Кіровоградщина: як зараз виглядає найстаріший скіфський курган в Україні (ВІДЕО, ФОТО)

  • 21 трав. 2020 15:30
  • 5288
    • Новина Кіровоградщина: як зараз виглядає найстаріший скіфський курган в Україні (ВІДЕО, ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У листопаді 2018 року на Кіровоградщині почали активно обговорювати курган «Лита могила». Це історичне місце вважають найдавнішим курганом степової Скіфії. Тоді Кіровоградська обласна адміністрація порушила питання про необхідність завершення науково-дослідних археологічних розкопок кургану. На все про все тоді виділили 472 тисячі гривень.
     
     
    Трохи історії
    Вперше це місце набрало розголосу ще у 1763 році, полки генарал сербської армії Олексій Мельгунов дав наказ розкопати насип, який в народі мав назву «Лита могила». Проводячи розкопки, там знайшли кам’яну стелу з відбитою головою. Також, неподалік від місця розкопок, тоді знайшли кам’яний ящик. У ньому лежав комплекс дорогоцінних речей, який прийнято називати «Мельгунівським курганом».
     
     
    Після цього курган розкопували ще кілька разів. З найвідоміших, це були археолог В.Ястребов у 1892 році, О.Тереножкін у 1949 році та Н.Бокій у 1990 році.
    Вчергове про це місце обласна влада згадала у 2010 році. Тоді депутати облради прийняли рішення про встановлення там пам’ятного знаку. А для того, аби не втратити випадково якийсь із цінних артефактів, залишених нам історією, було прийнято рішення ще раз дослідити місце кургану. Проте через бюрократичну тяганину робіт тоді не провели й знак не збудували. 
     
     
    Але у 2018 році про курган знову згадали й виділили кошти на проведення робіт та встановлення пам’ятнику на тому місці. Роботи над цим розпочалися у липні минулого року. Очолив розкопки досвідчений археолог, кандидат історичних наук Юрій Болтрик. До нього долучилися студенти ЦДПУ ім. Винниченка та національного університету «Києво-Могилянська академія». 
     
    Проведені дослідження показали, що курган мав діаметр 63 метри, а діаметр насипу був 70 метрів. Проте з часом він зменшувався через різноманітні чинники. Це трохи ускладнило процес розкопок, адже постійні погодні й людські втручання свідчать про різні епохи та діяння на території кургану. 
     
     
    Зараз на місці кургану розташовано насип метрів 10 у висоту. На самій його верхівці розташована кам’яна баба, яка здалеку нагадує про історичність цього місця. Пам’ятної дошки, яку планували встановити до кінця 2019 року, там поки що немає. На місці встановлено лише фундамент для неї. 
     
     
     
    Як зазначив трепівський сільський голова Юрій Долинко, роботи над проєктом призупинилися через карантин, але після його закінчення вони продовжаться.
     
    - Ми проводимо кропітку роботу над цій території. Після карантину ми встановимо пам’ятну дошку. Також облаштуємо стоянку для автобусів з туристами, які побажають відвідати це місце. Окрім того плануємо встановити там ліхтарі та камери, аби убезпечити це місце від мародерства. Складнощів додає той факт, що курган знаходиться поза селом і люди там проходять не дуже часто. Тому за безпекою цього місця потрібно доглядати дуже серйозно. Проте така історична пам’ятка – це величезна гордість як для нашої селищної ради, так і для Кіровоградщини й усієї України, тому роботи над нею триватимуть з максимальною серйозністю, - запевнив Юрій Долинко.
     
     
    Нік Шендеровський
     
     
     

     

    Читайте також: Про що мовчать скіфські баби біля Кіровоградського краєзнавчого музею?

    Читайте також: Чому трипільці періодично спалювали своє житло? Кропивницькі націоналісти відвідали музей у Трипіллі