Заручниці Індії: Чому українки не можуть повернутися додому?

  • 19 бер. 2020 13:21
  • 1450
    • Новина Заручниці Індії: Чому українки не можуть повернутися додому? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Пандемія коронавірусу охопила не тільки Європу, а й майже всю Азію. Тисячі українців не можуть повернутися додому, тому що застрягли в інших країнах. Громадянки України розповіли журналістці "Первой Городской" про свої переживання, досвід та боротьбу з вірусом за кордоном.
     
    Мешканка Києва Тетяна Штик мала вилетіти в Україну шістнадцятого березня, але рейс скасували через те, що міжнародні аеропорти України та Індії припинили свою роботу під час карантину: тут - до п'ятнадцятого квітня, в Україні - до третього.
     
    - У мене транзитний рейс через Казахстан, а з Алмати до Києва. Я приїхала в аеропорт, де мені люб'язно повідомили, що майже всі польоти відмінили через карантин. Працівник митниці зазначив, що квитки можливо замінити, але на яку дату - не знає. Можливо, після п'ятнадцятого квітня. Зі мною були ще туристи з України, які змінювали дати три рази, але безуспішно. Потім подзвонили в українське посольство і отримали відповідь: "Залишайтеся там, де ви є! Їдьте назад в готелі, бо зараз неможливо вилетіти". Питання: за які кошти жити, де, і чому наша держава покинула нас? Що робити - ніхто не знає! - зазначає дівчина.
     
     
     
    Журналістка "Первой городской" Христина Ковалевська працює моделлю в Індію. Вона розповіла про стан країни під час карантину:
     
    - Спочатку люди масово почали носити маски, але ніхто не розумів, що кількість хворих зросте так швидко. На початку березня їх було 12, а зараз - 151. Парламент Індії закрив усі міжнародні аеропорти, кінотеатри, торгові центри, спортивні зали, нічні клуби, початкові школи тощо. В кафе можна заходити тільки з антисептиком, а на вході обов'язково перевіряють ваш стан, питають країну та паспорт. У людей паніка, адже населення Делі - 30 мільйонів осіб, тому пандемія коронавірусу цілком можлива. Туристи застрягли тут щонайменш до п'ятнадцятого квітня. Сподіваюся, ситуація покращиться. Лікарі роблять усе можливе. На жаль, ніхто нам не допоможе, окрім нас самих. Маски, антисептик, чай - це все, що можемо дозволити зараз, щоб не захворіти.
     
    Одинадцятого березня індійський уряд наказав усім туристам покинути територію Індії та заборонити в'їзд з інших країн. Але багато українців не можуть повернутися додому та вимушені перебувати за кордоном нелегально.
     
     
     
    - Моя віза дійсна тільки до першого квітня. А що робити далі? Маю їхати в українське посольство і просити про допомогу. Вчасно не повернулася додому, бо ще працювала і чекала на зарплатню. Тут страшно, не знаєш, що буде завтра, - каже заробітчанка зі Львову Катерина Сєдлакова.
     
    Наразі більшість громадян України повернулися в готелі, хостели та чекають закінчення карантину, щоб повернутися додому.