На Кіровоградщині з’явиться програма на дофінансування пацієнтів, які мають орфанні хвороби

  • 28 квіт. 2020 16:29
  • 1153
    • Новина На Кіровоградщині з’явиться програма на дофінансування пацієнтів, які мають орфанні хвороби Ранкове місто. Кропивницький
     
    Мешканці Кіровоградщини, які мають орфанні хвороби, зокрема ювенільний ревматоїдний артрит, забезпечені ліками до травня включно. 
    Про це повідомляє прес-служба Кіровоградської ОДА.
     
    Раніше обласна рада передбачала окреме фінансування саме на дітей, які потребують щоденного лікування. 
    Зараз керівники комунальних підприємств звернулися до кожної території, де живуть такі пацієнти, з проханням створити місцеву регіональну програму, яка має дофінансовувати постійне амбулаторне та стаціонарне лікування, а також — забезпечення ліками. 
     
    — Раніше цих людей забезпечувало Міністерство охорони здоров’я за рахунок розподілу централізованих закупівель. Зараз у зв’язку зі змінами фінансування кожне комунальне підприємство відповідної території має забезпечувати лікування цих пацієнтів за рахунок послуг, яка вкладена у тариф лікування Національною службою здоров’я. Ми зі свого боку окремо також ініціюємо програму до фінансування орфанних пацієнтів за рахунок обласного бюджету, — розповів директор департаменту охорони здоров'я ОДА Олег Рибальченко. 
     
    ДОВІДКА
     
    Орфанні захворювання — рідкісні вроджені або набуті захворювання, які характеризуються тяжким, хронічним перебігом, прогресуючим перебігом, супроводжуються формуванням дегенеративних змін в організмі, зниженням якості та скороченням тривалості життя хворих і навіть становлять загрозу для їхнього життя.
     
     
     
    Летиція Курята