Кропивницькі екоактивісти стали на захист газонної трави (ВІДЕО)

  • 19 трав. 2020 12:00
  • 1610
    • Новина Кропивницькі екоактивісти стали на захист газонної трави (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громадська активістка Надія Паливода у групі у ФБ Озеленення Кропивницький звертає увагу громади на проблему викошування трави на газонах під нуль.
     
    "В групі в нас активно люди виступають за збереження газонної (злакової) трави в місті і не скошування її під нуль. Але в міській раді не зобов’яязані реагувати на фейсбуки. А на письмове звернення - зобов’язані.
    Тому пропоную флешмоб: напишіть подібну заяву на ім'я міського голови стосовно збереження газонної трави у своєму дворі (вкажіть адресу і ЖЕО, який ним опікується).
     
    Відправте на е-мейл: kmvk@krmr.gov.ua, вкажіть свій е-мейл. Вам має прийти відповідь з міської ради.
     
    Публікую тут своє звернення. Прямо вже цікаво, чи виживе та трава.
     
    Міському голові міста Кропивницький Райковичу А.П.
    Паливоди Надії Леонтіївни
    м. Кропивницький, вул. Пацаєва, 
    ...
    тел. ...
     
    Заява
    Шановний Андрій Павлович!
    Я та жителі будинків за адресою вул. Пацаєва, 8 (чотирьох корпусів) просимо вас не скошувати в нашому дворі молоду зелену траву, яка дає кисень, свіжість і утримує в землі вологу.
     
    На даний час працівники ЖЕО №4 вже скосили траву у дворах вищезгаданих будинків в місцях прогулянок і відпочинку людей. Наразі нескошеними залишилися ділянки між корпусами 3 і 4 (фото додається).
    Просимо вас дати розпорядження ЖЕО №4 не чіпати корисні злакові трави на цих ділянках, оскільки трава тут нікому не заважає.
     
    Звертаю вашу увагу, що комунальні підприємства Кропивницького та працівників ЖЕО в даний час скошують молоду зелену траву по всьому місту. При цьому вони це роблять без дотримання правил і норм, передбачених документом «Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України».
     
    Зокрема, зазначається, що висота скошування травостою має бути 5 см, тоді як працівники викошують траву практично до самої землі, «під нуль», чим ослаблюють рослини і не дають їм можливості рости. З настанням посухи ділянки з раніше соковитою травою вигоряють, трава стає сухою і коричневою.
     
    «У посушливий період висоту скошування збільшують, бо низьке скошування дуже послаблює рослини», - вказано в нормативному документі.
     
    Звертаю вашу увагу, що догляд за газонами у містах – це не тільки їх скошування, а й підживлення добривами, розпушування, полив кожні 3 дні в сухий період, і в разі потреби – підсіювання. В нас же цього не робиться, а виділені на догляд за газонами мільйони гривень ідуть на те, щоб знищити корисні для міста злакові трави.
     
    Користь, яку приносить трав’яний покрив у місті:
    - охолоджує поверхню грунту в літню спеку;
    - зберігає вологу в грунті;
    - вбирає пил та шкідливі домішки в повітрі: два квадратних метри травостою дають стільки ж кисню, скільки крона одного дерева;
    - зменшує поширення інвазивних видів рослин (бур’янів): після ослаблення і загибелі злакових трав на їхнє місце приходить амброзія, спричиняючи алергію в людей.
    - насіння трав дає поживу для пташок.
     
    Крім того, щорічне викошування залишає лише ті види, які можуть виживати без насінневого розмноження. Тобто види, що розмножуються насінням, поступово зникають, не маючи змоги розмножуватись. І на їхнє місце приходять бур’яни.
     
    Прошу Вас розглянути можливість зберігати трав’яний покрив там, де це можливо, і направити зусилля ЖЕО та комунальників на скошування лише карантинних рослин та бур’янів.
    З метою дотримання карантинних обмежень надсилаю лист в електронній формі, а відповідь прошу надіслати на мою електронну адресу...
     
    З повагою, Паливода Надія
     
    Дата: 19.05.2020 року