Долар по 29,5, ріст безробіття та інфляції: прогноз впливу коронавірусу на економіку України

  • 30 бер. 2020 14:36
  • 1061
    • Новина Долар по 29,5, ріст безробіття та інфляції: прогноз впливу коронавірусу на економіку України Ранкове місто. Кропивницький
     
    На засіданні 29 березня під час розробки змін до державного бюджету Кабмін оновив свій макроекономічний прогноз.
    Про це повідомляє hromadske.ua з посиланням на Telegram-канал прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.
     
    -   Фахівці Мінекономіки в процесі підготовки нового прогнозу провели низку консультацій з експертами Мінфіну, НБУ, МВФ та незалежними аналітичними організаціями, — зазначив посадовець.
     
    Так, уряд прогнозує наступні цифри:
    -        номінальний ВВП — 4 трильйони гривень;
    -        інфляція — 8,7% (збільшиться на 2,9 процентних пунктів проти закладених раніше з 5,8%);
    -        середньорічний курс гривні: 29,5 гривні за долар;
    -        середньомісячна зарплата — 11 тисяч гривень (з урахуванням інфляції, практично не зміниться у порівнянні з 2019 роком);
    -        рівень безробіття — 9,4% (на 1,3% більше, ніж у попередньому прогнозі).
     
    Водночас Шмигаль додав, що уряд очікує на покращення економічної ситуації у другому півріччі 2020-го.
     
    Макроекономічний прогноз — це ключовий документ, на підставі якого розраховуються, зокрема, важливі для бюджету параметри. Через те, що державний бюджет на 2020 рік ухвалили на базі макроекономічного прогнозу, який містив набагато вищі очікування щодо курсу долара, у перші два місяці року доходи бюджету не виконуються у повній мірі.
    Макроекономічний прогноз, за яким нині живе Україна, затвердили восени 2020 року. У нього заклали курс долара на рівні 27 гривень.
     
    Розмови про перегляд макроекономічного прогнозу почалися ще на початку 2020 року. Тоді підставою для них було те, що закладений у цей прогноз курс долара був вищим, ніж реальний (тобто прогнозу був «надто песимістичним»). Однак ситуація змінилася з поширенням коронавірусу: тепер чинний макропрогноз є набагато «оптимістичнішим» за реальність, як у частині закладеного курсу валюти, так і в частині інфляції, обсягів експорту, імпорту економічної активності та ситуації на фінансових ринках.
     
    Нік Шендеровський