Як домашні улюбленці Кропивницького «переживають» карантин

  • 27 бер. 2020 14:00
  • 1983
    • Новина Як домашні улюбленці Кропивницького «переживають» карантин Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як відомо, з 12 березня в Україні оголошено карантин. Для багатьох людей це склало труднощі, адже їм складно лишатися вдома й сприймати нововведення. Проте, чи вплинув карантин у державі на домашніх улюбленців Кропивницького, намагався розібратися журналіст «Утреннего города».
     
     
    Так, за статистикою dt.ua, у кожного другого українця є домашні тварини. Через це деяких громадян обурив той факт, що ветеринарні магазини та аптеки не входять до переліку дозволених в Україні для роботи в умовах карантину. У зв’язку з цим користувачі соціальних мереж почали активно звертатися до президента України, з проханням дозволити роботу цих закладів у державі в рамках карантину. 
     
    - Ми, найбільші оператори ринку догляду за домашніми улюбленцями Kormotech LLC / ТОВ Кормотех, COLLAR Company, ТОВ Барбус, ТОВ НВП “Сузір’я”, Всеукраїнська гільдія ветеринарів - ВГВ, Сеть Ветеринарных Центров "Алден-Вет", Объединение зообизнеса Украины, звертаємося до влади з вимогою включити ветеринарні клініки та аптеки, зоомагазини та інші спеціалізовані точки продажу товарів для котів, собак, домашніх гризунів і птахів та інших домашніх тварин до списку підприємств, що продовжать роботу на час урядових обмежень, у зв'язку із пандемією COVID-19. Просимо врахувати це і гарантувати безперебійну роботу спеціалізованим точкам продажу продукції для домашніх тварин на території України, - йдеться у звернення до Володимира Зеленського. 
     
     
    Це питання не лишилося проігнорованим і 25 березня Держспоживслужба опублікувала інформацію про те, що кабінет міністрів скасував заборону на ветеринарну діяльність, торгівлю ветпрепаратами і кормами під час карантину.
     
    І дійсно, за інформацією власників домашніх улюбленців, місцеві зоомагазини та ветеринарні клініки працюють без перебоїв. А товару для тварин у магазинах є вдосталь. 
    А от чи вплинув карантин на співіснування власників домашніх тварин з їхніми улюбленцями, ми запитали власне у кропивничан.
     
     
    - Я зі своїм улюбленцем більше часу не стала проводити, адже роботу ніхто не відміняв, а от батьки з ним 24/7. Ми дотримуємося правил і після вулиці дезінфікуємо ручки дверей, телефони, ключі, миємо руки, але ж собаку ти не продезінфікуєш антисептиком. Ми просто почали більш прискіпливо йому мити лапи після прогулянки і також миємо ті ділянки, якими він міг доторкнутися до чогось на вулиці. Ну і, звичайно, ніяких поцілунків під час карантину! Навіть якщо він дуже жалісно дивиться тобі в очі. З кормом для нашого улюбленця не виникало ніяких проблем, адже він його просто не їсть. Його улюблені страви ми можемо приготувати і самі вдома, - розповідає Валентина Шаповал. 
     
     
    - Ми з моєю кішкою почали проводити значно більше часу. Адже зараз є можливість погратися з нею, помучати її. Але ми її явно бісимо. Так, коли вона заходить до квартири зранку, то дивитися на нас з нахабним поглядом, мовляв «давайте, йдіть вже на свою роботу й лишіть квартиру на мене», - розповідає Катерина Ткачук.
     
     
     
    - З’явилося більше часу на прогулянки зі своїми собаками, так як економлю час на транспорті та зборах на роботу, бо ж працюю наразі дистанційно. Кормом для кішки запасалася завчасно, хоча не варто було, бо усі зоомагазини працюють, - розповідає Марія Тарасенко. 
     
     
     
    - Ситуація з карантином майже не вплинула на моє співіснування з моїми улюбленцями. Єдине що, собаці ретельніше вимиваємо лапи з милом і частіше перемо його одяг. А кішку я не чіпаю, поки не помию руки з вулиці, - розповідає Анастасія Ковальова. 
     
    Що ж, для більшості домашніх улюбленців карантин не змінив умов їхнього життя. Щоправда, тепер їхні власники можуть дійсно більше часу проводити з ним. Головне – не забувати про безпеку та прискіпливіше доглядати за своїми улюбленцями в умовах пандемії. 
     
    А для цього у нас є кілька простих порад:
    1. Вигулюйте тварин у місцях, де немає великого скупчення людей та інших тварин;
    2. Ретельно мийте лапи тварини;
    3. Частіше мийте руки до і після контакту з твариною;
    4. Тримайте в чистоті їжу для тварин;
    5. Регулярно обробляйте посуд ваших домашніх улюбленців.
     
    Нік Шендеровський