У Кропивницькому почастішали випадки укусів кліщами

  • 5 трав. 2020 19:03
  • 1085
    • Новина У Кропивницькому почастішали випадки укусів кліщами Ранкове місто. Кропивницький
     
    Якщо ваша сім’я після зняття деяких карантинних обмежень збирається до парку чи скверу, то добре обміркуйте, як треба одягнутися. Бо останнім часом у  паркових зонах Кропивницькогоі лісах активізувалися кліщі, які чіпляються не лише на хутро домашніх тварин, а і на людей.
     
    Учора журналістці "Утреннего города" вперше у житті довелося виявити на своєму тілі кровососа, який, ймовірно, пробрався під одяг на дачній ділянці.
     
    То що ж  потрібно зробити, якщо ви виявили на своєму тілі кліща?
    По-перше комаху потрібно видалити зі шкіри самостійно або ж у травмопункті, який розташований на території четвертої Міської лікарні на Короленка, 56 (район Миколаївки). Там вам медики після маніпуляції віддадуть кліща у ємності, яку потрібно відвезти у лабораторний центр для аналізу.
     
    Медичні послуги обійшлися журналістці у 46 гривень.
     
    Кіровоградський обласний лабораторний центр працює за адресою: вулиця Тобілелевича, 24, але ймовірного носія інфекції потрібно відвезти до Паразитологічної лабораторії, розташованої за адресою: вулиця Велика Биківська, 11 (колишня Чапаєва).
     
     
    Якщо вам вдалося самостійно видалити кліща зі шкіри і ви хочете переконатися у тому, що він не інфікований на хворобу Лайма, то майте на увазі, що комаху потрібно правильно зберігати і транспортувати до лабораторного центру.
     
    Кліща потрібно помістити у вологе середовище, наприклад, у баночку зі змоченою у воді марлєю або травою. Є ще один варіант - покласти банку з кровососом до холодильника, щоби він там "заснув". Інакше кровопивця  може загинути - а такий не підходить для досліджень. Якщо ви принесете до лабораторії мертвого кліща, його просто не візьмуть на аналіз. 
     
    Як пояснила працівниця лабораторного центру, спеціалістам необхідно дослідити вміст шлунку живої комахи. Вона також додала, що останнім часом багато кропивничан звертаються до лабораторії з такою проблемою, наприклад, учора, 4 травня, дванадцять містян приносили кліщів на аналіз.
     
    До речі, аналіз коштуватиме пацієнту 41 гривню, які можна сплатити через Приват24.
     
    Вже цього ж дня можна дізнатися про результати досліджень, подзвонивши по телефону, який вам надасть працівник лабораторії.
     
    Тож після прогулянки парком або пікніка на природі обов’язково оглядайте себе і своїх дітей.
     
    Олена Скочко
     
     
    На фото: Безуспішно намагаємося залити кліща олією, щоб він задихнувся ))
     
     
     
    Того ж вечора ще один член родини витрусив зі своїх штанів ще одного кліща - рябенького.