Незабаром кропивничани відзначатимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці. Що означає, як святкувати?

  • 5 квіт. 2020 18:58
  • 1392
    • Новина Незабаром кропивничани відзначатимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці. Що означає, як святкувати? Ранкове місто. Кропивницький

    Благовіщення Пресвятої Богородиці святкується православною Церквою на згадку про спасительну звістку архангела Гавриїла (собор якого відзначається 8 квітня). Від Бога він приніс звістку Діві Марії про зачаття Нею Господа Ісуса Христа. «Радій, Благодатна, Господь з Тобою! - благовістить архангел, - Благословенна Ти між жінками!» Діва Марія, побачивши Ангела, «стривожилась від його слова» та стала роздумувати, що б то значило це привітання. Ангел промовив до неї: «Не бійся, Маріє, бо від Бога благодать ти здобула! І ось ти в утробі зачнеш і народиш Сина, і даси Йому ім’я Ісус. Він же буде Великим, і Сином Всевишнього званим». Пречиста Діва запитала: «Як же станеться це, коли я чоловіка не знаю?» І він відповів Їй: «Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те й те Святе, що народиться, буде Сином Божим!» І сказала Марія: «Я -  Господня раба: нехай буде мені згідно зі словом твоїм». «Відбувається таємниче і незбагненне зішестя Вічного на коло часу, в плоть вбирається Той, Кого ні люди, ні Ангели бачити не можуть. Діва Марія стає як би єдиною ланкою між створеним і нествореним Божим єством», - писав святитель Григорій Палама). Почалося творіння нового світу, в якому «з нами Бог».

    Благовіщення - єдине з Богородичних свят, про яке розповідається в Євангелії (Євангеліє від Луки). Святе Передання розповідає, що в той час, коли Пресвятій Діві з'явився Архангел Гавриїл, вона читала книгу пророка Ісаї, де написано про народження Месії. «Хто б не була ця щаслива жінка, якій судилося стати Його Матір'ю, - думала Марія, - Я готова бути у неї останньою з служниць ...»

    «День - спасіння нашого основа», - так оспівує цю подію свята Церква. Церковні історики приписують започаткування свята ще самим апостолам, а нинішня назва свята була визначена вже в VII столітті. До цього воно мало різні назви: Зачаття Христа, Благовіщення Ангела Марії та ін.

    Власне церковний дзвін ми кличемо Благовістом; з грецької «блага звістка» - Євангеліє - назва книг про наше спасіння. У цей день, за народними переказами, у всьому світі повинна стояти благоговійна тиша: «Птах гнізда не в'є, дівчина косу не плете».

    Намагаймося порадувати Матір Божу молитвою, добрими справами, а перш за все - істинним покаянням. Прославляймо Заступницю роду християнського в день особливого святкування Матері Божої - Похвали Пресвятої Богородиці - в суботу п'ятого тижня Великого посту (цього року 4 квітня).

    Пресвята Богородиця, яка на Голгофі всиновила в особі апостола Іоанна Богослова весь християнський рід, завжди молиться Богу за кожного з нас. І якщо людина має хоч трохи рішучості змінити своє духовне життя на краще, то Благодать Божа і допомога Божої Матері будуть поруч. Але ми не завжди відчуваємо цю Божу благодать, як її відчула і відгукнулася про неї прп. Марія Єгипетська (день пам'яті її в цьому році 5 квітня). Вона - це дивовижний образ жінки, яка була безоднею гріха і нечистоти, а потім стала ангелом у плоті. 47 років в глибокому покаянні, молитві і самоті  провела вона в дикій пустелі і досягла по милості Божій  великої святості та прозорливості; вона по воді йшла, як по землі, та, молячись, піднімалася над землею. Життя цієї святої (кінець V - початок VI ст.) дає нам зразок щирого покаяння, Божого милосердя, піклування Божої Матері про грішників, що каються. І зараз, в умовах епідемії та карантину, ми, християни, можемо і повинні більше молитися вдома і щиро каятися в своїх гріхах. І Господь, за молитвами Божої Матері і преподобної Марії Єгипетської, пошле нам радість покаяння і розраду в труднощах і хворобах.

    Привітаймо православних християнок, які носять імена Лідії (5 квітня), Алли та Лариси (8 квітня) з Днем Ангела, з іменинами. Ці святі мучениці постраждали за віру Христову, за проповідь благої вісті в II і IV століттях після Різдва Христового.

    7 квітня - престольне свято в соборному Благовіщенському храмі нашого обласного центру. Уже вшосте в цьому новому храмі буде святкуватися Благовіщення Пресвятої Богородиці…

    Пресвята Богородице, моли Бога за нашу православну Україну, за мир і порозуміння серед всіх людей нашої землі, за позбавлення від епідемії, за припинення війн і ворожнечі між народами. І за нашу малу Вітчизну, за місто святої Єлисавети і всю Єлисаветградську землю! Адже, як ми знаємо з Євангелія від Луки, Діва Марія після Благовіщення відразу ж вирушила в багатоденну дорогу до своєї самої близької родички, дружини священика Єрусалимського храму, праведної Єлисавети. І під час їхньої зустрічі Єлисавета "виповнилася Духа Святого" і назвала Діву Марію "Матір'ю Господа мого". Їй, першою з усіх людей, була відкрита Богом таємниця і велика радість Благовіщення.

     

    Пресвята Богородиця, спаси нас!

     

    Протоієрей Євгеній Назаренко