Кропивницький: Інтерв’ю з одинадцятикласницею про ЗНО, втрачений випускний та допомогу від школи

  • 14 трав. 2020 14:40
  • 1826
    • Новина Кропивницький: Інтерв’ю з одинадцятикласницею про ЗНО, втрачений випускний та допомогу від школи Ранкове місто. Кропивницький
     
    Більшість людей із радістю зустрічають перші промінчики сонця та природу, що оживає навколо. Адже це означає, що настала весна. Можна нарешті замінити товсті й громіздкі речі на легку футболку та шорти й майнути з друзями на природу. Проте є група людей, які чекають на весну з меншим позитивом, адже для них це час іспитів, кардинальних змін у житті та наближення дорослого майбутнього. Ці люди – одинадцятикласники, які весь рік старанно готуються до ЗНО й мріють про те, як вони врешті-решт відсвяткують свій випускний.
     
    Але цьогоріч пандемія коронавірусу перевернула весь світ навколо. І безумовно, що це торкнулося й майбутніх абітурієнтів, які і так весь рік живуть як на голках. Тож ми вирішили дізнатися, як проходять весняні дні в одинадцятикласниці Аліни Пєкшевої в умовах карантину.
     
    - Спершу розкажи нашим читачам трохи про себе.
     
    - Мені 17 років, навчаюся я в 9 гімназії у Кропивницькому, в 11 класі. Навчання поєдную з роботою, працюю піцейолою. У вільний від роботи й навчання час займаюся танцями, люблю співати. 
     
    - Кожного року абітурієнти бігають й метушаться перед початком ЗНО. Як це проходить у тебе в умовах карантину?
     
    - Мої знайомі, випускники минулих років, займалися у репетиторів, обмінювалися знаннями зі своїми однокласниками, радилися з учителями під час уроків, що і як краще зробити. А так як зараз у країні карантин, доводиться сидіти вдома одній з книжками і вчитися своїми силами.
     
    - Як проходить навчання майбутніх абітурієнтів під час карантину?
     
    - У школі ми вчимося в спеціальній програмі в інтернеті. Так як я працюю, дистанційне навчання мені навіть зручніше, ніж звичайні уроки в школі. Я можу сісти й зробити домашнє завдання у зручний для мене час. Тому особисто мені ніякого дискомфорту це не приносить. Хоча, звісно, деяким моїм одноліткам вчитися стало значно складніше. 
     
    - Як ти реагувала, коли дізналася, що випускного в тебе не буде?
     
    - Це дуже болюча тема для всіх випускників карантинного року, так як з першого класу я уявляла собі свій ідеальний випускний, свою ідеальну сукню, зачіску, макіяж, туфлі, тощо. З першого вересня ми вже обговорювали різні дрібниці стосовно випускного і останнього дзвінка, вчили з першого ж дня вальс. Це, звісно, все дуже важко давалося, але ми намагалися, вчилися, так як дуже чекали нашого останнього дня разом. Ми навіть сиділи на уроці і не підозрювали, що це був наш останній урок в стінах школи, в якій ми провели останні сім років. І це я навіть мовчу про деяких людей, які вже встигли витратити кошти на випускний, придбали сукні завчасно, тощо.  
     
    - Чи запропонували вам якийсь альтернативний варіант випускного? Можливо, він пройде пізніше чи буде в режимі онлайн?
     
    - Ні, нам просто скасували випускний та останній дзвоник. Ніяких варіантів заміни не пропонували і перенесення теж не обговорювалося. Можливо, після закінчення карантину ми зберемося всі разом, щоб відсвяткувати закінчення школи. Але це ніяк не має стосунку до офіційного випускного.
     
    - Як вважаєш, чи вплине пандемія на результати твоїх іспитів? Можливо, ти написала б краще, якби не все це? 
     
    - Як показу практика, підготовка до ЗНО – це дуже індивідуальна річ. Репетитори, курси або сидіння за підручниками у себе в кімнаті. Я вважаю, що пандемія дала більше часу підготуватися вдома до іспитів. Сучасні технології нам дають можливість виходити на зв'язок з учителями або ж репетиторами. Все залежить від кожного і головне, щоб було бажання підготуватися. Якщо не буде бажання, то навіть відсутність карантину не вплине на поліпшення ваших балів.
     
    - Чи допомагає школа якимось чином випускникам у складенній ситуації? 
     
    - Особисто я цієї підтримки не відчуваю. Ніяких курсів або психологічної допомоги нам не пропонували. Тільки домашнє завдання і періодичний вихід в Zoom. Але в будь-якій ситуації я можу звернутися за допомогою до своєї класної керівниці, вона завжди допоможе та підкаже, якщо мені щось треба. 
     
     
    - Ну і врешті-решт найбільш популярні питання для всіх абітурєнтів. Які ЗНО складатимеш та куди плануєш вступати?
     
    - Дійсно дуже бісячі питання. Я здаю Географію, Українську мову, Українську літературу та Історію України. З вибором університету все набагато складніше, і поки триває карантин, є трохи часу над цим усім подумати. Але скоріше за все це буде готельно-ресторанний бізнес.
     
    Побажаємо Аліні та всім випускникам успішних іспитів й головного – терпіння. Адже ЗНО складеться, вступна компанія пройде, а випускний дійсно можна відсвяткувати після закінчення пандемії.  
     
    А для того, аби не сумувати у ці дні, думаючи про втрачений випускний, натомість можна взяти участь в онлайн святкуванні від YouTube та Facebook.
     
    Так, 6 червня о 22:00 за київським часом відеохостинг YouTube проведе онлайн-вечірку для всіх школярів, чий випускний скасували через пандемію. Розважати випускників будуть різноманітні спікери, артисти, співаки й інші зірки. З промовами для випускників виступлять експрезидент США Барак Обама з дружиною Мішель, південнокорейська група BTS, Леді Гага, гендиректор Google Сундар Пічай.
     
    Ще один випускний планує організувати Facebook. Він відбудеться 15 травня о 21:00. Вестиме його американська телеведуча Опра Вінфрі. На вечірці від Facebook випускників привітають Майлі Сайрус, Jones Brothers, Lil Nas X та інші.
     
    Нік Шендеровський