Кропивницький: Чи безпечна вода з крану під час епідемії?

  • 23 бер. 2020 12:25
  • 1322
    • Новина Кропивницький: Чи безпечна вода з крану під час епідемії? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про централізоване питне водопостачання та водовідведення в умовах карантину через COVID-19.
     
    Вода, яку ОКВП «Дніпро – Кіровоград» постачає до споживачів у Світловодську, Знам’янці, Олександрії, Кропивницькому та селищі Смоліному, абсолютно безпечна з епідемологічної точки зору.
     
    Додаткові заходи з очищення і знезараження питної води у зв’язку з запровадженням карантину не потрібні.
     
    Відповідно до інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я, коронавірус COVID-19 у воді не живе та легко піддається окисленню. Дезінфекція на етапі водопідготовки знищує будь-які віруси.
     
    Водопровідна вода з легким запахом хлору – це гарантовано безпечна вода. Запах і присмак хлору можна легко прибрати шляхом відстоювання в ємностях або через доочищення побутовими фільтрами. В якості запобіжних заходів проти вірусу COVID-19 кип’ятити воду не потрібно.
     
    За якістю води на виході з водопровідних станцій цілодобово стежать лабораторії ОКВП «Дніпро – Кіровоград».
     
    Запровадження карантинних заходів жодним чином не вплине на постачання води споживачам. Проте невеликий запас води для побутових потреб радимо тримати в домі завжди на випадок аварійного відключення.
     
     
    Чи можна заразитися COVID-19 через стічні води чи каналізацію?
     
    ВООЗ зазначає, що «на сьогодні немає жодних доказів того, що вірус COVID-19 передається через каналізаційні системи, з очищенням стічних вод або без них». Таку ж позицію озвучив Федеральний інститут безпеки та гігієни праці Німеччини (BauA), адже «основним джерелом передачі є повітряно-крапельний шлях через дихальні шляхи або через руки, що контактують зі слизовою оболонкою носа, рота чи кон’юнктиви».
     
    Каналізаційні очисні споруди ОКВП «Дніпро – Кіровоград» працюють у штатному режимі з постійним дотриманням умов гігієни та охорони праці.