Кропивницький: Чи варто змінювати харчування під час карантину? (СОЦОПИТУВАННЯ)

  • 1 квіт. 2020 16:13
  • 1373
    • Новина Кропивницький: Чи варто змінювати харчування під час карантину? (СОЦОПИТУВАННЯ) Ранкове місто. Кропивницький

     

    Під час карантину люди по всьому світу намагаються чимось зайняти себе. Кожен знаходить радість у своєму — спорт, мистецтво, прогулянки, освіта або ж харчування. Дієтологи говорять, що надмірне споживання їжі, особливо у період зменшеної активності, сприяє збільшенню небажаної маси тіла. Журналістка “Утреннего города” вирішила провести соціологічне опитування серед кропивничан щодо режиму харчування під час карантину, а також поспілкувалася з експертами.

    Так, фуд-блогерка Галина Артеменко радить не сильно змінювати свої звички щодо харчування під час карантину. Водночас цей час — прекрасний період для того, щоб спробувати щось нове.

     

    — Наприклад, ви давно хотіли ввести у своє життя корисний ритуал. Приміром, склянку води перед сніданком, але весь час забували про це у звичному робочому темпі. Зараз — крутий час для цього. Але це має бути для вас комфортним! Не варто одразу кидатися на цикл домашніх тренувань, якщо до цього ви взагалі не займалися. Маленькі кроки — запорука того, що ці звички залишаться з вами із завершенням карантину.

     

    У соцмережах щодня поширюють жарти про переїдання за ці три тижні. У реальності все дещо інакше. Згідно з нашим соціологічним опитуванням (результати на інфографіці), більше половини респондентів на карантині харчуються так само, як і раніше. Тобто, проблем з надмірним споживанням страв немає.

    — Із з чим стикається, мабуть, більшість — “скоро захисна маска не налізе”. Так, вдома затишно, завжди можна приготувати щось смачненьке. Врешті-решт, готування їжі — це ж терапія! Помірні рухи, аромати, медитація! Але в цьому ж криється проблема переїдання, яка наразі йде в компанії зі зменшенням фізичної активності. На мою думку, варто для себе виділити години для прийому їжі, пити багато води (ми часто спрагу плутаємо із голодом), а також ввести додаткову фізичну активність. Як людина, яка вже кілька років працює та тренується вдома, я запевняю: все це посильно. Ходіть пішки сходами, з дітьми може бути щось ігрове, пілатес або йога — ідеально підходять для спокійної людини. З тією кількістю відео в ютубі для себе щось знайти зможе кожен! Якщо захоче, звісно ж, — поділилася думками Галина Артеменко.

    Фізичні вправи зараз актуальні, а як їх зробити цікавішими, розповідає фудблогерка:

    — З приводу фізичної активності додам як кулінар: опануйте випічку домашнього хлібу з ручним замісом! Ручний заміс — це найголовніше у цій пропозиції. Так, аби замісити гарне вологе тісто (як на французькі чи італійськи види хліба), використовують метод відбивання, за яких тісто різко піднімається з поверхні та розтирається об поверхню. Важливо працювати інтенсивно. Вручну цей процес триває 40-60 хвилин. Повірте, після таких замісів навіть тренована людина буде мати крепатуру.

    На третьому тижні карантину члени редакції “Утреннего города”, яка працює з дому, помітили, що майже у кожного у раціоні з’явилися нові звички. До прикладу, одна наша журналістка щодня намагається споживати фрукти й овочі, а інший — маленький шматочок сала. Дехто намагається менше їсти, проте зізнається, що поки це погано виходить. Є й такі, у кого харчові звички загалом не змінились, а змістився лише графік прийому їжі. Дехто з нашої редакції ввів щоденні чаювання та насолоджується дарами природи — щавель, запаси домашнього варення. Частина редакції намагається урізноманітнювати кожен прийом їжі.

     

     — І наостанок про те, скільки разів необхідно харчуватися, знаходячись удома. Не варто слухати тих, хто говорить про “5-6 разів кожні скільки-то там годин”. Ми всі — індивідуальні. Комусь дійсно варто харчуватися саме так. А ось людям із порушеннями вуглеводного обміну необхідно харчуватися не більше трьох разів на добу, без всяких перекусів із яблук тощо. Слухайте свій організм! Ви дійсно голодні? Чи вам нудно? Чи вам сумно? Чи ви заїдаєте стрес? Чіткий режим допоможе вам розуміти, коли саме ви голодні. А от якщо у вас стрес чи вам нудно, замісіть тісто на хліб!, — каже Галина Артеменко.

    Деякі кропивничани діляться цікавою інформацією та буденною харчовою рутиною, як-от журналістка Тетяна Калиновська (Корінь) на своїй сторінці у Facebook:

     

    — Де я і де еклери, фуа-гра та інші фільдеперсові страви? На Мастершеф мені зась. Хоча на процес можу дивитись, як на вогонь і воду. Особливо якщо готують чоловіки. Наживо чи на екрані. У фартушку, шортах чи халаті. Прилипаю до фільмів про людей, які вперто йшли чи відстоювали свою смачну мрію. Від “Шоколаду”, “Джулі та Джулія”, “Прянощі й пристрасті” до “Не/дивлячись ні на що”. Але карантин триває. Треба шукати маленькі радощі в супах, кашах і салатах. Готувати хочеться щось таке…Щоб не забирало купу часу. Не потребувало дорогих продуктів. Не мстилося цифрою на вагах. Коли очі округлюються, й ти заштовхуєш той прилад зла й брехні подалі:)) Мої придумки + поради лікарів та дієтологів.

     

    • Сало, що не дає “пробивати” захист клітини. На відміну від штучних жирів у вафлях, глазурі тощо. Вафлі тепер обходжу. Але в магазині вітаюся з ними очима.

    • Чаї на шипшині, імбир - свіжий і сушений.

    • Сири, м’який сир у свіжому вигляді, сирниками. Кефір/йогурт з домашнього молока на сухій заквасці.

    • Салат з печених тертих бурячків з часником.

    • Печений гарбуз — добавочка до сиру чи мюслі з молоком. Готовність - 5 хвилин.

    • Печені яблука з корицею. Печу все, що можна - у фользі.

    • Салат із зеленої цибулі (росте на балконі) та черемші. Додати бринзу. Заправити олією чи не солодким йогуртом.

    • Горіхи. Як додаток до салатів чи з медом.

    • Спеції. Куркума, перець, паприка - що вам йде й можна

    • Відкриття – арахісова паста зі Львова. Раніше тільки читала, що таке наминають американці. Класна штука, раджу. Вживати 2 ст. ложки на день. Доводиться облизувати ложку, аби не піти на третю!

    Редакція “Утреннего города” бажає кожному здоров’я та здорового глузду у прийомах їжі.

    Читайте також:  Кропивницький: для милосердя немає карантину (ФОТО). 

    Летиція Курята