Що пов’язує Миколу Гоголя з Кіровоградщиною та бібліотекою імені Чижевського?

  • 2 квіт. 2020 13:02
  • 943
    • Новина Що пов’язує Миколу Гоголя з Кіровоградщиною та бібліотекою імені Чижевського? Ранкове місто. Кропивницький

     

    До 211 річниці з дня народження Миколи Гоголя обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського розмістила на своєму веб-сайті в «Електронному музеї книги» рукопис письменника "Роздуми про Божественну Літургію". Про це повідомляє "Утренний город".

    Як зазначають працівники бібліотеки, цей раритет надійшов до фондів бібліотеки в 1994 році з колекцією Олександра Ільїна. "Роздуми про Божественну Літургію" не публікувались за життя Миколи Гоголя, який мав намір видати їх без імені автора.

    Роботу над "Роздумами про Божественну Літургію" Гоголь розпочав ще під час подорожі у Париж. В 1842 році він писав матері, "... є багато таємниць в глибині душі нашої, яких не відкрила жодна людина і які можуть подарувати їй дивовижну насолоду. Якщо Ви відчуєте, що слово Ваше знайшло дорогу до серця стражденного душею, тоді йдіть з ним прямо до церкви і прослухайте Божественну Літургію. Як прохолодний ліс серед випаленого степу, тоді прийме його молитва під захисток свій".

     

    Серед інших видань творів Миколи Васильовича Гоголя у колекції відділу рідкісних та цінних видань обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського становить інтерес восьмитомне «Ілюстроване повне зібрання творів» за редакцією О. Є. Грузинського, 1912 року. Видання містить репродукції малюнків, картин відомих художників Іллі Рєпіна, Олександра Іванова, Володимира Маковського та інших, а також посмертної маски письменника, знятої скульптором Миколою Рамазановим.

    У містичний світ Миколи Гоголя запрошує ювілейне видання з нагоди 200-річчя від дня народження письменника — «Вечори на хуторі біля Диканьки: повісті видані пасічником Рудим Паньком», до якого увійшли три повісті зі знаменитого циклу. Яскравим доповненням творів є ілюстрації відомого українського художника-ілюстратора Олега Комінарця. На контртитулі міститься портрет Миколи Гоголя роботи художника Федора Моллера, 1840 року.