Відтепер у додатку «Дія» доступні цифрові образи ID-картки та закордонного біометричного паспорту

  • 23 квіт. 2020 14:15
  • 719
    • Новина Відтепер у додатку «Дія» доступні цифрові образи ID-картки та закордонного біометричного паспорту Ранкове місто. Кропивницький
     
    У лютому Міністерство внутрішніх справ та Міністерство цифрової трансформації презентували цифровий образ документів у єдиному мобільному додатку, як альтернатива купі паперів, які треба носити із собою. Сьогодні у додатку «Дія» стали доступними цифрові ID-картки та закордонний біометричний паспорт. 
     
    Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна – перша країна у світі з діючими цифровими паспортами. 
     
    - Україна була десятою країною у світі, яка запровадила електронні водійські посвідчення. Ми стали одними із перших, хто реалізував цифрові паспорти, та перші, хто надав їм такі ж юридичні права, як у пластикових чи паперових паспортів, - заявив Володимир Зеленський. 
     
     Прем’єр – міністр України Денис Шмигаль зазначив, що Україна продовжує розпочатий курс діджиталізації і вже до кінця року в онлайн буде переведено 50 практичних послуг, що відповідає 80% всіх звернень громадян. 
     
    - Уряд вірить в те, що діджиталізація встановить той місток довіри, якого ми всі очікуємо. Електронні послуги - це лише частинка дій Уряду, поряд зі створенням робочих місць, гідних зарплат, безпеки громадян. Частинка за частинкою будуємо країну, - зазначив Денис Шмигаль. 
     
    Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що додаток «Дія», як і було анонсовано, розширює свої можливості. 
     
    - Відсьогодні кожен громадянин України може у своєму смартфоні отримати цифрові образи ID-картки та закордонного паспорту.
     
    - Наразі ми підтвердили свою заявку – Україна четверта у Європі та десята у світі по рівню запровадження цифрових документів, - заявив Арсен Аваков.
     
    Міністр наголосив, що саме в умовах карантину електронні державні сервіси вкрай важливі і доречні. 
     
    - Ми подолаємо коронавірус, скінчиться карантин і мільйони українців зможуть з електронними документами подорожувати внутрішніми авіарейсами та залізницею, отримувати багато державних сервісів. Вже сьогодні або завтра, коли ажіотаж трохи стихне, і «Дію» завантажать усі охочі – кожен зможе засвідчувати особу, отримувати послуги «Укрпошти», у банках та службах доставки, не виймаючи паперові документи, - зазначив Арсен Аваков. 
     
    Він додав, що ще одна актуальна можливість – це підтвердження, що дотримуєшся режиму самоізоляції, аби поліцейські зайвий раз не заходив до людини додому. 
     
    Міністр внутрішніх справ розповів, що за перші два місяці мобільний додаток «Дія» завантажило понад 2,3 мільйони українців. 
     
    - Наразі майже мільйон згенерованих електронних посвідчень водія та понад 700 тисяч техпаспортів. Для тих, у кого виникли проблеми з автоматичним створенням електронних документів, ми створили сервіс верифікації. За його допомогою 75 тисяч документів після уточнення даних було долучено до електронних сервісів. За цей період громадяни повірили у новий якісний цифровий сервіс, а поліцейські опанували технологію опрацювання електронних документів, - підкреслив Арсен Аваков. 
     
    Голова ДМС Максим Соколюк пояснив, де українці зможуть застосовувати цифрові документи.
     
    - Тепер цифрові документи аналоги паперових. Паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-картку та витяг з неї, у разі відсутності ID-картки, ви можете оцифрували закордонний біометричний паспорт. Він так само посвідчує особу і надає такі ж права і можливості, як і паперовий, що діє всередині країни. Важливо: із оцифрованим закордонним паспортом ви не зможете подорожувати за кордон. Під час карантину цифровий образ паспорту можна буде використовувати для посвідчення особи, якщо вас зупинить поліція. Е-паспорт можна використовувати на пошті для отримання посилок, листів. Е-паспорт навіть можна буде використовувати під час отримання бюлетеня на виборах, - підкреслив Максим Соколюк. 
     
    Водночас Голова ДМС наголосив, що паспорт України визнали один із кращих у Європі. Біометричний закордонний паспорт вже оформили понад 16 мільйонів громадян, а ID-картку – понад 4,5 млн українців.
     
    Нагадаємо, 6 лютого МВС презентувало перші сервіси в мобільному додатку електронних держпослуг «Дія» - електронний образ посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Тепер достатньо пред’явити представнику поліції електронний додаток «Дія». В ньому електронне посвідчення водія та техпаспорт, і поліцейський сам перевірить дані, які там є через рідер і QR-код, і порівняє з інформаційною системою МВС. Це зручно, просто та надійно. 
     
     
    <iframe width="750" height="451" src="https://www.youtube.com/embed/WjLNdc4-4I8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>