Кропивницький: ТОП-5 українських фільмів, які варто подивитися під час карантину

  • 29 квіт. 2020 10:05
  • 1273
    • Новина Кропивницький: ТОП-5 українських фільмів, які варто подивитися під час карантину Ранкове місто. Кропивницький
     
    Ще кілька місяців тому більшість здивував би той факт, що вся Україна перейде на «домашній режим». А зараз же, будучи вже другий місяць на карантині, так хочеться вийти надвір, побачити сонце та прогулятися з друзями. Й поки кропивничани сидять вдома й чекають на завершення пандемії, аби повернутися до звичайного способу життя, журналіст «Утреннего города» зібрав ТОП-5 фільмів українського виробництва, які варто подивитися кожному.
     
    1. «Сторожова застава»
    Фільм 2017 року, який повністю перевернув уявлення про український кінематограф. 
    Хлопчик Віктор, який зі своїми однокласниками пішов у гори, щоб подивитися там сонячне затемнення, потрапив до міжчасового порталу. Той переніс Віктора в середньовічну Київську Русь, а саме в 1120 рік від Різдва Христового. Хлопець там зустрічає славних братів-богатирів, які в той час воювали з половцями. Віктор допомагає їм у боротьбі проти загарбників, користуючись як власними знаннями сучасності, так і магією. 
     
    Фільм одночасно змушує посміятися від душі, завдяки влучним жартам, поплакати над долею героїв й подумати про історію власного народу.
     
    2. «Кіборги»
    Вересень 2014 року, Донецький аеропорт. Українські військові четвертий місяць відбивають атаки ворога, який прагне отримати одну з ключових для базування і перекидання військ точку – Донецький аеропорт. 
    На двотижневе чергування сюди прибуває група молодих солдат, зібраних з добровольців. Вони навчаються, воюють, спілкуються один з одним і з місцевим психологом в спробах сформулювати своє ставлення до конфлікту і людей. 
     
    Фільм «Кіборги» має найзначніший бюджет за всю історію існування вітчизняного кінематографа – 1,8 млн доларів. А за вісім тижнів прокату він зібрав рекордну суму для вітчизняних фільмів – 22,2 млн гривень. 
    Цікавий факт: консультантами фільму виступили військовослужбовці, які обороняли аеропорт. За їхніми словами, відтворена атмосфера повністю передала всі реалії тих подій.
     
    3. «Мої думки тихі»
    Звукорежисер Вадим переживає не найкращі часи. І раптом доля йому посміхається, адже Вадиму пропонують записати звуки українських тварин. Оплачуватиме роботу буде канадська компанія. Цікавий проєкт захоплює хлопця і він збирається в дорогу. Адже якщо йому пощастить записати спів рідкісної качки, то його візьмуть на роботу в Канаду. Проте у творчі пориви Вадима мама вносить трохи приземленості. Адже щоб поспілкуватися з сином, вона вирішує їхати записувати звуки разом з ним.
     
    Цікавий факт: фільм мав вийти на екрани лише в кінці весни, але через карантин прийняли рішення влаштувати онлайн-прем'єру раніше. Автори закликають залишатися вдома і підтримувати національний кінематограф домашніми легальними переглядами.
     
    4. «Наші котики»
    Ще один фільм про війну на сході. Інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів відправляються добровольцями на Донбас. На позиціях до четвірки для виконання таємного завдання приєднується пихата журналістка. Ніхто з групи не має бойового досвіду, але це не стане перешкодою для масштабної поразки ворога... Хоробрість, доблесть, трохи гіпнозу і особливий гумор - прямі влучення для "теплої зустрічі"!
    Попри те, що фільм показує події війні, він також сповнений позитивних моментів та гумору. Наприклад, як волонтери, які вперше взявши зброю в руки, могли знищити елітний російський загін, або ж сцена з найкращим в АТО туалетом чи Путіним. 
     
    Фільм відрізняється від звичних для всіх стрічок про війну. Адже в ньому відсутній той пафос і навпаки присутній гумор. Часом навіть чорний. Автори в певні моменти балансують на межі фолу, проте жодної червоної лінії вони не перетинають. 
     
    5. «Бобот та енергія всесвіту»
    Майже адаптований під сучасні реалії фільм. 
     
    Вчені пророкують Землі швидку загибель, вона неодмінно повинна згоріти дотла через спалахи на Сонці. Поступово звичний світ занурюється в глибоку темряву і хаос, електроенергія починає відмовляти. Стає неможливо підтримувати рідну домівку в порядку, а палаюча зірка ось-ось спалить все живе. Вчені намагалися винайти ліки від апокаліпсису, але будь-які спроби зводилися до розчарувань. Підліток на ім'я Вадик єдиний, кому вдалося розробити ідею, здатну врятувати людство від неминучої смерті.
     
    Цікавий факт: понад 50% екранного часу займає комп’ютерна графіка. За словами авторів фільму, стільки графіки не було ще в жодній українській стрічці. 
     
    Це лише п’ять з десятків фільмів українського виробництва, які можна і навіть варто подивитися кожному українцю. А редакція “Утреннего города” бажає нашим читачам не забувати про карантин і одночасно з цим підтримувати українських кінематограф.  
     
    Нік Шендеровський