Великдень на карантині: чи готові кропивничани до свята в умовах пандемії

  • 31 бер. 2020 15:21
  • 1497
    • Новина Великдень на карантині: чи готові кропивничани до свята в умовах пандемії Ранкове місто. Кропивницький
     
    Незабаром відбудеться одне з найголовніших свят для всіх християн – Великдень. Для католиків він настане 12 квітня, а для православних 19 квітня. Кожного року це свято збирає сотні людей у церкві, де всі охочі можуть посвятити паски, яйця та інші страви до святкової вечері.
     
    Проте цього року звичні всім традиції Великодня можуть змінитися через спалах пандемії коронавірусу. Як відомо, уряд продовжив раніше запроваджений карантин по всій державі до 24 квітня. У тому числі, в умовах обмежень є пункт, який забороняє збиратися в групи понад 10 людей в одному місці. У зв’язку з цим влада закликає вірян святкувати Великдень в режимі онлайн.
     
    - Керівники церков розуміють, що богослужіння можна проводити онлайн, у вигляді відеоконференції. Якщо якийсь обряд вимагає присутності людей, то треба обмежувати кількість парафіян. Усі очільники церков погоджуються з цим. Великдень зазвичай збирає у церкві багато людей. Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Тому зараз ми готуємо та вже скоро презентуємо проєкт «Великдень вдома», який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не збираючись натовпами у церквах, – зазначив президент України Володимир Зеленський.
     
    Цю ідею підтримує й голова Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав.
     
    - Найперше – якщо у Страсний тиждень і на свято Воскресіння Христового в країнах нашого проживання триватиме карантин, то пасхальні богослужіння слід проводити в такий самий спосіб, як ми молилися в неділі Великого посту, тобто зараз. Якщо карантин цього вимагатиме, слід брати участь у богослужіннях через трансляції, залишаючись вдома, - йдеться у повідомленні.
     
    Кропивничани також підтримують ідею проведення Великодньої служби в інтернеті. Так, абсолютна більшість у кількості 195 осіб з 200 опитаних запевняють, що вони підтримують формат онлайн-трансляції святкової служби.
     
    -  Тільки онлайн, так і без нашої думки, сподіваюсь, зробить влада, заборонили ж масові скупчення, - запевняє Марина Шевченко.
     
    Що стосується людей похилого віку, то вони також розуміють усю небезпеку пандемії та не планують йти в цей день до церкви.
     
    -  На Великдень до церкви підуть освячувати паску люди сильні у вірі, не зважаючи навіть на заборони. Я особисто вважаю, що не варто наражатися на небезпеку самій і наражати на небезпеку своїх рідних. Бог нас всіх любить і пробачить нам нашу слабкість, - розповідає пенсіонерка Тетяна Пономар.
     
    Служниця храму припускає, що служби на Великдень може просто не бути. Проте вони планують продовжити молитися за всіх вдома.
     
    - Зараз до храму ходять лише працівники церкви, це десь до 10 людей. На Великдень батюшка каже, що скоріше за все служити не будемо, бо це небезпечно. Здоров’я понад усе. Батюшка благословив нас посилити молитви вдома, тому ми робимо це щодня, молимося за здоров’я наше та всіх людей з Кропивницького та Кіровоградщини. Ми віримо, що Бог нам допоможе, - розповідає півча однієї з регіональних церков Ірина Самсоненко.
     
    Священик однієї з місцевих церков розповів, що такий досвід вони мають вперше. За його словами, схожі ситуації виникали лише за часів середньовіччя, коли люди рятувалися від чуми.
     
    - Так як це дійсно щось нове для нас, то поки що рішення ми не прийняли, адже не знаємо що буде завтра. Оскільки основа прихожан – це люди похилого віку, то режим онлайн служби ми не розглядаємо. А взагалі чекаємо рішення від нашого єпископа. Поки що нашою громадою обмежили кількість парафіян у церкві та запровадили тимчасові обмеження. Відтепер ми не цілуємо ікони й чаші, дотримуємося відстані у церкві, тощо, — розповідає отець Георгій.
     
    Що ж, такий спосіб святкування Великодня дійсно відбувається вперше для більшості вірян. Проте варто завжди пам’ятати про власне здоров’я та безпеку й за можливості лишатися вдома, дотримуючись правил карантину. Особливо якщо до цього закликають працівники та навіть очільники церков.
     
    Нік Шендеровський
     
    ФОТО: 24tv