Характер Кіровоградщини: все про скандал між президентом «Інгульця» та футбольною лігою України

  • 19 трав. 2020 11:00
  • 1466
    • Новина Характер Кіровоградщини: все про скандал між президентом «Інгульця» та футбольною лігою України Ранкове місто. Кропивницький
     
    15 березня в Україні пройшов матч між києвським «Динамо» та чернігівською «Десною». Це була остання футбольна зустріч в Україні, після чого почався карантин. Приблизно тоді ж призупинили свої ігри більшість чемпіонатів у світі. Зараз же деякі країни заявили про відновлення змагань усередені країни. А Німеччина встигла навіть відіграти один тур. Україна не відстає від світових трендів й вже 30 травня в рамках УПЛ відбудеться перший «післякарантинний» матч.
     
    Відповідно до рішення на засіданні УПЛ, українські клуби дограють чемпіонат й Кубок України. Водночас з цим виникають питання стосовно відігрівання Першої да Другої ліги. Зараз тривають дискусії про те, чи дійсно необхідно продовжувати ці змагання в рамках пандемії.
     
    Наприклад, з Першої ліги до вищого дивізіону цього сезону мають вийти три перші команди. Але на відміну від Прем’єр ліги, де майже стовідсотково можна твердо заявити, що «Шахтар» забере собі першість, в Першій лізі все не так однозначно. Аргументом, наприклад, виступає те, що між першим та шостим місцем у лізі різниця всього у два очки. А 3-6 місця взагалі мають однакову кількість очок. 
     
    Дивлячись з цього ракурсу, можна зрозуміти, наскільки деяким командам необхідно дограти чемпіонат. Адже не пройти до вищої ліги через різницю м’ячів, знаючи, що якби не карантин, то можна було б усе виправити – річ, безумовно, сумна. Такою командою є «Інгулець» з Кіровоградщини. 
     
    Команда зараз займає четверте місце в Першій лізі, маючи в запасі очок. Таку ж кількість очок має й закарпатський «Минай», який посідає третю сходинку в Першій лізі. Вони, разом з «Волиню» та «Рухом», виступили категорично проти відновлення ігор в чемпіонаті. Водночас з цим, президент «Інгульця» до цього питання поставився досить категорично. За його словами, у разі якщо чемпіонат не буде дограно, їх представники не матимуть іншого вибору як звернутися в CAS (Спортивний арбітражний суд). 
     
    - Можливий варіант дострокового завершення сезону стане відвертим плювком в бік тих власників і інвесторів клубів ПФЛ, які вкладають в свої дітища потом і кров’ю зароблені ресурси. Непорушність спортивного принципу ведення боротьби і визначення найсильнішого на футбольному полі виявиться в такому випадку під великим сумнівом, - зазначили в прес-службі «Інгульця». 
     
    Водночас з цим, юристи «Інгульця» звернули увагу на те, що їхнє місце в таблиці зазначено з порушенням правил Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед команд-клубів Професійної футбольної ліги. Мова йде про третій пункт, у якому вирішується доля вищого місця у разі однакової кількості очок. 
     
    Зокрема, за пунктом А: «Більша кількість набраних очок в особистих зустрічах між цими командами», «Оболонь-Бровар» і «Агробізнес» не можуть претендувати на 3 місце в таблиці. Що ж стосується команди з Кіровоградщини та «Минаю», то в них кількість очок рівна. У зв’язку з цим, «Інгулець» пропонує звернутися до пункту Г: «Краща різниця забитих і пропущених м’ячів в усіх матчах», який на їхню думку, є більш вирішальним у складеній ситуації. За ним «Інгулець» дійсно обходить суперника й має займати третю сходинку.
     
    - Майже напевно двозначне трактування пунктів “б” і “в” викличе бурхливі суперечки і широку дискусію. У разі, якщо чемпіонат країни в Першій лізі фінішує достроково, судові позови неминучі. Наш клуб послідовний у своїй позиції. Ми поважаємо Регламент змагань, вважаємо спортивний принцип єдино-правильним варіантом, і закликаємо всі клуби ПФЛ підтримати ідею завершення перерваного сезону, щоб визначити переможця і призерів турніру не в кабінетах футбольних чиновників, а на футбольному полі, - завили представники «Інгульця».
     
    ПФЛ також вже встигла надати відповідь команді з Кіровоградщини. Вони запевнили, що чинна таблиця відповідає усім нормам. Пояснюють це тим, що «Минай» обійшов «Інгулець» за рахунок пункту В: «більша кількість забитих м’ячів між цими командами». Тому він чесно займає своє місце відповідно до всіх правил.
     
    - Зважаючи на зведену таблицю, у матчах між цими ЧОТИРМА командами найбільше забитих м’ячів саме у «Минаю» – їх 10 у команди Василя Кобіна. Через це «Минай» і посідає третє місце за підсумками осінньої частини змагань у Першій лізі. Сподіваємося, що дане роз’яснення задовольнить ФК «Інгулець». Бо це все виглядає як гра слів, - стверджують в ПФЛ.
     
    Що ж, хто правий у цій суперечці – покаже час. А питання про те, чи закінчить свій чемпіонат Перша та Друга футбольні ліги вирішиться вже у цей четвер. На порядку денному стоїть єдине питання, чи продовжувати чемпіонат України з футболу серед команд клубів Першої та Другої ліг сезону 2019/20. І про це ми дізнаємося зовсім скоро.
     
    Нік Шендеровський