Антисептики на стінах та напівпорожні автобуси: як зараз виглядає «старий» автовокзал Кропивницького

  • 29 трав. 2020 10:03
  • 2242
    • Новина Антисептики на стінах та напівпорожні автобуси: як зараз виглядає «старий» автовокзал Кропивницького Ранкове місто. Кропивницький
     
    Зайшовши у приміщення вокзалу, тебе відразу зустрічає купа людей. Усі кудись поспішають: намагаються втиснутися до вже і так забитого автобусу, купити квиток на нього чи просто пройтися й попросити дріб’язок. Приблизно таку картину можна було зустріти на кропивницькому автовокзалі, який у народі назвали старим, ще пів року тому, коли людство жило у «допандемійному світі». 
     
    Зараз же «старий» автовокзал у Кропивницькому просто не впізнати: на вокзалі з десяток-півтора людей, жодних тобі черг до каси й лише жебракування у приміщенні вокзалу лишилося незмінним. 
     
    - Я зараз їхатиму додому. Треба було поїхати до міста до родичів. Не знаю, якою буде дорога туди, але в Кропивницький зі мною їхало троє людей. Напівпорожній автобус – то, звісно, дуже зручно для мене як для пасажирки. Але сумно дивитися на таку картину й розуміти, скільки на це все, насправді, витрачається коштів, - розповідає пасажирка одного з автобусів Наталя Зарубенко.
     
     
    І дійсно, до порожнього автобусу на Клинці, не поспішаючи, заходить жіночка. Вона поки що єдина пасажирка у цього водія. На інших напрямках ситуація схожа. І взагалі, вийшовши на перон, відразу в очі кидається те, що автобусів там стоїть навіть більше, ніж людей, які на них чекають. 
     
    - Насправді, з кожним днем кількість пасажирів потрохи збільшується. Те, що видно зараз, це вже дійсно позитивна картина, яка хоч трохи може радувати. Звісно, що порахувати кожного пасажира неможливо, але їхня кількість зростає. Наприклад, станом на позавчора, їх у середньому було по 2-5 людей на автобус. Вчора було трохи більше, сьогодні поки що не знаємо, - розповідає представниця відділу перевезення кропивницького автовокзалу Валентина Григорівна.
     
    Ну і куди ж подітися без їжі, яку продають на вокзалі. Запах чебуреків та хот-догів тут стоїть такий же, як і до карантину. Щоправда, як зізнається одна з продавчинь, кількість клієнтів у них значно зменшилася. Пов’язують вони це в першу чергу з тим, що набагато менше людей почало їздити автобусами, а це була їхня головна клієнтура. 
     
    Карантинних обмежень на вокзалі дотримуються. Касири у масках, біля кас на червоному скотчі висять антисептики, а на підлозі цим же скотчем зроблена помітка для утримання дистанції для черги на касу. Пасажири теж намагаються дотримуватися правил. Принаймні до автобусу вони сідають у масках, у приміщення вокзалу заходять теж у них.
     
    - Ця маска та інші засоби захисту – то, в першу чергу, моя власна безпека. Зараз, поки всі ще не повлізали на автобуси, намагаюся зайняти місце, яке буде вільне від оточення. Адже такі просто правили, як мені здається, рятують життя. І чому їх не дотримуватися, якщо це, по суті, не дуже то й складно, - розповідає Людмила Ковалівська. 
     
    Відповідно до постанови МОЗ №23, зараз в Україні, й на Кіровоградщині в тому числі, встановлені такі правила для перевізників:
     
     
    1. Обов’язковий температурний скринінг усіх працівників перед початком робочого дня. Якщо у когось температура буде вище за 37,7, то до роботи його не допускають.
    2. Усі водії мають бути у масках. Дистанція між ними має бути метр чи більше. 
    3. Пасажирів без масок чи респіраторів до салону автобусу впускати не мають права. 
    4. Кількість пасажирів в транспорті не має перевищувати кількості у ньому сидячих місць.
    5. У транспорті обов’язково мають висіти плакати чи інші постери з інформацією про COVID-19 (так само мають зробити і в приміщеннях вокзалів).
    6. Перед кожним рейсом працівники обов’язково мають проводити в транспорті вологе прибирання. На входах до нього, за можливості, необхідно розмістити антисептики (так само мають зробити і в приміщеннях вокзалів)
    7. Відстань у чергах до каси не має бути меншою ніж 1,5 метри.
    8. Працівники мають бути забезпечені усім необхідним (маски, антисептики, одноразові рушники, мило, тощо).
     
     
    Як зазначила Валентина Григорівна, всі автостанції Кропивницького цих вимог дотримуються. 
    Що ж, запуск транспорту дійсно спрощує життя жителям Кіровоградщини. Тепер людям простіше можна буде дістатися до роботи, навчання чи просто до своїх знайомих чи близьких у різних куточках області. Але варто пам’ятати, що послаблення карантину в Україні не означає, що в державі побороли коронавірус. Й щоденні 400+ нових хворих в країні тому підтвердження. А отже, якщо вже й користуватися транспортом, то необхідно завжди дотримуватися всіх правил безпеки.
     
    Варто зазначити, що зараз дозволено лише перевезення в межах області. А міжрегіональні перевезення дозволять лише з 1 червня. Вимоги для них лишаються тими ж - масковий режим, температурний скринінг працівників, постійна дезінфекція транспорту.
    Також з 1 червня уряд дозволив залізничні перевезення. На сайті Укрзалізниці вже можна придбати квитки на деякі рейси.
     
     
    Нік Шендеровський