Кропивницький у вишиванці: чи треба містянам національний одяг та хто його носить (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

  • 21 трав. 2020 09:45
  • 2375
    • Новина Кропивницький у вишиванці: чи треба містянам національний одяг та хто його носить (ФОТО, ІНФОГРАФІКА) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У більшості кропивничан у шафі лежить хоча б одна вишиванка. Такі результати показало опитування, в якому взяло участь понад 800 містян, більшість з яких середнього та старшого віку. Так, понад 60% реципієнтів мають в шафі як мінімум одну вишиванку, а деякі навіть кілька. 
     
     
     
     
    Деякі з опитуваних хочуть аж настільки бути в тренді, що окрім вишитої сорочки чи сукні також носять маски з орнаментом.
     
    - Вишиті хрестики на масці - це як оберіг від вірусу, - жартує Олена Овсієнко. 
     
     
     
     
    А є й ті, хто цілими родинами підтримують український національний одяг.
     
     
    Також й такі, хто вишиванки не мають, але дуже шкодують про це.
     
    - На жаль, немає в мене вишиванки. Але планую найближчим часом її придбати, адже дивлячись на дівчат у вишиванці? дійсно починає з’являтися настрій й бере певна гордість за наш український народ, - розповідає Софія Коваленко.
     
     
    Інше питання журналіст «Утреннего города» задав кропивницькій молоді. Зокрема, ми звернулися до них, аби дізнатися їхнє ставлення до такої думки: «У кожного свідомого українця в шафі має лежати хоча б одна вишиванка». За результатами цього опитування, 55% молодих жителів Кропивницького не згодні з таким твердженням. 
    З головних аргументів «проти» виступає думка про те, що це лише одяг, що це пережитки минулого й те, що патріотизм насправді треба показувати інакше. 
     
     
    - Культура має розвиватися, а не зациклюватися на окремих аспектах минулого. З таким же успіхом ми могли б носити шаровари та червоні чоботи, - розповідає Олександр Бобир.
     
    - Було б чудово, якби ті, хто носив ці вишиванки, дійсно були б патріотами. А так, часто можна зустріти п’яних чи неадекватних людей, які натягнули на себе вишиту сорочку й зображають із себе патріота, абощо. Тому справа далеко не у вишиванці, а в тому, хто її носить, - зазначає Марія Степанова.
     
     
    - Показником свідомого украінця є не наявність вишиванки в шафі, так як це одна із зовнішніх ознак, яка може повністю не накладатися на внутрішні переживання та діі, які цеи свідомии украінець творить у своєму житті. Тому я все ж схилюся до негативної відповіді, - розповів Микола Гаєвський. 
     
     
    Водночас з цим, інші 45% підтримують таку позицію й вважають, що вишиванка має бути у шафі кожного українця, який вважає себе свідомим. Вони аргументують це необхідністю пам’ятати свою історію та просто привабливістю цього одягу. 
     
    - З одного боку так. Хоч одна має вишиванка має бути, щоб вдягти її, наприклад, на якесь національне свято, А з іншого боку, якщо людині не подобаються вишиванки, ніхто не має права нав'язувати їй купити її. Адже смаки у кожного різні, - розповідає Анастасія Ковальова.
     
    - Національний одяг має бути. Адже це традиції та наша історія, які ми маємо пам’ятати та шанувати. Але носити вишиванку чи ні – це, безумовно, особиста справа кожного, - запевняє Аліна Лавриненко.
     
    - Звісно, що має. Як мінімум через те, що це дуже й дуже гарно. Коли я йду містом у вишиванці, завжди отримую купу компліментів, - розповідає Марія Корольова.
     
     
    - Вишиванку повинен мати у своїй шафі кожен. Для цього є кілька аргументів. По-перше, вишиванка – це національний одяг. Ми маємо пам’ятати історію нашого народу. Звісно, що носити кожного дня її не треба (тільки якщо дуже хочеться), ні, лише на свята, адже це дійсно святковий одяг. З цього випливає й по-друге, адже вишиванка – це гарно, модно й сучасно. Не знаю як інших, а мене захоплюють дівчата й хлопці у вишиванці, - розповідає Катерина Ткачук.
     
     
    У третій четвер травня Україна святкує День вишиванки. У цей день прийнято змагатися за звання кращого вбрання. Розпочалося це змагання у 2014 році, коли вперше провели всеукраїнський фотоконкурс «Моя родина у вишиванці». Тоді участь взяли не лише українці, а й жителі з 8 інших країн світу: Канади, США, Італії, Німеччини, Франції, Росії, Румунії, Португалії. Більше того, на день вишиванки в Україні вбираються навіть пам’ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки одягнули скульптуру Либіді та засновникам Києва. Тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають автівки, будинки, домашніх улюбленців, валізи та сумки.
     
     
    Відзначити цей день можна по-різному. Наприклад, можна зробити сімейну фотосесію. Локацією може бути садок на дачі, музей під відкритим небом, вулиці міста тощо. Також можна провести флешмоб. Наприклад, зняти коротке відео, у традиційному вбранні та викласти у соцмережі.
     
    Нік Шендеровький