Як держава захищатиме лікарів, які борються з COVID-19

  • 18 трав. 2020 11:31
  • 794
    • Новина Як держава захищатиме лікарів, які борються з COVID-19 Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні медики – одна з перших ланок передачі коронавірусу в Україні. Про це свідчить статистика поширення COVID-19. Кожен п’ятий із хворих – медичний працівник. Щоб мотивувати лікарів та медсестер працювати попри небезпеку, держава запровадила премії, а нещодавно – і страхування медичних працівників. Який соціальний захист  гарантують медикам, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.
     
    Трикратні надбавки до зарплат
    В одному із перших «антикризових» законів, які парламент ухвалив через епідемію COVID-19, держава гарантувала медикам надбавки до зарплат за боротьбу із коронавірусом. 
     
    - Зараз чи не найдужче підтримки держави потребують лікарі. Тому, ухваливши сьогодні відповідні закони, ми запровадили доплату медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні у роботах з ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу. Вона складатиме 300% заробітної плати, – заявила тоді заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.
     
    Однак досі далеко не всі лікарі отримали обіцяні владою надбавки. За даними МОЗ, за березень доплати у 300% до зарплат виплатили у 14 областях. Президент Володимир Зеленський закликав міністра охорони здоров’я Максима Степанова проконтролювати цей процес і пришвидшити виплати медикам, зокрема за квітень.
     
    За інформацією МОЗ, виплати за квітень було затримано через пізнє ухвалення змін до держбюджету-2020. Оскільки кошти для додаткових виплат лікарям надає Національна служба здоров’я України (НСЗУ), то спочатку вона повинна укласти контракти з відповідними лікарнями. Зараз цей процес ще триває. А ось кому виплачувати надбавки безпосередньо у закладі, визначає вже головний лікар.
     
    - Якщо ми говоримо про медичних працівників, які працюють з коронавірусом, то персональний склад цих медичних працівників визначає конкретний головний лікар. Він безпосередньо, як керівник медичного закладу, отримує кошти за лікування хворих на коронавірус, в якому враховано 300% заробітної плати медпрацівника, – зазначив очільник МОЗ Максим Степанов. За його словами, доплати повинні отримати навіть позаштатні лікарі, які зараз працюють із хворими на COVID-19.
     
    Страхування життя і здоров’я 
    На початку травня парламент призначив страхові виплати медикам, які постраждали, працюючи з хворими на коронавірус. У Верховній Раді було зареєстровано 3 альтернативні законопроєкти: два від «Слуги народу» та один від «Європейської Солідарності». Парламент проголосував за проєкт №3376-1, авторами якого були депутати монобільшості. 
     
    Відповідно до закону, медики, які заразилися коронавірусом під час роботи і впродовж року отримали через це інвалідність, можуть розраховувати на компенсацію. Сума страховки становить не менше 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (зараз 630 600 грн) і залежить від ступеня втрати працездатності.
     
    - Адже ми з вами знаємо, що 90% хворих на COVID-19 переносять його або безсимптомно, або без наслідків, – пояснив голова комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.
     
    Також закон передбачає страхування на випадок смерті медика внаслідок інфікування коронавірусом. У такій ситуації сім’я загиблого отримає допомогу в обсязі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (зараз 1 576 500 грн). Суму виплачують разово та в рівних частинах членам родини померлого протягом місяця. 
     
    Більше того, смерть медика прирівняли до смерті військовослужбовця, що настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, пов’язаних з несенням військової служби. Таким чином, сім’ї такого медпрацівника держава гарантує такі самі права, що й родинам загиблих військових. 
    Варто зауважити, що це положення було розкритиковане опозицією і деякими юристами.
     
    100% виплати на самоізоляції
    Верховна Рада також підвищила обсяг допомоги медичним працівникам, які перебувають на лікарняному через COVID-19. Це стосується випадків, коли лікарі захворіли на коронавірус або ж перебувають на самоізоляції через контакт із хворим на COVID-19. У такому разі медикам виплачується 100% середньої заробітної плати незалежно від трудового стажу.
     
    Крім того депутати дозволили залучати до боротьби з епідемією волонтерів серед лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії.
     
    Щоб підвищити захист медиків та зменшити поширення хвороби всередині закладів охорони здоров’я, запроваджується обов’язкове тестування працівників у лікарнях, які надають допомогу інфікованим коронавірусом. 
     
    Депутати сподіваються, що підвищення соціального захисту медпрацівників допоможе уникнути звільнень із лікарень і забезпечить гідну винагороду за ризик.
     
    ГО Центр громадського моніторингу та контролю