Медична реформа не йде на карантин: як нова лікарня відобразиться на вашому гаманці

  • 1 квіт. 2020 13:56
  • 1189
    • Новина Медична реформа не йде на карантин: як нова лікарня відобразиться на вашому гаманці Ранкове місто. Кропивницький
     
    Із сьогоднішнього дня в Україні почав діяти другий етапи медичної реформи. На які зміни очікувати українцям, намагався розібратися журналіст «Утреннего города».  
     
    Відтепер спеціалізовані чи вузькоспеціалізовані заклади медичної допомоги працюватимуть за принципом «гроші за пацієнтом». Це означає, що медпослуги пацієнт вже сплатив податками, а держава перераховує гроші безпосередньо в лікарню. Окрім того в Україні почне свою діяльність програма медичних гарантій (перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безкоштовно).
     
    Як і раніше, до вузькопрофільних спеціалістів вас має направити сімейний лікар, педіатр чи терапевт, з яким ви раніше підписали декларацію. В іншому випадку, за консультацію треба буде офіційно заплатити. Вузького спеціаліста ви обираєте самостійно, без прив’язки до міста чи району. Без направлення від лікаря безкоштовно по екстрену медичну допомогу можна буде звернутися лише до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра та нарколога.
     
     
    Програма медичних гарантій:
    Раніше пацієнти скаржилися, що треба було десь заплатити за аналізи, купити якісь додаткові матеріали або заплатити «добровільний» внесок. Тепер існує програма медичних гарантій, яка складається з 27 пакетів. До нього увійшли хірургічні операції, пологи, допомога при гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу тощо. Це все буде оплачувати не пацієнт, а держава. 
     
    А якщо раптом у лікарні від вас вимагатимуть гроші або нададуть перелік того, що треба купити, за ті послуги, які є безкоштовними, то можна телефонувати на «гарячу лінію» 1677.
    Проте якщо пацінєнти захочуть покращення умов свого перебування у стаціонарі – окрема палата чи особливе харчування, то за це прийдеться заплатити з власної кишені. Також пацієнт сам сплачуватиме за щеплення, які не входять до національного календаря.
     
    Нові лікарні
    Окрім того в рамках реформи змінюватимуться й лікарні, які підписали договір з Національною службою здоров'я. Відтепер вони мають перетворитися на комунальні некомерційні підприємства, поставити комп'ютери й медичну інформаційну систему для під'єднання до національної системи електронного здоров'я eHealth.
    А завдяки новій електронній системі тепер не має значення, в якому закладі ви отримали направлення чи в яких спеціалістів вже були. Лікар, до якого ви приходите на консультацію, за кодом зможе отримати всю необхідну інформацію щодо вашого діагнозу.
     
     
    Швидка допомога:
    Викликати швидку допомогу може кожен, навіть у разі відсутності підписаної декларації. Для цього, як і раніше, необхідно зателефонувати 103. Серед нового, відтепер для всіх швидких країни буде працювати аналітична система «Централь-103». Завдяки цьому швидка зможе швидше доставляти пацієнта до лікарні. 
     
     
    Чи вніс коронавірус свої зміни?
    Планувалося, що фінансування лікарень розпочнеться за системою: 60% передплата із загального бюджету та 40% саме за пакет-послуги. Проте через епідемію зараз НСЗУ виступає з ініціативою сплачувати 100% передплати, а на запланований режим переходити з третього кварталу.
     
    - На період пандемії з резервів НСЗУ виділило додаткові 905 мільйонів гривень на підтримку малопотужних лікарень. Тому що їм буде важкувато перелаштуватися. Ці кошти були розподілені між областями, щоб на рівні регіонів влада приймала вже рішення, на що будуть йти ці гроші, – пояснює керівник департаменту комунікацій Національної служби здоров'я Тетяна Бойко.
     
    Реформа первинної ланки медицини – сімейних лікарів та педіатрів – повноцінно розпочалася в Україні у 2018-му. За результатами дослідження «Індекс здоров’я» за 2019 рік, яке охопило понад 10 тисяч респондентів на підконтрольній Україні території, 73% опитаних задоволені своїм сімейним лікарем і 52% – медичною допомогою у стаціонарі.
     
    За матеріалами radiosvobodа
     
    Нік Шендеровський