Як працює в умовах карантину Кіровоградська обласна філармонія (ФОТО)

  • 16 трав. 2020 16:56
  • 2057
    • Новина Як працює в умовах карантину Кіровоградська обласна філармонія (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Чи не вперше за останні 20 років на стендах Кіровоградської обласної філармонії – жодної афіші. Всі концерти відмінили або перенесли на інший час у зв’язку з карантином.

    Однак творчий процес у артистів не припиняється. Як їм живеться в умовах карантину та як долають економічні негаразди, розповіла «Утреннему городу» виконуюча обов’язки директора філармонії Оксана Буртова.

    До звільнення попереднього керівника у лютому нинішнього року вона була його першою заступницею. Нині ж виконує обов’язки директора філармонії та прийняла на свої плечі весь тягар кризової ситуації.

    До слова, в подібному становищі, як і кропивницькі митці, опинились практично всі їхні українські та закордонній колеги. Та одна справа, коли ти знаєш робочі процеси зсередини і можеш на них впливати. Інша – працювати в екстремальних умовах при нульовому бюджеті.

    – Вже два місяці у нас немає директора і немає можливості організовувати концерти, - пояснює Оксана Буртова. – Ми розуміємо, що під час жорстких карантинних обмежень їх бути не може, і план у нинішніх обставинах виконати неможливо. Треба думати, як будемо жити далі, що робити? Весь колектив перебуває у пошуках відповіді на це запитання. Крім того, необхідно утримувати інфраструктуру: ніхто не відміняв регулярні платежі за електроенергію, воду та інші послуги. Але надходжень немає, потрібно шукати кошти.

    В.о. директора філармонії Оксана Буртова (праворуч) та художній керівник Наталія Бондаренко.

     

    У філармонії, як скажімо, в роботі магазинів, перукарень та інших підприємств, неможливо запровадити часткове обмеження. Концертна діяльність не може відбуватись наполовину. Але немає гарантії, що й після карантину одразу все швидко налагодиться. Епідемія змушує людей уникати великих скупчень, та й не всі мають гроші, щоб купувати квитки. Аби організувати концерти й виступи артистів, потрібен час. Очевидно, доведеться проводити виїзні концерти на свіжому повітрі, як колись робили лекторійні бригади тридцять п’ять років тому.

    Та, на щастя, є люди, які допомагають і підтримують філармонію в непростий для колективу час. Майже п'ятнадцять років я співпрацювала з представниками бізнесу Кіровоградської області. За цей час у нас склались дружні стосунки з керівниками агрофірм, фермерських господарств та сільгоспкомпаній. Саме вони відгукнулись на заклик допомогти і дали можливість філармонії вижити.

    Це особливо приємно, бо зараз триває посівна компанія і аграріям, за великим рахунком, не до порятунку діячів мистецтва. Крім того, ці люди надають потужну спонсорську допомогу лікарням, закуповують медичні маски, апаратуру та препарати для порятунку хворих на коронавірус.

    І все ж, попри складну ситуацію, вони знайшли можливість підтримати й наш заклад. Я зателефонувала нашим партнерам і мені ніхто не відмовив. Всі пішли назустріч і оплатили наперед концерти, які відбудуться після закінчення карантину. Тож маємо декілька концертів у борг, але отримали гроші на першочергові потреби. Адже підприємства, які надають послуги, не зважають на скруту і присилають попередження про відключення електроенергії.

    Незважаючи на вимушену самоізоляцію, заклад культури продовжує працювати, щоправда, в інших умовах. Наприклад, артисти балету та музиканти займаються вдома оглайн, а відео своїх занять викладають у групу в соцмережах.

    – Карантин змусив усіх нас освоїти комп’ютерні технології, щоб залишатися у творчій формі. Причому колектив це робить з великим задоволенням, - зауважує народна артистка України, художній керівник академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» Антоніна Червінська.

     В умовах карантину в новому форматі пройде міжнародний фестиваль «Конкурс талантів. Твоя мрія». Він проходитиме 30 – 31 травня онлайн.

    – Вже розпочався прийом заявок. Цьогоріч його проводитимуть уже вчетверте. До журі ми долучили викладачів мистецького факультету Центральноукраїнського педуніверситету імені Винниченка, Кіровоградського музичного коледжу, артистів обласної філармонії, італійського композитора Ніколо Візалі та давнього друга філармонії скрипаля Остапа Шутка. Почесною головою журі незмінно залишається народна артистка України Антоніна Червінська. Очолюю журі я. Записи найкращих виступів будуть оприлюднені, - повідомила нашому виданню художній керівник Кіровоградської обласної філармонії Наталія Бондаренко.

    Також вона підкреслила, що артисті не полишають підготовку до нового концертного сезону, який відкриється восени. Тож чекаємо з нетерпінням!

    Читайте також: 100 лет назад в городе появилось "Общество елисаветградских фотографов".

    Людмила Макей