Тести на антитіла: чи допоможе це подолати вірус в Україні та світі

  • 4 трав. 2020 14:00
  • 1378
    • Новина Тести на антитіла: чи допоможе це подолати вірус в Україні та світі Ранкове місто. Кропивницький
     
    В Україні планують запустити масову діагностику на наявність антитіл до коронавірусу. Перші такі тести проведуть в Сумській та Одеській областях. Вони чимось схожі на експрес-тести, які у нас вже роблять, але дають точніші результати. Таке тестування проводитиметься безкоштовно за призначенням лікаря, або ж за 500 гривень у приватних лікарнях за власним бажанням. Розповідаємо, наскільки точні тести на антитіла до COVID-19, що вони показують і кому вони потрібні насправді.
     
     
    Всесвітня організація охорони здоров’я
    За останні кілька тижнів офіційна позиція ВООЗ з приводу тестування кілька разів змінювалася. Якщо спочатку експерти вважали, що наявність антитіл ніяк не впливає на імунітет, то зараз Всесвітня організація охорони здоров'я визнає, що незабаром вчені зможуть отримати докази того, що антитіла захищають від зараження. Але, як наполягають представники організації, вводити «імунні паспорти» поки що зарано.
     
     
    Українські спеціалісти
    Позиції українських експертів теж різняться. Наприклад, на думку імунолога Федора Лапія, масове тестування українців на антитіла коронавірусу може допомогти швидше закінчити карантин. 
     
    - Для того, щоб ми були спокійні щодо COVID-19, імунітет повинні отримати близько 65-70% осіб. Ми повинні зрозуміти, скільки українців мають імунітет, щоб робити чіткіші прогнози. Зокрема, і щодо карантину, - говорить фахівець.
     
    А ось головний санітарний лікар України Віктор Ляшко вважає, що до такого тестування треба ставитися з обережністю. Він переконує, що такі тести не є показовими, адже невідомо, скільки може діяти імунітет на цю хворобу, а отже невідомо, чи не захворіє людина повторно.
     
    - Провівши тестування ми не скажемо, ось, дивіться, ви перехворіли, ви можете йти на роботу і не захищатися, тому що ніхто не знає, як довго буде триматися тип антитіл - це може бути місяць, два тижні, чотири місяці, - повідомив Ляшко.
     
    Зрештою, всі ми чекаємо появи колективного імунітету проти COVID-19, а його можуть забезпечити або масова вакцинацію, або вироблення антитіл у людей, які одужали.
     
    Чи дають тести гарантію того, що надалі ти не захворієш на коронавірус?
    Поки що така інформація не підтверджена. Варто визнати, що COVID-19 поки вивчений недостатньо, і ніхто не може точно сказати, яка концентрація антитіл гарантує людині захист та скільки імунітет діятиме в організмі людини. Крім того навіть наявність антитіл не завжди гарантує швидке одужання. Наприклад, у випадку з ВІЛ антитіла лише показують інфікування, але не рятують життя.
     
    Хочеться вірити, що з новим коронавірусом справи йтимуть так само, як з двома його попередниками. Імунітет після них зберігався протягом трьох років і як правило гарантував, що людина залишиться здоровою.
     
    Крім того, іноді тести на антитіла можуть бути помилково негативні. Адже імунітет виробляється через тижні після зараження, а отже, надто рано проведений аналіз буде помилковим. Крім того вчені припускають, що поки відомі не всі антитіла до COVID-19. Саме цим, наприклад, пояснюються негативні тести на антитіла у кількох раніше одужавших пацієнтів у Китаї.
     
    Таким чином, станом на сьогодні немає належним чином підтверджених даних, що наявність антитіл гарантує безпеку від зараження вірусом. І результат аналізу - не привід порушувати карантинні заходи. Але, можливо, в майбутньому імунні паспорти дійсно з'являться.
     
     
    Якщо так, то навіщо робити тест вже зараз?
    По-перше, один із різновидів тесту на антитіла дозволяє зрозуміти, чи інфікована людина вірусом зараз або чи був він заражений зовсім нещодавно. По-друге, якщо ви якийсь час хворіли на дивну хворобу, аналіз покаже, був це коронавірус чи, наприклад, сезонний грип. І по-третє, великі цифри про імунний статус населення можуть допомогти епідеміологам і владі краще і правильніше визначити тактику подальшої боротьби з пандемією.
     
    Зараз дійсно ходить багато дискусій стосовно необхідності проведення масового тестування українців на антитіла. Окрім того, мова йде і про введення імунних паспортів. Такий формат вже починає користуватися популярністю в інших країнах. Наприклад, у Чилі понад 10 тисяч людей вилікувалися від вірусу і тепер мають право на отримання фізичних чи цифрових карток. Власників таких документів звільняють від карантинних обмежень. У Німеччині вчені теж працюють над створенням таких паспортів. А в Греції розглядають варіанти подібних документів для туристів. Проте чи допоможе такий формат у боротьбі з вірусом – покаже час.
     
    Нік Шендеровський