Рятувальники змушені гасити підпалену траву замість дезінфекції під'їздів

  • 31 бер. 2020 17:10
  • 825
    • Новина Рятувальники змушені гасити підпалену траву замість дезінфекції під'їздів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Замість дезінфекції вулиць і під'їздів, рятувальники змушені ще й гасити підпалену траву і торфовища
     
    «Ранок з Інтером» повідомляє, що рятувальники фіксують все більше пожеж в лісосмугах і парках. І наголошують – люди не хочуть ізолюватися, вони виїжджають смажити шашлики на природу. Крім того – спалюють сміття на дачах або просто заради розваги підпалюють сухостій.
     
    - За даними наших активістів, найбільше пожеж зараз на заході, півночі і північному сході країни, – розповідає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. – Вже понад 13 тисяч пожеж на відкритих територіях та в природних екосистемах зафіксували в Державній службі України з надзвичайних ситуацій з початку 2020 року. Тільки за два вихідних на території Київської області було ліквідовано понад 140 пожеж загальною площею понад 200 гектарів. У Львівській області – 136 випадків, в Житомирській – 54, у Дніпропетровській – 22.
     
    Жителі столиці України облюбували заплави Дніпра і Десни для пікніків. Але вони забувають або не знають про те, що під ногами – торфовища, яким вистачить і маленької іскри, щоб почалася пожежа.
     
    - За один тиждень наш підрозділ вчинила 41 виїзд для гасіння пожеж, ліквідації аварій та рятування людей, – говорить начальник 25-ї державної пожежно-рятувальної частини Києва Любомир Бусько.
     
    У полум'ї пожеж гинуть комахи, птахи, які гніздяться в траві, тварини. У Бориспільському районі охоплене вогнем поле поглинуло три будинки – вони згоріли дотла.
     
    Тим, кому не шкода живих істот, які гинуть у полум‘ї, хто не турбується про екологію, варто задуматися хоча б про власну безпеку, каже Тетяна Тимочко. Разом з листям і травою горить і сміття: пластик, гума, поліетилен. І до складу продуктів горіння входять чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин, які можуть викликати мутації на клітинному рівні. Таким небезпечним коктейлем вже тиждень змушені дихати жителі густонаселених районів Києва.
     
    - Ці речовини викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, викликають головний біль, втому, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань, – попереджає еколог. – Це особливо небезпечно в період пандемії COVID-19, коли кожному з нас потрібно мати сили і імунітет для протистояння вірусу, який викликає розвиток і загострення респіраторних захворювань.
     
    На жаль, більшість українців не слухають екологів. А рятувальники констатують: роботи у них зараз багато, як ніколи. Хоча від них в тому числі залежить успіх ізоляції країни - під час карантину вони допомагають дезінфікувати вулиці, будинки, під'їзди. Але замість того, щоб зосередити всі сили на протистояння поширенню коронавируса, вони змушені боротися з людською дурістю і безвідповідальністю.
     
    За підпал трави закон передбачає штраф – близько 1200 гривень. Такою сумою палія не налякаєш. Однак зараз діють правила протиепідемічної безпеки, згідно з якими штрафи за підпал трави вже в рази більше: від 17 до 34 тисяч гривень! Це – якщо слідувати букві закону. Але рятувальник Любомир Бусько все ж сподівається, що вийде достукатися до людей і повторює: «Під час карантину ми залишаємося на службі заради вас. Будь ласка, залишайтеся вдома заради нас».