Як кропивницький бізнес працює на карантині: Алла Протченко

  • 6 трав. 2020 12:55
  • 1431
    • Новина Як кропивницький бізнес працює на карантині: Алла Протченко Ранкове місто. Кропивницький

    Вже майже місяць працює в умовах карантину кропивничанка Алла Протченко. Кілька років тому вона стала фізичною особою-підприємцем і започаткувала власний бізнес. До невеличкого магазинчика в торговельному комплексі «Лісова пісня», де разом із чоловіком Максимом вона торгує канцелярськими товарами, полюбляють заходити рукодільниці, художники, учні, студенти мистецького факультету педуніверситету та інші творчі люди.

     

    Донедавна арт-крамниця працювала безперебійно і приносила родині хоч і невеликі, але статки. Однак відтоді, які в Україні у зв’язку з епідемією CОVID-19 був запроваджений карантин, магазин зачинений. Прибутки впали більше ніж на 70 відсотків, каже Алла.

     

    – Раніше нам працювалося спокійніше, - зауважує вона. – Ми могли щось планувати, розраховувати надходження, розвиватися. Зараз усе більш сумбурно відбувається. Якщо так триватиме й надалі, то зможемо протриматися не більше двох-трьох місяців…

     

    Добре, що не довелося нікого скорочувати, як це змушені робити інші колеги, котрі мають більші масштаби торгівлі та великі колективи, продовжує моя співрозмовниця:

     

    – Ми з чоловіком – обоє підприємці, торгуємо самі. Хай там як, але вчасно сплачуємо податки, навіть під час карантину, хоча робити це все складніше. Втім, зараз держава пішла на поступки, і нам, як і іншим ФОПам, дозволили не сплачувати пенсійний податок. Іншої допомоги не було, хоча я читала, що в деяких країнах малий та середній бізнес отримав від уряду компенсації.

    Знаєте, я навіть ніколи не замислювалася про допомогу, тим більше від держави.Батьки з дитинства привчили мене розраховувати тільки на власнісили, тому зараз просто намагаюся працювати по можливості більше і продуктивніше.Звісно, карантин навчив насобмежувати свої бажання і потреби.Скажімо так,вони стали більш обдуманими і актуальними для нинішнього часу.

     

    – Які нові рішення для свого бізнесу ви знайшли під час карантину?

     

    – Зараз уся наша торгівля зосередилась в онлайн-форматі. В принципі, ми й раніше вели сторінки своєї арт-крамниці в соцмережах(у нас в основному інстаграм). Сьогодні ж приблизно двігодини на день приділяю наповненню сторінок підприємства в інтернеті та просуванню наших товарів: готую фото,пишу нові пости, оформлюю сторіс. По суті,це зараз єдиний можливий для нас вид роботи. В соцмережах ми спілкуємося з нашими постійними клієнтами і знаходимо нових.Кілька разів та тиждень, в залежності від того, як збираються замовлення, виїздимо в місто і зустрічаємося з покупцями. Хтось замовляє полотно, хтось олійні чи акварельні фарби, комусь потрібен папір чи набори для творчості. Все це ми привозимо за попереднім замовленням і за домовленістю доставляємо. Ми не беремо з людей плату за доставку товарів, адже розуміємо, що зараз усім скрутно живеться, - каже Алла Протченко.

     

    Ситуація, в якій опинилась Алла ті її бізнес, типова для Кіровоградщини та України зокрема. За прогнозами Європейської бізнес-асоціації, 18 відсотків малих і середніх підприємство не зможуть пережити  наслідків карантину. Власники прогнозують, що на відновлення може піти не менше ніж півроку. Доходи продовжуватимуть знижуватись.

     

    – Звісно, скрутно прийшлось підприємствам, яким не дозволялося працювати зовсім: салони краси, перукарні, отелі, туристичні компанії, ресторани тощо, - коментує президент Кіровоградської обласної торгово-промислової палати Ірина Саєнко. – Але є й такі, хто змогли швидко переорієнтуватись і пристосуватись до роботи в нових умовах. Наприклад, у Кропивницькому та в інших містах області компанії, які працюють у сфері ресторанного бізнесу, готували й розвозили обіди для працівників працюючих підприємств та установ, у першу чергу лікарень. Хоча, будемо відвертими, все одно це не заробіток. Виробничі компанії якщо ще тримались у березні-квітні, то зараз у травні їм може бути дуже кепсько.    

     

    Загалом же приватні підприємці, з якими довелося спілкуватися нашим журналістам, не надто оптимістично сприймають нинішню ситуацію. Вони зазначають, що їм немає на кого розраховувати, крім власних сил.

     

    Нагадаємо, у зв’язку з епідемією CОVID-19 український уряд затвердив нову доступну кредитну програму допомоги держави – малому та середньому бізнесу. Називається вона «5-7-9». 5%, 7%, 9% річних до 1,5 млн. грн, терміном до 5 років. За кілька днів сума поданих від малого бізнесу заявок на кредити вже сягнула близько 10 млрд. грн. Такий державний крок допомоги може серйозно підтримати невеликий бізнес, на якому багато тримається в країні, вважають в уряді.

     

    Читайте також: Коли кропивницькі медики отримають надбавку до зарплатні?

    Людмила Макей