Кропивницький: У художньому музеї презентували експозицію Андрія Ліпатова

  • 30 трав. 2020 09:40
  • 1094
    • Новина Кропивницький: У художньому музеї презентували експозицію Андрія Ліпатова Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 29 травня, у Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію робіт члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова "Закоханий у життя і людей" до 60-річчя від дня народження.
     
    Про це повідомляє журналістка "Утреннего города".
     
    - Сьогодні відкрилася експозиція нашого земляка Андрія Ліпатова. Я назвала її "Закоханий у життя". Одну роботу "Бабуся" нам передала його дружина, інші - закуплені у приватних осіб. Багато кропивничан мають приватні зібрання робіт художника.
     
    Він був людиною дружелюбною, іронічною і любив дарувати подарунки. Наприклад, ось цей глечик він вручив нашому працівнику Олександру Сікорському.
     
     
    Його роботи бажано розглядати повільно, щоб відчути кожен елемент. Солодка родзинка експозиції - імбирно-медові пряники, які створила Олександра Савченко з репродукціями картин Андрія Юрійовича. Також митець був чудовим ілюстратором. До нього зверталися поети та письменники: Тетяня Березняк, Антоніна Корінь тощо. Ми намагалися показати різноплановість земляка. Шкода, що він так рано пішов з життя. Я думаю, він створив би ще дуже багато робіт, які присвячені нашому місту. Андрій Ліпатов випустив цікаві листівки "От вокзала до Горсада", на жаль, у нас їх немає. Особисто мені Андрів Ліпатов нагадував Чеширського Кота: іронічний, щирий, по-своєму наївний, - зазначає кураторка експозиції, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею Леся Нестройна.
     
     
    Також вона додала, що до кінця року у художньому музеї все-таки відкриють виставку, присвячену 60-річчю від дня народження Андрія Ліпатова.
    На експозиції представлені картини, ілюстрації до збірки віршів Тетяни Березняк "Чаепитие с закатом", друковані матеріали, які висвітлюють творчий шлях Андрія Ліпатова, подарунки друзям тощо. Одними із таких є "Глечик для меду" та календар "Gogol-mogol".
     
    - Коли я попросив Андрія подарувати мені картину на ювілей, то отримав глечик. Це унікальна річ. Він обіграв зміст мого прізвища та придумав прізвисько - Сінько-гелікоптер. Я займаюся бджільництвом, тому на глечику намальована бджілка з пропелером. Вона - мій логотип на зйомках кіно. Також він подарував календар на згадку, де розташовані його найкращі роботи в хорошій поліграфічній якості. Я би назвав Ліпатова українським Гоголем, - ділиться спогадами працівник художнього музею та друг Андрія Ліпатова Олександр Сікорський.
     
     
    Роботи Андрія Ліпатова зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї, обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д.І. Чижевського, худужньо-мемріальному музеї О.О.Осмьоркіна, Черкаському обласному художньому музеї, Музеях наївного мистецтва (Російська Федерація) та Беро (Франція), у Вихорлатському музеї (Гуменне, Словаччина), Фонді культури "Volpe Stressens" (Буенос-Айрес, Аргентина), а також у приватних зібраннях в Україні, США, Великобританії, Російської Федерації, країн Балтії, Німеччині, Франції, Італії, Канади, Японії та Ізраїлю.
     
    Нагадаємо, вже з першого червня у Кіровоградській області дозволена діяльність музеїв із забезпеченням усіх протиепідемічних заходів.
     
    Христина Ковалевська