Кропивницький: Як місцеві активісти створили аукціон онлайн-зустрічей

  • 5 квіт. 2020 21:56
  • 1628
    • Новина Кропивницький: Як місцеві активісти створили аукціон онлайн-зустрічей Ранкове місто. Кропивницький
    Нещодавно у Кропивницькому завдяки активістам з’явилася спільнота у Facebook “Протидія коронавірусу”. Редакція “Утреннего города” вже писала про флешмоб містян. Завдяки якому вдалося зібрати більше 50 тисяч гривень на необхідні речі для лікарів. 
     
    Крім звичайного марафону із селфі, громадський простір Krop:Hub (який є чималою частиною ініціативи) вирішив провести благодійний аукціон онлайн-зустрічей із цікавими кропивничанами. 
     
    Як прийшла ідея
     
    — Карантин затягнувся, онлайн спілкування вже стало основою комунікації. Я почала думати, як продовжити життя Krop:Hub онлайн, щоб наші благодійні напрямки працювали. Паралельно з цим ми постали знову перед реальним викликом часу. Тому що медиками потрібні не просто маски, а фактично все для бар’єрного захисту. А це чималі кошти. Одночасно з нашими хабівськими ініціативами до нас почали звертатися люди з пропозицією об’єднати зусилля. І тут я зрозуміла, що саме може дати наша медійна платформа. У хаба вже є соціальний капітал, багато людей із щирим та добрим серцем, які відгукнулись одразу на цю ідею. Вони із задоволенням поділяться своїм часом і знаннями з іншими, щоб допомогти зібрати кошти, — розповіла координаторка Krop:Hub Катерина Колтунова. 
     
    Вона також зазначила, що дотично зі збором коштів організатори поставили за мету “розшевелити” людей, які живуть за принципом “моя хата скраю”:
     
    — Коли ти бачиш приклад соціальної відповідальності від цікавих авторитетних особистостей, і сам береш приклад. Можна довго говорити про те, що це робота уряду чи міськради, що держава і далі нічого не робитиме, поки волонтери все тягнуть. Але, розумієте, то все полеміка на тижні. А реагувати треба оперативно і локально. Не повірите, але індивідуальний підхід і людські зв’язки/відносини роблять дива.  
     
    На такий благодійний аукціон онлайн-зустрічей волонтерів надихнули львівські колеги з подібним заходом. Буквально за півтора дні Krop:Hub почав знайомити підписників зі спікерами. Першими стали ті, хто одразу ж зрозумів суть аукціону і захотів допомогти, далі все спрацювало за принципом “сарафанного радіо”. 
     
    У чому суть лотів, окрім збору коштів?
     
    — Кожен охочий зможе поспілкуватись із цікавими містянами й не тільки. У нас навіть є львів’янин, який охоче нам допомогає. Спікери діляться з тим, хто заплатить найбільше, певними навичками: тут і журналістика, і пробне заняття з іноземної мови, і декламування поезій, і пробіжка, і просто посиденьки за кавою онлайн тощо. Тобто, крім хорошої справи — допомоги медикам — кожен може знайти собі однодумця, дізнатися щось нове, прокачати певні навички або просто провести вечір у хорошій компанії. Нам усім зараз це також необхідно, — сказала пані Катерина. 
     
    На цей аукціон представили 27 спікерів. 
     

    Принцип роботи аукціону

     
    Ставки діють від 50 гривень. Чия ставка найбільша на кінець аукціону, той і зустрінеться онлайн з тим чи іншим спікером. Усі виручені кошти йдуть на підтримку медиків. 
     
    Кожен охочий може стати спікером. Треба лише написати організаторам. 
     
    Активісти регулярно звітують на своїй сторінці у Фейсбук. 
     
    — Я як завзятий шопоголік хочу купити всі лоти. Бо, дивлячись на це все, розумієш, що тебе оточують дійсно круті та цікаві люди. З усіма хочеться поспілкуватись. Але, перш за все, чому ми робимо цю акцію: люди мають розуміти, що у разі чого, вони звернуться до медиків, які будуть лікувати, спостерігати. І тому допомогти хоча б мінімально по 50 гривень… Ми щодня проїдали більше. До лікарів має бути повага, адже отримують вони копійки за свою титанічну працю. Говорити, що хтось має робити замість нас. Вибачте, але хтось інший не приїде у наші лікарні. Адже звернешся ти, а не хтось. І поки Уряд щось там ухвалює, робить і закуповує, ми вже закупили та розподілили між лікарнями необхідне. Тут необхідно активніше реагувати і пам’ятати, що кожен може мінімально, сидячи вдома, допомогти, — поділилася думками Катерина Колтунова. 
     3 квітня, о 18:00 торги закінчаться. Проте організатори вже пообіцяли провести ще один аукціон.  Більше про групу та Krop:Hub. 
     
    Як можна допомогти і що необхідно медикам?
    Перш за все, необхідні захисні костюми, спеціальні екрани (їх активісти роблять у Кропивницькому, адже це дешевше, ніж замовляти з інших міст), перчатки, маски, засоби дезінфекції, рукавички тощо. 
     
    Реквізити для зарахування коштів на розрахунковий рахунок:
    ЄДРПОУ 42491113
    в банку АТ КБ “ПриватБанк” 
    код 323583
    Розрахунковий рахунок UA303235830000026002052932068
     
    Призначення платежу:
    Благодійна допомога
    Картковий рахунок:
    5169330516807754
    (керуюча Аветисян О.В.)
     
    Контактний номер телефону: 066 130 52 49 Інна Ковпак.
     
    Громадська ініціатива працює на платформі БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “СМАйЛ"
     
    Летиція Курята