"Я завжди шукаю щось незвичайне..." Як кропивничанка створює вовняні дива (ФОТО)

  • 2 черв. 2020 15:14
  • 1215
    • Новина «Я завжди шукаю щось незвичайне..." Як кропивничанка створює вовняні дива (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Валяння - нова арт-терапія для насолоди
     
    Різнокольорові волокна шерсті щільно складені на білих полицях у майстерні Ольгі Таран - кропивничанки, яка виробляє із звичайної шерсті вовняні дива: капці-ведмеді, картини, рукавиці та мініатюрні іграшки. Про своє захоплення вона розказала журналістці «Первой Городской».
     
     
    - Ольго, чому ви почали займатися цією справою?
     
    - Я завжди шукаю щось незвичайне. Мені цікаво, як це зроблено. За деякий період часу перепробувала багато видів мистецтва: в’язання, малювання, вишивання. У кінці вирішила зупинитися на станції «валяння». Беру участь у семінарах, конкурсах, вебінарах, тому вся моя увага зосереджена на незвичайних виробах мистецтва. Якось натрапила на фото в Інтернеті, де зображені  капці з валяння і мене охопив шок: як можна зробити з волосинок об’ємну неоціненну річ? Можна виготовити м’який, товстий, ніжний, тонкий виріб - шерсть різна, тому роботи мають свій шарм. Ниточка до ниточки, волосинка до волосинки - нове чудо валяння.
     
     
    - Розкажіть, будь ласка, про першу роботу. Які складнощі виникли?
     
    - Це були рукавиці. Чим важче завдання, тим більше воно приваблює. Завжди починаю з того, чого  не розумію і хочу повторити. Мабуть, це найбільший недолік. Треба основуватися на простому і кожного разу ускладнювати. На жаль, я так не роблю. Рукавиці вийшли трохи незграбні, але вони є. Завжди вчуся на своїх помилках.
     
    - Де ви шукаєте приклади для майбутніх виробів?
     
    - В Інтернеті. Зокрема, в соціальних мережах. Наприклад, Ольга Дем’янова та Наталя Смолянінова - блогери російської фірми «Шкатулочка», що у Москві. На мою думку, їхні роботи «живі». Наталя Смолянінова спеціалізується на кольорах, а Ольга Дем’янова - на тваринному світі.
     
     
    - Скільки часу витрачаєте на роботу?
     
    - Інколи це займає три години, а, можливо, тиждень. Мені треба обдумати всю концепцію, представити як річ буде виглядати у майбутньому тощо. Якщо «палаєш» та не звертаєш уваги на світ, можна все зробити за декілька годин. Мої вироби асоціюються з конкретною людиною, тому витвори мистецтва вже у думках готові для цієї особи.
     
     
     - Що вас надихає на створення нових речей?
     
    - Безумовно, моя сім’я: діти та чоловік. Здавалося б, це марна витрата часу, але коханий каже: «Намагайся, починай, у тебе все вийде!» Підтримка - головна запорука кожної справи.
     
    - Які плани на майбутнє? Чи готові ви брати участь у виставках та конкурсах, можливо, будете вести блог?
     
    - Так, глибоко в душі готова, але потрібно більше практики. Блогінг приваблює тим, що всі будуть бачити мої вироби. Але це величезний шматок роботи. По-перше, треба приділяти увагу своїй сторінці, по-друге, жити цим, а також правильно піднести публіці. Зараз починаю записувати плани щодо власного каналу. Найприємніше - допомога сім’ї у моїх починаннях! Завдяки їм буду розвиватися у цій сфері.
     
     
    Христина Ковалевська