Інформація для українців: чим надзвичайний стан відрізняється від надзвичайної ситуації

  • 25 бер. 2020 15:50
  • 1346
    • Новина Інформація для українців: чим надзвичайний стан відрізняється від надзвичайної ситуації Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 25 березня, в Україні продовжили карантин та ввели надзвичайну ситуацію по всій країни. У мережі почали відразу поширювати інформацію про те, що в державі ввели надзвичайний стан й відтепер українців будуть обмежувати у їхніх правах та свободах. 
     
    Відразу хочемо заспокоїти людей, які вважають, що поняття надзвичайний стан та надзвичайна ситуація однакові. Насправді, це не так. А чим ці поняття відрізняються один від одного, намагався розібратися журналіст «Утреннего города». 
     
    1. Почати варто з того, що ці поняття мають різне визначення. 
    Відповідно до чинного законодавства, надзвичайною називають ситуацію на окремій території, в межах організації, на водотоці чи водоймі, за якої порушуються нормальні умови життя населення.
     
    Її причинами можуть бути катастрофа, стихійне лихо, епідемія, епізоотія застосування засобів ураження та інші небезпечні події.
    Зазвичай такі обставини призводять до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об'єкті (або здійснення там господарської діяльності).
     
    Залежно від наслідків та обсягу ситуація може бути прийнятою на державному, регіональному, місцевому рівні та на окремих об'єктах.
     
    Що стосується надзвичайниййного стану, то він включає в себе особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях, і надає відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого в самоврядування в Україні особливих повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян та нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
     
    2. Ці поняття регулюються на різних законодавчих рівнях
    Поняття надзвичайної ситуації визначає Кодекс цивільного захисту України, тоді як режим надзвичайного стану регулює Конституція України та Закон України про правовий режим такого стану. 
     
    3. Певно, найголовніший пункт. Надзвичайний стан та надзвичайна ситуація по-різному впливають на права та свободи громадян.
    При запровадженні надзвичайного стану права громадян в Україні обмежуються. У законодавстві це прописано як «тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень».
    Під час надзвичайної ситуацій служби цивільного захисту населення працюватимуть у посиленому режимі. 
     
    4. Різний термін дії
    Надзвичайни стан у країні може тривати не більше, ніж 30 днів на території держави та не більше ніж 60 діб на окремих місцевостях. Стан може бути продовженим ще на 30 днів, але для цього необхідно знову затверджувати цей указ у ВР.
    Що ж стосується надзвичайної ситуації, то вона таких обмежень не має.
    Отже, надзвичайний стан та надзвичайна ситуація кардинально відрізняються одна від одної. Нагадуємо, що на цей момент в Україні оголошено надзвичайну ситуацію.
     
    Нік Шендеровський