Коронавірус на Кіровоградщині: як кропивничани займаються спортом в умовах карантину

  • 7 квіт. 2020 15:20
  • 1748
    • Новина Коронавірус на Кіровоградщині: як кропивничани займаються спортом в умовах карантину Ранкове місто. Кропивницький
     
    В умовах карантину звичний для всіх спосіб життя змінився. Українці відмовляють собі в прогулянках, пікніках, масових зібраннях. Тепер зранку не можна піти до найближчої кав’ярні, аби попити кави. А більшість страв приходиться готувати вдома самостійно. 
     
    Проте чи змінилося життя для людей, які займалися спортом до карантину? Про це журналіст «Утреннего города» запитав у кропивничан. Адже спорт – це один із шляхів покращити свій імунітет, та, можливо, захистити себе від коронавірусу. А після того, як в державі ввели карантин, усі спортивні заклади закрилися. Тому багатьом людям потрібно змінювати стиль життя, на що не всі готові. 
     
    За результатами опитування серед понад 200 людей різних вікових категорій, ми дійшли висновку, що для молоді карантин не заважає займатися спортом. Так, 60% опитаних віком від 15 до 25 років продовжують робити силові навантаження. Більшість просто займається вдома, роблячи  комплекс із найпростіших вправ – відтискання, присідання, скручування.
     
    - Щодня займаюся вдома. В основному роблю прості вправи, але іноді шукаю щось цікаве на Youtube. Там можна знайти багато корисних зайнять та навіть цілих комплексів для домашніх тренувань, - розповідає Василь Лабанич. 
     
    Інші виходять на вулицю й бігають у парках чи в лісі:
     
    - Щодня ходжу до лісу на пробіжку. Людей там немає, тому відчуваю себе в безпеці від вірусу. Про всяк випадок завжди ношу із собою маску та антисептик. Ну і не забуваю про домашні тренування. Прес, присідання, розтяжка – займаюся цим щодня, - ділиться своїм досвідом Катерина Ткачук.
     
    А деякі мають приватний будинок і займаються у власному дворі:
     
    - Певно, зараз якнайкраще розумію перевагу приватного будинку. Адже щодня вільно виходжу до власного двору, де можу спокійно зайнятися спортом на свіжому повітрі, не ризикуючи власним життям, - розповідає Катерина Довгань. 
    Є й такі, для кого карантин став причиною займатися спортивними вправами.
     
    - Щодня практикуюся вдома. Окрім того проводжу тренування раз на два дні. Найпростіші вправи, але раніше я і їх не виконувала, - розповідає Летиція Курята. 
     
    Проте є ті, хто займається активним спортом на вулиці, при цьому намагаючись дотримуватися правил карантину.
     
    - Окрім того що займаюся за комплексом вправ вдома, також виходжу надвір й катаюся на скейті та велосипеді. Звісно, що роблю це з маскою і катаюся одна. Адже здоров’я важливіше – розповідає Катерина Худоярова. 
     
    Але є й такі, чий єдиний спорт – це прогулятися квартирою.
     
    - Щодня бігаю крос по квартирі: від спальні до кухні, від кухні до вбиральні, від вбиральні до спальні з комп’ютером. Роблю такий комплекс щодня, 4-5 разів на добу. Усім рекомендую, - жартує Олександра Борис. 
     
    Що стосується людей середнього віку, то вони менш активно займаються спортом в обмежених умовах. Серед усіх опитаних кропивничан віком від 25 до 40 років, спортом займається 40 %, тобто навіть не кожен другий. А серед тих, хто все ж не покинув фізичні навантаження в період карантину, надають перевагу домашній зайняттям спортом. 
     
    - Як до карантину займалася вдома, так і зараз продовжую. Для того, аби стежити за своїм здоров'ям, не обов'язково ходити в зал або бігати в парку, - запевняє Катерина Капітонова.
     
    - Я взагалі противник бігу, але в зв'язку з тим, що зараз пішки особливо не походиш, вранці бігаю на стадіоні. Потім продовжую тренування вдома з резинками, чергуючи: один день роблю руки, інший день низ. Окрім того правильне харчування і багато води, - радить Тетяна Мамалат. 
     
    - Тренуємося вдома: гантелі, турнік і скакалка є. Відтискання зі своєю вагою також дають непоганий результат. Ну і звісно, що в інтернеті є купа корисних тренувань в домашніх умовах, - запевняє Марія Крикуненко. 
     
    А ще багато тренерів почали переходити в тренування-онлайн. Також під час карантину купа раніше платних програм для зайнять спортом стала безкоштовною. Цим також активно користуються кропивничани. 
     
    - Зараз більшість тренерів переформовували офлайн тренування в онлайн. Думаю, що ті, хто займався, продовжують це робити спокійно. А ні, то ютуб у поміч. Особисто я звідти беру для себе купу вправ з йоги, - розповідає Світлана Дубина. 
     
    - Раніше займався в залі, проте коли його закрили, знайшов для себе купу корисних додатків. Раніше за них було необхідно хоч і небагато, але платити. Зараз же більшість з них надало безкоштовну підписку на період карантину, - ділиться своїм досвідом Роман Ярков. 
     
    Необхідність зайнять спортом підкреслює й колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. 
    - Вже зараз з’являються прогнози наслідків такої зміни у способі життя. Науковці передбачають, що закриття шкіл через пандемію COVID-19 значно посилить епідемію дитячого ожиріння у США. Крім цього малорухливий спосіб життя найбільш ймовірно зробить свій внесок в появу та ускладнення серцево-судинних хвороб, цукрового діабету другого типу, збільшення надмірної ваги та ожиріння, - йдеться у пості на її сторінці на Фейсбук. 
     
    Зокрема, вона виділяє такі пункти для впровадження фізичної активності в домашніх умовах:
    1. Виходити на пробіжки
    2. Скласти план тренувань вдома та призначити час на фізичну активність кожного дня.
    3. Під час тренувань використовувати підручні матеріали
    4. Не забувати знижувати інтенсивність, адже це може стати стресом для організму.
     
    Окрім того спортом у домашніх умовах радять займатися й у міністерстві охорони здоров'я України. Вони вважають, що це один із шляхів подолання «карантинної депресії» через недостаню активність вдома. 
     
    Що ж, дійсно, для тих хто хоче займатися спортом - карантин не завада. Фізичні навантаження можна робити як вдома, так і на природі. Проте головне завжди пам’ятати про власне здоров’я й ніколи не наражатися на небезпеку самому та не чинити її для інших.
     
    Нік Шендеровський