Коронавірус на Кіровоградщині: як прості люди допомагають у боротьбі з пандемією

  • 4 квіт. 2020 11:50
  • 1957
    • Новина Коронавірус на Кіровоградщині: як прості люди допомагають у боротьбі з пандемією Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Останні кілька тижнів весь світ заполонили новини про пандемію коронавірусу. Щодня оновлюється інформація про тисячі нових хворих та померлих. Безумовно, що у війні з вірусом головними воїнами стають лікарі. Адже вони першими приймають на себе удар, контактуючи з хворими. Проте існує багато інших людей, які також допомагають світу вилізти з павутини щоденних смертей від СОVID-19.
     
    Підприємці:
    Наприклад, підприємці з Кропивницького вирішили допомогти медичним працівникам Центральної міської лікарні Кропивницького, які в першими в місті зійшлися у протистоянні з коронавірусною інфекцією. До доброї справи долучилися «Ресторація Кропивницьких» та служба доставки «Food Family», які у непростий для ресторанного бізнесу час не лишилися осторонь і безкоштовно забезпечують обідами медичних працівників, що перебувають на обсервації.
     
    Волонтери:
    А от місцеві волонтери з Krop:hub підійшли до цього питання креативно. В рамках акції особливого періоду вони запустили аукціон онлайн-зустрічей. Суть полягає в тому, що активні люди нашого міста продають власну зустріч усім охочим. «Розіграш» людини проходить на умовах аукціону. Тобто кожен охочий виставляє свою ціну за зустріч. Той, у кого вона вища – перемагає. Усі зібрані кошти підуть на потреби лікарень Кропивницького.
     
     
     
    Територіальні громади:
    Не лишаються осторонь й об’єднані територіальні громади. Так, працівники Маловискiвської міської ради вирішили перерахувати частину своєї заробітної платні за березень медичним працівникам інфекційного відділення районної лікарні.
     
    - Ми перераховуємо гроші не у фонди чи на лікарню, а конкретно медичному персоналу, який працює в iнфекцiйному вiддiленi. Поки на державному рiвнi ухвалюють рiзного роду стратегiчнi рiшення, ми маємо подбати про медикiв i їхні родини, про людей, якi живуть поряд з нами i на яких всi ми покладаємо основну надiю в перiод пандемiї, –  зазначив Юрiй Гульдас, голова Маловискiвської мiської ради.
     
    А от у Новоукраїнському ОТГ підприємниця Людмила Донець на фоні подорожчання необхідних для всіх продуктів харчування, навпаки, почала зменшувати вартість товарів, аби кожен міг дозволити найнеобхідніше. Там же родина підприємців Ольги та Віктора Меркунових шиють маски для воїнів та медиків. Так, 110 таких масок вони незабаром відправлять нашим захисникам на передову. А ще 22 на днях направлять до місцевої лікарні.
     
     
     
    Медичні працівники:
    Медичні працівники теж не лишаються осторонь і допомагають колегам. Наприклад, лікар-уролог "Лікарні швидкої медичної допомоги МР" МК" Станіслав Селін має власне авто й кожного дня підвозить четверо своїх колег.
     
     
    - Почав підвозити колег с початком карантину. Тоді у Вайбері була створена ініціативна група «Підвези медика Кропивницький», писав спочатку там. Потім не вистачало часу на перечитування всіх повідомлень в групі й почав писати у Фейсбуці. На роботу виїжджаю кожного робочого дня й забираю по чотири людини. Планую допомагати стільки, скільки буде необхідно. Чому? Тому що пандемія – це спільна битва. Причому не на життя, а на смерть. Немає неважливих людей в цій боротьбі. Й неважливо санітар ти, лікар чи медсестра. Треба гуртуватися і допомагати один одному, - запевняє Станіслав Селін.
     
    Таким чином можна зрозуміти, що кожен з нас може допомогти світові в цій нелегкій боротьбі з пандемією. Хтось коштами, хтось - власними вміннями чи навичками, а хтось може просто підвезти медика до його робочого місця. До речі, останнє можна зробити, долучившись до групи «Підвези медика Кропивницький» у Вайбері, де кожен, хто має автомобіль, може допомогти лікарю дістатися роботи.
     
    Нік Шендеровський