Як кропивничанка евакуювалася з Індії разом з іншими українцями, які стали заручниками COVID-19 (ФОТО)

  • 11 трав. 2020 14:23
  • 1048
    • Новина Як кропивничанка евакуювалася з Індії разом з іншими українцями, які стали заручниками COVID-19 (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Сьогодні група українських туристів прилетіла чартерним рейсом до Борисполя. Повернення додому довелось чекати більше місяця через те, що у зв’язку з епідемією COVID-19 авіасполучення з Індією та Україною було припинено. Про це повідомляє журналістка "Утреннего города"Христина Ковалевська, яка також була у складі групи евакуйованих.

    Двадцять шостого квітня Міністерство інфраструктури України анонсувало відновлення спеціальних рейсів в Україну з різних країн світу. Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

    А вже десятого травня бюджетна авіакомпанія "Skyup airlines " евакуювалa українців з Індії. На борту було 174 пасажира: 165 - громадяни України та члени їхніх родин, вісім громадян Республіки Білорусь та один громадянин Вірменії.

    - Ми чекали цього дня майже два місяці. На жаль, після рейсу з Балі (коли українці, які прибули цим літаком, відмовились від самоізоляції – Ред.) туристів з інших країн ніхто не хотів повертати додому. Нас залишилося понад 500 осіб в Індії. Кожного дня дзвонили до послаУкраїни в Республіці Індія Олександра Громова, щоб уточнити інформацію стосовно майбутньої евакуації. Але він нічого не знав.

    Туристи вирішили самоорганізуватись і створили групу в телеграмі "З України в Індію". Там обговорювалися важливі питання, залучалися журналісти та волонтери, але результату не було. Нарешті двадцять шостого квітня Міністерство інфраструктури анонсувало евакуаційний план про повернення українців. Через декілька днів посол написав пост на сторінці фейсбуку "Ukrainian Embassy in the Republic of India", що 10 травня буде рейс до Києва. Квитки коштували 480 доларів.

    Багато з нас жили не тільки в Делі, а й в інших містах. Головна задача - дістатися до аеропорту. По-перше, усім потрібно знайти водія, зареєструвати номер його машини, потім надіслати інформацію на пошту працівнику посольства Арсену Аваляну. Через два дні отримали документи з печаткою, які треба віднести до найближчого відділку індійської поліції. Я це зробила і без проблем доїхала до місця призначення, - розповідає мешканка Львова Ірина Білик.

    Українці чекали на рейс ще з шостої години вечора, бо ворота всередину аеропорту відкривали тільки за чотири години до вильоту – опершій годині ночі.

    - Ми віднесли усі документи до поліції, тому проблем із пересуванням не було. В міжнародному аеропорту імені Індіри Ганді працівники видали два бланки від Міністерства охорони здоров'я в Індії. Українці написали свої дані: прізвище, ім'я, номер паспорту, дата прильоту, місце проживання, пошта, чи є у нас симптоми коронавірсу і підпис. Після цього поміряли температуру і відпустили на проходження паспортного та митного контролів.

    На щастя, з нами був посол України Олександр Громов, який допоміг із заповненням документів. О шостій ранку, без запізнень, вилетіли до України, - ділиться Сабіна Свіріна.

    Туристи летіли чартерним рейсом із дозаправкою в Об'єднаних Арабських Еміратах. Літак прибув до терміналу "B" міжнародного аеропорту "Boryspil" о 13:35. Обов'язкова умова проходження паспортного контролю – скачати додаток "Дій вдома" на мобільний телефон, як для українців так і для іноземців.

     

    - Приземлилися на Батьківщині вчасно. У літаку всім провели термометрію. На паспортному контролі перевіряли додаток "Дій вдома". Також працівник прикордонної служби запитував адресу та місце проживання в Україні. Ось і вся перевірка, - розповідає мешканка Кропивницького Христина Ковалевська, яка також прилетіла додому рейсом Делі-Київ.

     

    Незважаючи на евакуацію делегації, в Індії ще залишилися українці, які не змогли потрапити на літак. Вони чекають, коли відкриють регулярні авіасполучення та кордони, щоб повернутися додому.

    Читайте також: Заручниці Індії: Чому українки не можуть повернутися додому?

    Некоронавірусне: Як відзначають християнське свято з присмаком індійських звичаїв?

    Христина Ковалевська

    Фото автора