройшли міські музеї, – це день перепоховання Тараса Шевченка (22 травня). До цього дня виставку «Пам’яті національного пророка» підготував музей Карпенка-Карого. У віртуальній експозиції представлені листівки із серії «Шевченкіана» з фондів музею та особистої колекції Юрія Тютюшкіна. А до Міжнародного дня сім’ї цей же заклад презентував віртуальну тематичну виставку «Дерево тримається корінням, а людина сім’єю». Відвідувачі музейного сайту можуть переглянути родинні фото письменників-земляків, літераторів, театральних діячів, чиє життя пов’язане з нашим краєм.
     
    Музей музичної культури ім. К.Шимановського на початку цього року у співпраці з Центром розвитку національних культур «Єдина родина» підготував масштабний проєкт «Чумацькі пісні: від Чорного моря до Чорного лісу: минуле, теперішнє, майбутнє». Він посів високе рейтингове місце у одній з програм Українського культурного фонду і мав отримати значне фінансування, однак у зв’язку з карантином реалізацію проєкту було зупинено. Тож музей разом з «Єдиною родиною», обласним центром дитячої та юнацької творчості взяв участь у відзначенні онлайн Дня Європи в Україні, а спільно з ГО Об’єднання поляків «Полонія» ім. К.Шимановського – у святкуванні Дня Полонії (2 травня).
     
    Нещодавно колекціонер Юрій Володимирович Тютюшкін подарував музею музичної культури ім. К.Шимановського невеличку колекцію фотографій середини 50-х років минулого століття, на яких зображені діти, що грають на різноманітних музичних інструментах. Ця колекція цікава тим, що, окрім екслібрису Юрія Тютюшкіна, на звороті фотографій стоїть дата та вказано, що фото зроблено у нашому місті та в селах регіону. Будемо вважати це добрим подарунком до Міжнародного дня захисту дітей 1 червня.