«Вконтакті» та «Однокласники» в Україні: що буде з російськими соцмережами в травні

  • 18 квіт. 2020 10:25
  • 2131
    • Новина «Вконтакті» та «Однокласники» в Україні: що буде з російськими соцмережами в травні Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вже у травні закінчується термін блокування в Україні «Вконтакті» та «Одноклассників», які своїм наказом три роки тому президент України Петро Порошенко заборонив на території держави. Через це у Верховній Раді розпочалися дискусії про необхідність продовження блокування цих соціальних мереж на території країни. Тому журналіст «Утреннего города» вирішив розібратися, чи розблокують ці соціальні мережі та чи потрібно це взагалі жителям Кропивницького.
     
    Влада
    Так, частина «Слуг народу» впевнені, що необхідно продовжувати обмеження доступу до цих сайтів. Їх підтримують колеги з партії «Голос». За словами заступника голови комітету цифрової трансформації, нардепа від «слуг» Олександра Федієнко, президент України Володимир Зеленський вже прийняв таке рішення, а відповідне розпорядження вже лежить в Офісі президента. Він також, посилаючись на обізнані джерела, повідомив, що президент видасть наказ про те, щоб не розблоковувати ці соціальні мережі після 15 травня.
     
     
    Депутат додав, що сам він особисто виступає за введення економічних санкцій проти компаній з російським капіталом, але пропонує робити це не вибірково.
     
    - Я завжди буду проти будь-якого технічного блокування на мережах операторів. З населенням потрібно працювати інформаційно, створюючи свої канали донесення інформації, - зазначив нардеп.
     
    Нагадаємо, що перед президентськими виборами 2019 року Володимир Зеленський давав інтерв’ю РБК-Україна. Там він порівняв блокування «Вконтакті» та «Однокласники» з «парковками в Києві». Окрім того майбутній гарант ствердив, що в країні немає достатньої кількості альтернатив, саме тому громадяни й ігнорують заборону користування цими мережами. 
     
    - І чого ми досягли? Наші почали обходити заборону. Ви це знаєте прекрасно. Моя думка: ця ситуація - я її називаю «парковки в Києві». У мене колись забирали машину, а зараз штрафують. Ти мені дай парковки, а потім жорстко мене карай, коли я не виконую закон. Точно така історія і тут. Ти дай людям платформу - ось де українці, де ми спілкуємося, де у нас однаковий світогляд – тоді й закривай ці, - зазначив Зеленський.
     
     
    Правоохоронці
    Голова СБУ Іван Баканов ініціював продовження санкцій стосовно російських соціальних мереж ще на три роки. Таку пропозицію він вніс до Ради національної безпеки та оборони України. 
     
    - Кіберфахівці служби стверджують, що за період дії санкцій українці почали втричі менше користуватися цими соціальними мережами. Це звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб, - йдеться у повідомленні.
     
    Він вважає, що проти України досі ведеться інформаційний наступ. А завдяки блокуванню влада матиме можливість захистити українців від неправдивої інформації та маніпуляцій. І таким чином збереже безпеку України в цілому.
     
    Зазначається, що упродовж трьох останніх років, тільки на «Однокласниках» та «Вконтакті» працівники СБУ зареєстрували кілька тисяч випадків розміщення там «ворожого» контенту. Також за цей час слідчі служби зареєстрували майже сто кримінальних проваджень стосовно керівників антиукраїнських спільнот у цих соціальних мережах. 
     
    - Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп, - повідомила СБУ.
     
     
    Люди
    Відповідно до опитування, в якому взяли участь близько 400 кропивничан віком від 14 до 60 років, більшість громадян не потребує розблокування «Вконтакті» та «Однокласники», так як вони для них не є актуальними. Так, серед старшого покоління (35-60 років) 35% досі користуються цими, забороненими в Україні, соціальними мережами чи планують відновити «сидіти» там, якщо їх заборону не продовжать. Серед молодшого покоління (15-35 років) цей відсоток ще менший – 25%. Тобто абсолютна більшість не бачить потреби у відновленні цих соціальних мереж. 
     
    З головних аргументів, навіщо розблоковувати ці соціальні мережі в Україні, виступають зручний інтерфейс, відсутність подібно до «Вконтакті» контенту в інших соціальних мережах та можливість там слухати музику.
     
    - Особисто я постійно користувався музикою в «Вконтакті». Також там були найкращі меми та лента оновлювалася набагато краще, ніж у будь-яких інших соціальних мережах, - розповідає Назарій Шашло. 
     
    - Мені подобається інтерфейс «Вконтакті». Там усе зрозуміло й чітко, є стрічка зі своїми алгоритмами. Одним словом, мені комфортніше було сидіти там. Проте після блокування всі друзі звідти пішли й мені також прийшлося це зробити, - скаржиться Олександр Бідненко.
     
    - У мене в «Одноклассниках» були ігри, в які я доволі часто грала. У Фейсбуці такого немає, - сумує Галина Ковалець. 
     
    З аргументів «проти» виступає їх неактуальність на цей час. Так, за словами більшості молоді, після блокування «Вконтакті», вони перейшли в Телеграм та Instagram. Що стосується старшого покоління, то  «Однокласники» та «Вконтакті» вони замінили Facebook та частково Телеграмом
     
    - Вже всі й забули про «Вконтакті» і перейшли в Інстаграм, - запевняє Аміна Клюй.
     
    - А який сенс повертатися в «Однокласники», якщо все, що мені треба, вже є у Фейсбуці? А там лишилися тільки спогади та пропаганда, - запевняє Анатолій Ковальов. 
    До речі, присутність пропаганди в цих мережах також є вагомою причиною не користуватися нею. 
     
    - Навіщо взагалі розблоковувати ці соціальні мережі? Аби знову всі начитувалися тієї їхньої пропаганди, - скаржиться Діана Коверзнева.
     
    - «Вконтакті» вже не буде таким, яким він був до блокування. Тепер там все заполонила російська пропаганда, - стверджує Владислав Ратушнюк. 
     
    Але є й ті, кого при блокуванні цих соціальних мереж, втратили доступ до інших ресурсів, які також заборонили 16 травня 2017 року. 
     
    - Ну, припустимо, мені все одно на однокласники та Вконтакті, але я користуюся e-mail поштою. Оскільки вони дають 100 гігабайтів пам’яті безкоштовно. У мене там лишилося близько 30 гігабайтів фото, які я там зберігав задовго до блокування. Ані Gmail, ані ukr.net не дають таких обсягів. Тепер, через VPN, швидкість відкриття цих документів занадто низька. А що стосується Однокласників та Вконтакті, то я видалив там свої сторінки ще в 2014 році, - розповідає Микола Бірюков. 
     
    Що ж, дійсно, в Україні ще є люди, які користуються «Вконтакті» та «Однокласниками», або планують це робити, якщо їх роботу відновлять на території України. Проте за останні три роки ці соцмережі вже не є для більшості українців такими актуальними, якими вони були до блокування. А якщо враховувати кількість пропаганди, про яку говорять не лише в службі безпеки України, а й серед громадян, то навіщо взагалі підіймати питання про відновлення російських каналів зв’язку?