Кіберполіція заблокувала 157 шахрайських інтернет-посилань, пов’язаних з короновірусом

  • 9 квіт. 2020 09:02
  • 956
    • Новина Кіберполіція заблокувала 157 шахрайських інтернет-посилань, пов’язаних з короновірусом Ранкове місто. Кропивницький
     
    З початку карантину виявили 267 фактів розповсюдження фейків. Перевірено 483 повідомлення щодо можливих шахрайств, у тому числі при онлайн купівлі засобів індивідуального захисту.
     
    Під час моніторингу глобальної мережі кіберполіція виявила 267 фактів щодо розміщення на інформаційних ресурсах неправдивої чи провокаційної інформації щодо пандемії коронавірусу. Наразі вже ідентифіковано 152 особи, які цю інформацію розповсюджували.
     
    Також кіберполіція перевірила 483 повідомлення щодо вчинення можливих протиправних дій, у тому числі онлайн шахрайств, пов’язаних з коронавірусом. За результатами – відкрито 41 кримінальне провадження.
     
    Крім цього заблоковано 157 Інтернет-посилань, що використовувались шахраями з метою «наживи» під час пандемії.
     
    Так, співробітники кіберполіції у Харківській області спільно зі слідчими поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області викрили раніше судимого 28-річного чоловіка, який заволодів грошима громадян під приводом продажу засобів індивідуального захисту. Чоловік розмістив оголошення щодо продажу медичних масок та дезінфікційних засобів на сайтах оголошень. Доставку товару обіцяв тільки на умовах передоплати. Після отримання коштів від потерпілих не відповідав на телефонні дзвінки та змінював номер телефону в оголошенні. За місцем мешкання фігуранта правоохоронці провели обшук. Наразі чоловіку повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання фігуранту запобіжного заходу.
     
    На Закарпатті працівники кіберполіції встановили громадянку, яка за допомогою сайту оголошень продавала іноземні пігулки за ціною 250 гривень за упаковку. Згідно інформації МОЗ України, ліки, які реалізовувала 48-річна громадянка, не отримали декларацію про відповідність на території України. Наразі відносно фігурантки складено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 164 (Порушення порядку провадження господарської діяльності) КУпАП. Весь товар вилучили.
     
    Якщо ви стали свідками протиправних дій або потребуєте допомоги, звертайтеся до Департаменту кіберполіції за формою зворотнього зв’язку на нашому сайті - https://ticket.cyberpolice.gov.ua/, на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua, за номером 0-800-50-51-70 або телефонуйте на спецлінію 102.
     
    Департамент кіберполіції Національної поліції України