Сьогодні світ відзначає День театру

  • 27 бер. 2020 13:33
  • 1137
    • Новина Сьогодні світ відзначає День театру Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Міжнародний День театру був встановлений у 1961 році на Конгресі Міжнародного інституту театру та відзначається щорічно 27 березня. Кіровоградщину вважають колискою українського театру, саме прем'єра вистави «Наталка Полтавка» у 1882 році вважається офіційним початком функціонування українського професійного театру.
     
    Історія театру в Україні має глибоке коріння, це і обряд весілля, що набувало ознак народного театру, скоморохи при княжих дворах, які теж залишили слід в історії українського театрального мистецтва. Згодом на території сучасної України створилися мандрівні групи акторів, так звані вертепи.
     
     
    У 1882 році в сучасному Кропивницькому було засновано професійний театр, що увійшов в історію як театр Корифеїв. Створив театр в нашому місті Марко Кропивницький, в його театральну трупу входили на весь світ відомі актори: Іван Карпенко-Карий, Панас Саксаганський, Микола Садовський, Марія Заньковецька, Михайло Старицький.
    Саме сьогодні театр є об'єктом гордості кропивничан, мистецькою візитівкою області та міста. Бренд театру заслуговує на те, щоб стати брендом всього нашого регіону. Сучасний театр в Кропивницькому став місцем, біля якого постійно проходять мистецькі і художні пленери, він є локацією для різноманітних фестивалей, які збирають мистецьку еліту з усієї України.
     
     
    У віртуальній експозиції «Степова Мельпомена» представлені роботи з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею. Театральна тематика завжди була популярна серед майстрів пензля сучасного Кропивницького і області. Мистецтво Мельпомени і художнє мистецтво завжди крокують поруч і доповнюють одне одного.
     
    Користуючись нагодою хочеться привітати всіх театралів Кіровоградщини з професійним святом, побажати нових вистав, заповнених залів та овацій глядачів, творчого натхнення, сімейного благополуччя та здійснення мрій.