У Кропивницькому відкрилася ювілейна вебвиставка художника Михайла Надєждіна

  • 21 трав. 2020 11:30
  • 893
    • Новина У Кропивницькому відкрилася ювілейна вебвиставка художника Михайла Надєждіна Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Модерніст у мистецтві – прагматик у житті»
     
    До 85-річного ювілею відомого митця, народного художника України Михайла Надєждіна художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому підготував своєрідний творчий подарунок - персональну виставку його творів «Модерніст у мистецтві – прагматик у житті».
     
    Експозицію виставки складають тринадцять живописних та графічних творів художника з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» різних років, починаючи з 1960-х і до сьогодення. Написані твори, означені особливими життєвими і творчими подіями, пам’ятними для митця і його родини, чимало серед них автопортретів, а також пейзажів і натюрмортів.
     
    Михайло Володимирович Надєждін народився 18 травня 1935 року на Сумщині. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище. В 1963-му приїхав у наше місто, тоді ще Кіровоград, а нині Кропивницький.
     
     
    Успішно працював викладачем у дитячій художній школі, згодом художником-оформлювачем та головним художником у художньо-виробничих майстернях Художнього Фонду УРСР. Завжди дотримувався активної життєвої позиції, охоче вів громадську діяльність. Чимало зусиль доклав для створення обласної організації Національної Спілки художників України, яку очолював понад чверть століття. Є одним з ініціатором заснування обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна. За оригінальну творчість у 1994 році був відзначений високим державним званням  «Заслужений діяч мистецтв України», а в 997-му «Народний художник України».
     
    Учасник численних всеукраїнських, міжнародних та зарубіжних виставок. Персональні виставки та виставки творів родини Надєждіних - народного художника України Михайла Надєждіна та його дітей заслуженого художника України Андрія Надєждіна та члена НСХУ Оксани Журавель (Надєждіної) експонувалися не лише в музеях та галереях нашого міста, а й в Київі, Черкасах, Сумах, Дніпрі. Його твори є в колекціях Національного художнього музею, багатьох обласних художніх музеїв, в приватних збірках в Україні та за кордоном.
     
     
    У творчості Михайла Надєждіна органічно поєднуються фігуративний і нефігуративний живопис. Спираючись у своїх композиціях на емоційно-чуттєве сприйняття, він відтворює його в узагальненій, образній формі, створюючи умови для багатоплановості та багатогранності прочитання твору. Він один із тих рідкісних українських митців, у творчості яких знаходять філософське осмислення, соціальні конфлікти сучасності. Особливе місце у творчості художника займають пейзаж і натюрморт. Як зазначає доктор мистецтвознавства, дійсний член Академії мистецтв України, професор Олександр Федорук:
     
    - Михайло Надєждін – унікальний український митець, народний художник України, чия творча практика має вплив на розвиток сучасної образотворчої культури.
     
    Приємно відзначити, що нещодавно Михайло Надєждін завітав до музею, щоб ознайомитися з виставкою. Крім того до 35-річчя від дня створення музею митець подарував до фондів ще один живописний твір «Автопортрет» 1982 року. А від колективу музею Михайло Надєждін отримав вітальний лист та сувенірну чашку з зображенням його картини «В майстерні художника. Натхнення ІІ» з музейної збірки.
     
     
    Дізнавшись про візит Михайла Надєждіна до музею, його прийшли привітати з вернісажем заслужений художник України Сергій Шаповалов, відомий фотограф член Національної Спілки журналістів України, фотокореспондент газети «Вечірня газета» Олександр Шулешко та журналісти телерадіокомпанії «TTV». Ось так несподівано в музеї, попри карантин, відбулось мистецьке свято з творчим спілкуванням художників, музикуванням і спогляданням творів образотворчого мистецтва.
     
    Колектив художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна приєднується до вітань народного художника України Михайла Надєждіна з ювілеєм і щиро бажає йому невичерпного творчого натхнення та реалізації нових мистецьких задумів. А шанувальників образотворчості запрошуємо переглянути виставку творів талановитого митця на музейному веб-сайті.
     
    Віта Чернова, директор
    художньо-меморіального
    музею О.О.Осмьоркіна