«Не я б’ю – верба б’є»: що таке Вербна неділя та як її святкують

  • 12 квіт. 2020 14:00
  • 3167
    • Новина «Не я б’ю – верба б’є»: що таке Вербна неділя та як її святкують Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вербна неділя — свято, як відзначається за 7 днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Цього року Вербну неділю в Україні відзначають 12 квітня. 
     
    Як йдеться у Біблії, цього дня Ісус відвідав Єрусалим, а місцеві жителі зустрічали його, коли він в’їжджав у місто на ослі, вистилаючи дорогу пальмовими гілками і викрикуючи «Осанна!». Таким чином, Ісуса народ визнав Месією, а також це подія – символ входу сина людського до Раю.
     
    Саме Вербна неділя, як свято, вважається одним з найстаріших. Про нього можна знайти згадки ще в III столітті. Тоді свято мало іншу назву – Квітна неділя. Але з часом, коли воно почало перетинатися вже з народними традиціями, то назву отримало на честь того, що приблизно в цей час починали розпускатися гілки верби. Так ми і отримали Вербну неділю.
     
    Як і кожної неділі, в церкві в цей день проходить богослужіння. Але від звичної служби вона відрізняється тим, що люди повинні взяти з собою гілочки верби. Це робиться в пам’ять про те, як Ісус увійшов у Єрусалим. І кожен, хто прийшов до церкви в цей день, повинен простояти до кінця богослужіння із запаленою свічкою. А в кінці богослужіння, після прочитання Євангеліє, священник святить вербу. 
    А так як ці гілочки символізують перемогу життя над смертю, то й охочих освятити їх зазвичай дуже багато. А після того, як гілочки зав’януть, їх прийнято спалювати, але аж ніяк не викидати. 
     
    Ну і, звісно, куди ж без «Не я б’ю, верба б’є. Віднині за тиждень – Великдень». Торкаючись одне одного гілочками й промовляючи цю фразу, ми нагадуємо, що незабаром прийде Воскресіння Христос.
    Проте цього року, через карантин, відвідування церкви заборонені. Тому служби транслюються онлайн.
     
    Свято обов’язково треба провести вдома у колі рідних вам людей. Не можна виконувати фізичну роботу, шити, в'язати, вишивати, займатися прибиранням і пранням. Пити алкоголь та влаштовувати гуляння теж не варто. Ну і, звісно, що в цей день не рекомендується встрявати у сварки та думати про погане.
    Сни на Вербну неділю вважаються віщими, до символів яких слід прислухатись і враховувати на майбутнє. Часто виші сили людям у снах посилають знаки. Вони можуть як попередити про можливі труднощі, так і оповістити про майбутні радощі. 
     
    За матеріалами glavcom.ua
     
    Нік Шендеровський